Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaDoğum ve SonrasıDoğuma HazırlıkFolik Asit Nedir – Ne Zaman Kullanmaya Başlamalıyım?

Folik Asit Nedir – Ne Zaman Kullanmaya Başlamalıyım?

Anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemli bir vitamin olan folik asit ve folik asit eksikliği hakkında az bilinenleri yazacağız. Dilerseniz folik asit nedir sorusu ile başlayalım. Latince ismi yapraktan gelen folik asit çoğunlukla yeşil yapraklılarda bulunduğu için bu ismi almış. Peki ama anne ve bebek sağlığı açısından faydaları nelerdir? Diye soracak olursanız bu sorunun cevabını sizler için detaylı bir şekilde araştırdık…

Gebelikte Folik Asit Kullanımı Neden Önemlidir?

Bu son derece sık karşılaştığımız bir sorudur. Gebelikte folik asit kullanımının önemi, önceki senelerde çok bilinmiyor belki de önemsenmiyordu. Gelişen teknoloji ile anne adayları artık hamile kalmadan önceki dönemde folik asit kullanmaya başlamanın gerekliliğinin farkındalar. Folik asitin bu kadar önemli olmasının sebeplerini inceleyelim.

Öncelikle gebelikte beslenme konusunda önemli 2 nokta vardır. Biri demir diğeri folik asittir. Bunların mutlaka takviye şeklinde alınması gerekmektedir. Çünkü beslenmeyle ne kadarının alındığı tam olarak bilinemez. Bu durum sonucunda acaba günlük almam gerekeni aldım mı? Sorusunun riskine girmemek için hamilelik dönemi içerisinde dışarıdan takviye edilmesi yerinde bir karar olacaktır. Folik asit bir çeşit vitamin türevi olduğu için fazla alınması halinde vücuttan idrarla atılacaktır. Bu durumda eksik olması halinde bebekte ciddi sorunlara yol açtığı için beslenme de yeterli oranda folik asit aldığınıza inansanız bile gebelikte ve gebeliğin 1 ay öncesinden başlanarak günlük 400microgram folik asit hap olarak alınmalıdır. Folik aside ilaç olarak bakmak yanlıştır çünkü folik asit bir B vitamini türüdür.

Folik Aside Ne Zaman Başlanmalı?

Bu konuda (artık) pek çok doktor aynı şeyi söylüyor diyebiliriz. Folik asit gebe kalmadan en az 1 ay önce başlanmalıdır. 2-3 ay önce başlandığında da zararı olmayacaktır. Plansız olan hamileliklerde ise hamile olduğunun anlaşılmasının ardından derhal folik asit alımına başlanması tavsiye edilir. Farklı markalarda folik asit ürünleri ile karşılaşabilirsiniz. Bir kısmı sadece içeriğinde folik asit barındırırken bazıları da annenin ihtiyacı olan vitaminlerin karışımı şeklinde satılabilir. Bu konuda doktorunuz size en doğru folik asit markasını tavsiye edecektir.

folik asitte zamanlama
Folik aside başladığınız zamanı not almayı unutmayın.

Folik Asidin Faydaları Nelerdir?

Hamileliğin ilk günlerinde bebeğinizin sinir sistemi yeni yeni gelişmeye başlayacaktır. Bu dönem içerisinde bebeğin yassı plak şeklinde, ilkel bir sinir sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Bu ilkel sinir sistemi daha sonralarda yuvarlaklaşarak tüp halini almaktadır. Bu tüpün içerisinde ise omurilik ve beyin dokusu kendini oluşturmaya başlar. Eğer bu tüp kapanırken herhangi bir yerde herhangi bir aksaklık olursa orada kemik yapı ile zarlar kapanmaz, beyin dokusuyla sinir dokusu oradan çıkar. Omurganın kapanamamasının en büyük sebebi olarak ise folik asit eksikliği gösterilmektedir. Folik asit alımıyla bu risk %70 oranında azaldığı bilinmektedir. Folik asidin bebeğin sağlıklı sinir sistemi gelişimine önemli oranda etki sağladığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Folik Asit Ne Kadar Süre İle Alınmalıdır?

Her ne kadar gebelik süresince kullanımına gerek olmadığı söylense de bu süreyi doktorunuzun belirlemesi daha yerinde bir karar olacaktır. Bahsettiğimiz Omurganın kapanması gebelikte 10. Haftaya kadar devam etmektedir. Gebeliğin 1 ay öncesinde almaya başladığınız folik asidi gebeliğinizin 3. Ayını tamamlayınca almayı bırakabilirsiniz. Hamilelik süresince kullanılmasına Gerek yoktur.

Hangi Gıdalarda Folik Asit Bulunmaktadır?

Yazımızın başında da değindiğimiz gibi golik asit alımı hap takviyesiyle tavsiye edilse de pek çok gıdada bulunmaktadır. Folik asit denilince akla ilk gelen besinlerin başında ise koyu yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanında Pancar, bamya, et, yumurta, tahıl grubu, kuru meyveler, mercimek, nohut, kuru fasulye folik asit içermektedir. Süt ürünlerinde çok fazla miktarda bulunmamaktadır. Vücudumuzda ki biyolojik işlemlerde oldukça önemli olan folik asit eksikliği halinde bebeklerde de anne adaylarında da anomalilikler olmaktadır.

folik asit
Çoğunlukla yeşil yapraklılar folik asit yönünden zengindir.

