Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde Pamukçuk Nedir, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Pamukçuk Nedir, Nasıl Geçer?

Bebeklerin beslendikten sonra dillerinin beyaz olması normal olsa da, bu beyaz yumruların aslında bebeklerde pamukçuk olmadığından nasıl emin olabiliriz? Bu yazımızda, bebeklerde pamukçuk nasıl tespit edileceğini, doğal olarak nasıl tedavi edileceğini ve tekrarlanmasını nasıl önleyeceğimizi göstereceğiz.

Pamukçuk Nedir?

Çoğu anneler duymamış olabilir, ancak bebeklerde oral pamukçuk oldukça yaygındır. Oral pamukçuk (oral kandidiyaz), çoğunlukla ‘Candida’ mantarının neden olduğu, çoğunlukla bebeklerin ağzında ve çevresinde meydana gelen bir mantar enfeksiyonudur. Pamukçuk herkesi etkileyebilir, en çok 6 aylıktan küçük bebeklerde görülür.

Pamukçuk, sarımsı-beyaz bir kaplama, dil üzerinde beyaz lekeler, boğazda, iç yanaklarda ve damak civarında görülür. Pamukçuk, kendi başına iyileştiği için çoğu durumda tamamen zararsız olabilir, ancak mantar büyümeye devam ederse, bebek için rahatsız edici ve acı verici olabilir.

Bebeklerde pamukçuk belirtileri?

  • Dudaklarda, iç yanaklarda, ağzın üst damak ve muhtemelen ağzın arkasında, boğaz girişinin yakınında beyaz ve sarımsı lekelerin görülmesi.
  • Kabarıklar sildiğinde veya suyla durulandığında gevşemez veya hareket etmez.
  • Bebeğin daha az emmesi nedeniyle ağız ağrısına neden olur.
  • Dudak çevresindeki kızarıklık. Dil de kızarık görünebilir.
  • Pamukçuktan kaynaklanan kolik belirtisi olabilir.

Bebeklerde pamukçuk nasıl tedavi edilir?

Bebeğin ağzı ağrıyor gibi görünüyorsa veya rahatsız edici bir şekilde besleniyorsa, ağızda pamukçuk olup olmadığını kontrol edin. Pamukçuk bebeğin ağzında büyür, yanaklarda, dilde ve daha sonra ağzın tavanında görünür.

Tedavi, bebeğin ağzını, beş ila yedi gün boyunca günde üç ila dört kez nistatin süspansiyonu gibi bir ilaçları kullanmayı içerebilir.

Tedavinin başarısız olduğu nadir durumlarda, tek bir oral fungisit Diflucan dozu kullanılabilir.

Pamukçuk’un tedavisi kolaydır ve uygun şekilde tedavi edilirse zararsızdır.

6 aydan büyük çocukların ağzında bulunan pamukçuk, bağışıklık yetmezliğine işaret edebilir ve bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.

bebeklerde pamukçuk

Pamukçuk için doğal yöntemler

İlaç genellikle doktorların tercih ettiği pamukçuk tedavisi olsa da, bebeklerde pamukçuk için de deneyebileceğiniz birkaç doğal yöntem vardır:

  • Enfeksiyonun başkalarına geçmemesi için çocuğunuzun ağzına dokunduktan sonra daima ellerinizi iyice yıkayın .
  • Çocuğunuzun susuz kalmaması için mama veya başka sıvı içtiğinden emin olun.
  • Her kullanımdan sonra biberon meme uçlarını sterilize edin. Bunu meme uçlarını 10 dakika kaynar suya koyarak yapın. Kullanmadan önce nipellerin soğumasını bekleyin.
  • Bebeğiniz emzik kullanıyorsa, kullanımlar arasında sterilize edilebilen birkaç ekstra emzik satın alın. Emzikleri biberon memeleriyle aynı şekilde sterilize edin. Bebeğinizin emziğini günde birkaç kez değiştirin.
  • Diğer çocukların çocuğunuzun emziğini kullanmasına veya çocuğunuzun biberonundan veya fincanından içmesine izin vermeyin. Pamukçuk bulaşıcıdır ve diğer çocuklar pamukçuk alabilir. Yetişkinler de pamukçuk alabilir, çocuğunuzun emziğini ağzınıza sokmayın.
  • Eğer emziriyorsanız, her beslenme sonrası su ile memeyi temizleyin. Göğüslerinizde ağrı veya kızarıklık gibi herhangi bir enfeksiyon belirtisi varsa, doktorunuzu arayın. Göğüslerinizin aynı anda tedavi edilmesi gerekebilir.
  • Emme süresini besleme başına 20 dakika ile sınırlayın. Emzik kullanımını yatmadan önce vermeyin. Uzun süreli emme, tahrişi artırabilir.
  • Bebek probiyotikleri verin. Probiyotikler bebeğin bakteriyel dengesini korumaya yardımcı olabilir. Ancak bebeğe vermeden önce çocuk doktorunuzla konuşun.

İlaç tedavi haricinde basit yöntemler de bulunmaktadır. Evinizde alacağınız bazı tedbirlerle kolayca bebeklerde pamukçuk rahatsızlığını atlatabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et