Çarşamba, Nisan 24, 2024

Bebeklerde Hıçkırık

Yeni doğmuş bir bebeğin hıçkırık olması tamamen normaldir. Aslında, bazı bebeklerde hıçkırık doğmadan önce, hamileliğin 6. ayından başlayarak, bebeğin akciğerleri gelişmeye başladığında anne karnında hissedilir. Eğer bebeğiniz anne karnında çok fazla hıçkırırsa, ilk birkaç ay içinde dışarıda da bol miktarda hıçkırık yapar. Bebeğinizin doğmadan önce hıçkırıklarını fark etmemiş olsanız bile, doğduktan sonra bu durum görülebilir. Yenidoğan hıçkırıkları nadir bir durum değildir.

12 aydan küçük bebeklerde hıçkırık olması çok yaygındır. Aslında, bebekler doğmadan önce rahimde sık sık hıçkırık yaparlar.

Hıçkırık endişe nedeni değildir ve genellikle bebeğe sıkıntı yaratmaz. Bebeğiniz genellikle 5 ila 10 dakika içinde hıçkırmayı durdurur, ancak bebeğinizin hıçkırıkları birkaç saat içinde durmazsa, doktorunuzu görmelisiniz.

Bebeklerde hıçkırık neden olur?

Hıçkırık çoğu zaman endişe verici olabilir. Hıçkırığın oluşması farklı durumlardan kaynaklanabilir. Hıçkırıkları başlatabilecek birden fazla tetikleyicisi vardır. Rahimde, fetus çok fazla amniyotik sıvı yuttuğunda hıçkırık görülür, ancak doğumdan sonra büyük olasılıkla aşağıdakilerden biri neden olur:

  1. Çok fazla beslenme: Bebeğinizde çok fazla yiyecek, anne sütü veya başka bir şey aldığında, karın şişkinliği yaşayacaktır. Bu şişme, karın boşluğundaki diyaframı genişlemeye zorlar ve ani kasılmalar olur. Bu kasılmalar kendilerini hıçkırık olarak gösterir.
  2. Bir seferde çok fazla hava solumak: Biberondan süt içen bebeklerin sütle birlikte çok fazla hava yutmaları nedeniyle hıçkırık olması muhtemeldir. Aşırı hava akışı şişkinliğe neden olur ve diyafram tıpkı aşırı beslemede olduğu gibi spazm yapmaya zorlanır.
  3. Atmosferdeki tahriş ediciler: Bebeklerin hassas bir nefes borusu olduğundan, havadaki toz, kirleticiler, kokular ve araç egzozları gibi aşırı kimyasallar öksürmeye başlayabilir. Öksürük çok uzun süre devam ederse, diyafram üzerine uygulanan basınç kasılmalara ve dolayısıyla hıçkırıklara yol açar.
  4. Astım: Bebeğinizdeki astım komplikasyonları da hıçkırıklara neden olabilir. Bunun nedeni, akciğerlerdeki bronşların iltihap nedeniyle şişmesi ve akciğerlere hava akışını azaltmasıdır. Bu, hırıltılı solunum, diyafram spazmlarına ve dolayısıyla hıçkırıklara neden olur.
  5. Alerjik reaksiyonlar: Gıda borusunu içeren alerjik bir reaksiyon, şişmesine veya şişmesine neden olabilir. Diyafram buna tepki verir, ancak hızla büzülür ve hıçkırıklara neden olur. 
  6. Sıcaklıktaki değişiklikler: Bazen, bebeğin vücudunun mide bölgesindeki sıcaklık değişiklikleri diyafram kaslarının spazmına neden olabilir. Örneğin, bebek soğuk sütün hemen ardından sıcak bebek mamaları ile beslenmesinin hıçkırığı tetiklediği bilinmektedir.
  7. Gastroözofageal reflü: Bazen, bebeğin mide içeriğinin gıda borusuna geri hareket ettiği bir duruma sahip olabilir. Bu gastroözofageal reflü olarak bilinir. Genellikle mideyi yemek borusundan ayıran sfinkter kasıyla ilgili bir sorunu olan bebeklerde görülür. Bu ters gıda akışı, özofagus sinir uçlarını tahriş eder, diyaframı hızlı bir şekilde kasılması için uyarır ve hıçkırıklara neden olur.
bebeklerde hıçkırık

Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?

Bebeklerde hıçkırık sık sık olabilir ve bir seferde on dakikadan fazla sürebilir. Bununla birlikte, kendinizi sıkıntılı hissediyorsanız veya bebeğinizi rahatsız ettiğini düşünüyorsanız, işte bebeğinizin hıçkırığını durdurmak için bazı yöntemler.

1. Hıçkırıkların doğal olarak durmasına izin verin

Bebeğinizin hıçkırıkları, genellikle tetikleri gittiğinde kendiliğinden azalacaktır. Hıçkırıklar bebeğinizi strese sokmuyorsa, sadece izin vermelisiniz ve yavaş yavaş kendi başlarına duracaktır. Bununla birlikte, saatler veya günler boyunca devam ederse doktorunuzu bilgilendirin.

2. Gripe Suyu kullanın

Rahat olmadıklarını düşünüyorsanız bebeğinize biraz su verebilir. Gripe suyu, gastrointestinal rahatsızlıkları hafiflettiği düşünülen rezene, limon ve zencefil gibi bitkilerin bir karışımıdır. 

3. Bebeğiniz için emzik kullanın

Bebeğiniz hıçkırık yapmaya başladığında, emmek için diyaframın gevşemesine ve aşırı spazmın durmasına yardımcı olacak bir emzik verebilirsiniz.

4. Bebeğinize şeker verin

Şeker, hıçkırık için en eski tedavilerden biridir. Bebeğiniz katı yiyecekleri yiyebiliyorsa, ağzına biraz şeker koyun. Sadece sıvı tüketen bebekler için emzikleri bir miktar şekerli suya daldırılabilir. Şeker, diyaframın kaslarını gevşetebilir, sakinleştirebilir ve hıçkırıkları durdurabilir.

5. Bir oyalama kullanın

Bebeğinizde tutarlı hıçkırık varsa, onları bir aktivite veya oyuncak gibi eğlenceli bir şeye odaklamayı deneyin. Hıçkırıklar doğal olarak sinir sistemine bağlı kas kasılmalarının bir sonucu olduğundan, onlara bir oyuncak veya karikatür gibi heyecan verici bir şey göstermek, dikkat dağıtıcı şeyler kullanmak bebeklerde hıçkırık sorununu çözebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et