Folik asit bir b vitamini türüdür. folik asit içeren gıdaları tüketme noktasında ise pişirme yöntemleri önem arz etmektedir. Çünkü yanlış tercih edilen pişirme yöntemiyle folik asit yönünden zengin gıdanın içeriğinde bulunan vitamin miktarı azalmaktadır.

Kızartma ve kavurma işlemleri besin değerini azalttığından besinleri çiğe yakın şekilde tüketmekte fayda vardır. Bu noktada hijyeni bir kenara bırakmamak adına sebzeleri sirkeli suda bekletmeyi unutmamak gerekmektedir! Sirkeli suda 5 dakika bekleyen yeşillikler toz, kir, mikroorganizmalarından arınacaktır. Daha sonra iyi şekilde yıkandıktan sonra tüketime hazır olduğunu söyleyebiliriz. Bu gıdalar arasında marul, maydanoz, dereotu, ıspanak, pazı koyu yeşil yapraklara örnek verilebilir.

Peki Maydanoz ve Dereotu Tüketimi Düşüğe Sebep Olur mu?

Maydanoz ve dereotu K vitamini içermektedir. K vitaminin kan sulandırıcı etkisinden dolayı düşüğe sebep olabileceği düşünülmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken ne sıklıkla maydanoz ve dereotu tüketildiğidir. Unutulmaması gereken, her şey zehirdir önemli olan dozdur. Kontrollü tüketilmeye dikkat edilmelidir. Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Aslında yazımızın başında belirttiğimiz gibi folik asit nedir sorusunun cevabına göz atabilirsiniz.

Yeterli miktarda aldığınıza inansanız bile ya yeterli alamıyorsam fikrinden dolayı folik asiti hap olarak takviye alınmalıdır. Multivitaminlerde folik asit içerdiğinden dolayı ayrıca folik asit alınmasına gerek yoktur. Genellikle multivitaminlerde 800 microgram folik asit bulunur. Bu ihtiyacınızın iki katıdır yani ek olarak folik asite gerek yoktur.

Daha Önce Düşük Yaptım Ne Kadar Folik Asit Almalıyım?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki, doktorunuzun önerisi ve hikayenizle bu miktar değişebilir. Fakat genellikle daha önce düşük hikayesi olan anne adaylarında folik asit kullanımının 10 kat arttırılması gerekir. Yani normalde günlük 400 microgram alınmalıyken bu 4000 microgram yani 4 miligrama yükseltilmelidir. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken konu başlığı ise folik asit alımı ile ilgili en doğru kararı doktorunuzun vermesi gerektiğidir. Bu sebeple burada yazılan bilgiler ışığında değil doktorunuzun önerisine göre folik asit tüketimine karar vermeniz yerinde bir tercih olacaktır.

folik asit eksikliği

Folik Asit Eksikliği?

Öncelikle bu hayatın sonu değildir ve hamileliğinizin çok kötü geçeceği anlamına da gelmez. Çünkü folik asit nedir sorusunun cevabında olduğu gibi, folik asit eksikliği halinde görülen hastalığa (nöral tüp defekt/ omurga açıklığı) ülkemizde oldukça az rastlanır. Çünkü ülkemiz folikasit açısından zengin gıdalarla çevrilidir. Dolayısıyla folik asit kullanamadan hamile kaldıysanız bu sizi korkutmamalıdır. Yine de zaman geçirmeksizin doktorunuza bu durumu ve korkularınızı anlatmalı ve ona göre bir yol çizmelisiniz.

Folik Asit Nedir Yan Etkileri Nelerdir?

Mide rahatsızlığı, ishal ve kızarıklık, sinirlilik hali gibi bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Gebelik döneminde düzenli olarak alınacağı için bu ve bunun gibi yan etkilerin görülmesi durumunda zaman kaybetmeksizin hekiminize başvurmanız gerekebilir. Yan etkileri hakkında daha fazla bilgiyi kullandığınız folik asidin prospektüsünde bulabilirsiniz.

folik asidin yan etkileri
Yan etkiler sizi yanıltabilir. En doğrusu hekiminizden destek almanızdır.

Folik Asit Markaları

New Life Folifor, Ocean Daily One Energy, EuRho Vital Eisen, Pharmaton, Solgar, Viabiotics Perfectil ve daha pek çok marka sayılabilir. Dilerseniz doktorunuza folik asit nedir ve ben hangi markayı almalıyım sorusunu sorabilirsiniz. Sizin yapılan tahliller neticesinde başka vitaminleri de almanız gerekebilir. Uygun ilacın takviye olarak alınmasını doktorunuz sağlayacaktır.

Daha detaylı bilgi sahibi olmak için; doğuma hazırlık bölümüne göz atmanızı veya Soru cevap platformumuzu kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Merak ettiğiniz tüm konularda yorum bölümünü kullanarak bize yazabilirsiniz. Sağlıkla kalın…

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et