Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaGenel6 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

6 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

Hamilelikte 6. Haftada Anne Ve Bebek

6 haftalık gebelik sırasında artık atılabilecek en doğru adım hemen bir egzersiz ve beslenme planı oluşturmak olmalıdır. Zira düzenli, dengeli ve sağlıklı bir hamilelik süreci açısından bu eylem sizin bundan sonraki hamilelik rutininizi oluşturacaktır. Şayet hamileliğinizin bu aşamasında fazla kilolu olduğunuzu düşünüyorsanız ya da sağlık sorunu yaşıyorsanız bir beslenme uzmanı ile görüşebilirsiniz.

6 Haftalık Gebelik Sırasında Bebek Gelişimi

Gebeliğinizin 6. haftasına geldiyseniz bu aşamada bebeğinizin tıpkı bir mercimek tanesi büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz. 

6 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

Hamileliğin 6. haftasında embriyo artık 3-5 mm boyutlarına ulaşmıştır. Dolayısıyla da embriyo katmanlarında dolaşım sistemi oluştuğundan kalbi atmaya ve kan pompalamaya başlamıştır. Embriyonun kalbi yaklaşık 2 milimetre büyüklüğündedir ve embriyonun tüm vücudunun büyük kısmını kaplamaktadır. Bu aşamada bebeğin kalbi yaklaşık olarak annenin iki katı hızlı atar. Yine bu noktada bebeğin ellerini, kollarını ve bacaklarını oluşturacak bölümler de gövdesinin iki yanında oluşmaya başlar.

6 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu zamanlarda bebeğin beyin – sinir sistemi,  omurgası temel olarak şekillenmeye başlar. Uzmanlara göre hamileliğin 6 haftasında embriyoda büyüme giderek hızlanır ve baş, yüz ve omurilik oluşumu kendini gösterir. El ve kol tomurcukları bu haftalarda kabarıklık olarak belirginleşir. Embriyonun bağırsak gelişimi öncelikle karın dışında oluşurken sonrasında fizyolojik yerine taşınacaktır. Embriyo henüz gelişimini tamamlamadığından 6. haftada hareket halinde değildir.

6 Haftalık Gebelik Sırasında Annedeki Değişiklikler

6. haftada hamilelik hormonu iyice artmaktadır ve bu da annede birçok fiziksel değişiklik yaratır. Örneğin göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, mide bulantısı, kokulara karşı hassasiyet, istifra etme gibi durumlar görülebilir. Yine gebelikte 6. hafta, anne adaylarının duygusal iniş çıkışlar yaşayabileceği dönemlerdendir.Bu dönemde vücudunuzda gerçekleşen hormonel ve fiziksel değişimlerin yanı sıra hamilelik fikri, annelik sorumluluklarına dair düşünceler, uğrayacağınız yaşamsal değişiklikler ve endişeler de duygu durumunuzu etkileyebilir. Bu aşamada beslenmenize dikkat etmeli ve yeterince dinlenmelisiniz ki böylelikle fiziksel olduğu kadar duygusal anlamda da kendinizi iyi hissedebilesiniz.   6. haftada artık annenin gebelik hormonları giderek yükselmektedir. Bu aşamada annelerde duygusal açıdan hassasiyet, gerginlik, sinirlilik, ağlamaya meyil gözlemlenebilir.  Bu dönemde anne adayları psikolojik iniş çıkışlar yaşamaya meyilli olduklarından stresten uzak durmaları önerilmektedir.

Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Gebeliğin 6. haftasında rahim büyüyeceğinden kasıklarda ağrı,  adet olacakmışçasına yaşanan gerginlikler ve idrar torbasında oluşan bası sayesinde sık idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir. Tüm bunlara ek olarak sabah bulantıları, açlık, stres ve yorgunluk hissi, baş ağrıları baş gösterebilir. Hamilelikte 6. haftanın gelmesi ile birlikte bağırsak alışkanlıkları değişebilir. Buna bağlı olarak karında şişlik, hazımsızlık ve kabızlık görülebilir. Bu dönemde az ve sık yemek yeme alışkanlığı sizin için ideal olanıdır. Günde en az 2 litre su içerek bağırsak sorunlarınızı çözümleyebilirsiniz.  Bu aşamada mide hassasiyeti, mide yanması, ağrı ve reflü, yediklerinizin ağza gelmesi gibi durumlar karşılaşabileceğiniz şikayetlerdendir. Bu gibi durumlarda yemeklerden sonra 2 saat kadar yatar pozisyonda kalabilir ve akşam 20.00’den sonra yiyecek tüketmemeye dikkat gösterebilirsiniz. Bunlara ek olarak değişen metabolik ve hormonal gelişmelerden dolayı kendinizi 12. haftaya kadar yorgun ve halsiz hissetmeniz gayet doğaldır. Yine ağızda tat ve koku değişimi oluşabileceğinden damak tadınızda metalik bir his veya iştahsızlık gelişebilir.

6 Haftalık Gebelikte Beslenme

Hamileliğinizin 6. haftasında;  acılı, baharatlı, asitli ve gazlı yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız. Beslenme listenize protein ve vitamin ağırlıklı yiyecekleri eklemeniz gerekir. Çiğ et, pişmemiş salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi sakatatlardan uzak durmalı, iyi pişmemiş tavuk ve balık tüketiminden kaçınmalısınız.

6 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler; Doktor Seçimi

Yine bu dönemde bilinçli bir anne adayı olarak kendinize mutlaka bir doktor seçmiş olmanız gerekir. Her türlü soruya doyurucu yanıt verebilecek ve her zaman ulaşabileceğiniz profesyonel bir doktor seçmenizde yarar var.

6 Haftalık Gebelikte Öneriler

Toparlayacak olursak 6 haftalık gebelik sırasında doğumunuzu gerçekleştirecek doktor konusunda genel bir araştırma yaparak operasyonu gerçekleştirecek doktorun muayene periyoduna girmelisiniz. Beslenme periyodunuzda protein, mineral ve vitamin ağırlıklı meyve – sebze türevlerini tüketerek ağır , yağlı ve bol kalorili yiyeceklerden kaçınmalısınız. Yorgunluk ve halsizlik için dinlenme saatlerinizi arttırabilirsiniz. Kabızlık sorununu önlemek için bol su ve sıvı tüketmeli, olası bulantı ve reflü sorunları içinse geç vakitlerde yemek tüketmemelisiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et