Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelik17 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

17 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

17 haftalık gebelik dönemine ulaştıysanız 2. trimasterin sonlarındasınız ve bundan sonraki gelen her haftada da yarım kilo kadar alacaksınız demektir. Artık bel ölçünüz iyiden iyiye genişlemiş olmalı ve rahminiz önümüzdeki dönem daha da büyüyecek.

17 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi

17 haftada karnınızdaki bebeğin kafatası artık yavaş yavaş yumuşak bir kıkırdaktan kemiğe doğru evrilmektedir. Plasentaya bağlı olan kordon ise güçlenerek kalınlaşmaktadır. Ayrıca göbek bağı, plasentaya bağlanan kordon sayesinde giderek güçleniyor ve kalınlaşıyor. Artık bebeğinizin ağırlığı 150 gram kadar, büyüklüğü ise turp kadardır.  Boy uzunluğu ise 13 cm civarındadır. Artık bebeğiniz eklemlerini oynatabilir haldedir ayrıca ter bezleri de gelişim göstermektedir. Artık kalbi, beyni tarafından yönetiliyor. Minik yavrunuzun çiğneme ve emme becerileri ise gelişiyor. Birkaç haftaya kadar parmak izleri tam olarak gelişecek ve gözlerini sağa sola hareket ettirebilecektir.

17 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

Bebeğiniz 17.haftada yaklaşık olarak 150 gram ağırlığında, boyutları ise yaklaşık bir turp büyüklüğündedir.  Boyu ise 13 cm uzunluğundadır.

17 Haftalık Bebek Hareketleri

Artık eklemlerini oynatabilmektedir ve ter bezleri de yavaş yavaş gelişmektedir.  Şu sıralar bebeğinizin vücut yağı oluşmaya başladı ve bu yağlar giderek yoğunlaşacak. Ayrıca çiğneme ve emme becerileri de günden güne gelişmekte. Kısacası bebeğiniz 17. haftada birçok hayati refleksini geliştirmektedir.

17 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

17. hafta bebeğinizin minimal hareketlerini en açık seçik şekilde hissettiğiniz haftalardan biridir. Tıpkı karnınızda uçuşan bir kelebeğin hareketleri gibi… Bu dönemde kendinizi daha enerjik ve sağlıklı hissedebilirsiniz. Pelvik egzersiz yapmanızı önerebiliriz.

17 Haftalık Gebelik Sırasında Annedeki Şikayetler

17. Haftadan itibaren göbeğiniz büyüdükçe denge merkezinizin bozulduğunu ve dengesiz hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Bu sıralar düşme riskine karşı dikkatli olmalısınız. Önlem olarak düz ya da dolgu tabanlı ayakkabılardan giyebilirsiniz. Araba içerisindeyken ve kemerinizi bağlarken ise kemeri göbeğinizin altından bağlayabilirsiniz. Yine 17. haftada yaşayabileceğiniz sorunlardan biri de göz kuruluğu olabilir. Bu sorun için gözyaşı damlalarından kullanabilirsiniz. 

17 Haftalık Gebelik Döneminde Beslenme

İkinci trimesterde hamilelik belirtilerinden kurtulmuş olursunuz yine iştahınız da gözle görülür şekilde artar. Bu noktada bebeğinizi önerilen miktar ve ölçülerde iyi bir şekilde beslemelisiniz. Öte yandan  kilo sorunu yaratacak kadar da kilo almamalısınız.

17 Haftalık Gebelik Önerileri; Hamilelik Ve Rüyalar

Birçok kadın hamileyken sıklıkla değişik rüyalar gördüğünden söz eder. Bunun sebebi hamilelikte ikinci ve üçüncü trimesterda REM evresindeki uykuda daha az kalıyor oluşunuzdur ve rüyaların çoğu bu uyku evresinde görülür.  Bu kadar canlı ve çok rüya görmenizin bir diğer sebebi de sıklıkla tuvalete kalkıyor oluşunuz, yaşadığınız sırt ağrıları, kramplar olabilir. Yine bir 3. sebep de hamilelik döneminde kadınların daha fazla duygusallaşması olarak sayılabilir. Hamileliğin 2 – 3. trimesterlerinde hamile kadınlar;  yavru köpek, kedi veya tavuk baktıklarından ve sevdiklerinden söz eder.  Rüyalardaki bu ibareler sizin içgüdülerinizi gösterir. Tehditkar varlıklarsa hayatınıza giren yabancıları temsil edebilir. Yine bu dönemlerde sıklıkla görülen erotik rüyalar da diğer rüya çeşitlerindendir. Bu rüyaların sebebi de gelişen ve serpilen vücut ölçülerinizden ileri gelmektedir. Bu dönemde sıklıkla görülen en popüler rüyalardan biri de partnerinizin sizi aldatmasıdır. Partnerinizin sizi aldattığı bir rüya,  bu sıralar yaşadığınız büyük değişimlerden ötürü olabilir. Yine bu dönemde eşinizin ilgisini ve sevgisini devam ettirmesine yönelik olarak duyduğunuz özlemler de bu tür rüyaların kaynağıdır. Ayrıca fiziksel olarak bu dönem çok enerjik hissedebileceğinizden doktorunuz gözetiminde yapabileceğiniz pelvik egzersizler size iyi gelebilir.  Yine bebeğe isim koyma noktasında bu aşamada araştırmalarınıza başlayabilirsiniz. Örneğin partnerinizle birlikte en sevdiğiniz bebek isimleri listesini yapabilir ve gün geçtikçe içlerinden bazılarını eleyebilirsiniz.

17 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sonuç olarak 17 haftalık gebelik döneminde gelişen karın hacminiz yüzünden dengesiz fiziksel hareketler yapmamaya dikkat etmelisiniz. Gerekli hissederseniz hamilelik döneminde kullanabileceğiniz özel , ortopedik  tabanlı bir ayakkabı  satın alabilirsiniz. Bu dönemlerde iştah artışı yaşayacağınızdan porsiyonlarınızı ayarlayarak tüketmenizi de öneririz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et