Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaBebekBebek BakımıBebek Kundaklama Nasıl Yapılır?

Bebek Kundaklama Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebeğinizin kundaklanması veya sarılması, onları uyumaya ve uyanmaları azaltmaya yardımcı olabilir. Bebek kundaklama oldukça kolay olsa da, bebeğinizin güvenliği için uyulması gereken bazı kurallar vardır.

Bebek kundaklama nedir?

Kundaklama, bebeğinizi güvende hissetmesine yardımcı olmak için onu ince bir battaniyeye veya çarşafa sarmanın eski bir uygulamasıdır.
Birçok kültür, yüzyıllar boyunca kundaklamayı kullanmıştır. Bebeklerin daha rahat hissetmelerine ve uyumalarına yardımcı olacak bir yöntem olarak kullanmıştır. Bebeğinizi kundaklamayı seçip seçmemek size kalmış. Bununla birlikte, kundaklamanın risklerini ve faydalarını anlamak, sizin ve bebeğiniz için neyin doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.

Bebek kundaklama faydaları nelerdir?

Sıkıca sarılmak, bebeğinizin kendi refleksinden rahatsız olmasını engelleyebilir. Uyurken bebeğinizin vücudunu sarstığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu onun olağanüstü refleksidir ve tamamen normaldir. Kendi refleksi tarafından uyanmamışsa, bebeğiniz daha uzun süre uyuyabilir. Kundaklama, onu rahatlatmaya da yardımcı olabilir.

Bazı uzmanlar, kundaklamanın bebeğin anne rahminde sahip olduğu güvenlik hissini yeniden kazandığını düşünüyor. Hareket etmek için daha az yeri olduğundan yardımcı olduğunu düşünüyor. 

Kundaklama, refleksini tetikleyen kollarını veya bacaklarını sallamasını önlemeye yardımcı olur.

Bebeği kundaklamanın riskleri nelerdir?

Bebeğinizin kundaklanması bazı riskler taşır. Bebeğiniz düzgün bir şekilde kundaklanmazsa potansiyel olarak güvensizdir. Ayrıca, çok fazla battaniyeye, çok ağır veya kalın sarılmışsa veya çok sıkı sarılmışsa bebeğinizin aşırı ısınma riski vardır.

Emzirme sırasında bebeğinizi sarmak iyi bir fikir değildir, çünkü emzirme hızlı bir şekilde ısınmasına neden olur.

Başka bir husus, rutin kundaklamanın bebeğin sesini baskılayabileceği ve bebeğin tepkisini geciktirebileceğidir. Araştırmalar, kundaklanmış bebeklerin daha az beslendiğini, daha az emdiğini ve engellenen kol hareketlerinin uyarılma yollarını etkilediğini göstermiştir.

Ani bebek ölüm sendromu riski ve kundaklama

Kundaklamanın ani bebek ölüm sendromu (SIDS) üzerindeki etkileri belirsizdir. Son yıllarda, SIDS nedeniyle ölümlerde genel bir düşüş görülmüştür. Bunun, bebeklerin ön veya yanlarından ziyade sırtlarında uyumasının daha güvenli olduğu önerileri nedeniyle olduğu düşünülmektedir.

Kundaklama, bebeklerin sırtlarından yüzüstü pozisyona dönmelerini engelleyebilir ve potansiyel olarak SIDS’ten koruyabilir. Yine de bir bebek devrildiğinde, kundaklanırlarsa SIDS riski artabilir. Çünkü boğulmayı önlemek için kafa kaldırma ve döndürme çok önemlidir.

Bebeğimi nasıl güvenli bir şekilde kundaklayabilirim?

Daha güvenli kundaklama için şu yöntemleri izleyin:

bebek kundaklama
  • Bebeğinizi kundaklamak için ince ve hafif bir örtü kullanın.
  • Başını açık bırakın ve omuzlarının üzerinde kundaklamayın.
  • Kundaklanmış olduğunuz bebeğinizi her zaman sırtüstü uyuyacak şekilde yerleştirin. Bebeğiniz yanına ya da karnına yuvarlanma belirtileri gösterdiğinde kundaklamayı bırakın.
  • SIDS (ani ölüm sendromu) riski en yüksek olduğu, iki ila üçüncü ayda kundaklama uygulamayın.
  • Bebeğinizi kundaklamaya karar verirseniz, gündüz ve gece her uyku için yapın, böylece bebeğinizin kundaklanma hissine aşina olmasını sağlayın.
  • Bebeğinizi sıkıca sarın, ancak çok sıkı değil. Bebeğinizin bacakları ve ayakları serbestçe hareket edebilmeli ve kalçada bükülmelidir.
  • Bebeğinizin sıcaklığını düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun. Aşırı ısınma SIDS riskini artırabilir. Boynunun arkasını veya karnını iki parmakla kontrol edin.
  • Bebeğinizi başkasının bakımına bırakırsanız, bebeğinizi nasıl güvenli bir şekilde kundaklayacaklarını bildiklerinden emin olun.


Bebek kundaklama çok zor olamamakla birlikte yukarıdaki tavsiyelere ve risklere dikkat etmeniz gerekir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et