Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaGenel7 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

7 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

Hamilelikte 7. Haftada Anne Ve Bebek

7 haftalık gebelik sırasında henüz tam olarak hamile bir kadın gibi görünmüyor olabilirsiniz ama artık yavaş yavaş pantolonlarınızın dar geldiği bir aşamaya ulaşmış olmalısınız. Bu da yaklaşan haftalar için kıyafet alışverişi yapmanın zamanının geldiğinin habercisidir. Bu dönemde cildinizde bazı değişiklikler fark etmeye başlayabilirsiniz zira bu zamanlar cildinizin hassaslaşmaya başladığı bir dönemdir.

7 haftalık gebelik bebek gelişimi

7 haftada bebeğinizin kol ve bacaklarıyla birlikte el ve ayakları büyük ölçüde gelişmeye başlar.  Görmeye sabırsızlandığınız o küçük el ve ayak parmakları şu aralar henüz küçük bir küreğe benzemektedir. Aslında bebeğiniz hala bir embriyo aşamasındadır ayrıca kuyruk sokumu kemiğinde bulunan o uzantı ise çok yakında kaybolacaktır.

7 haftalık bebek kilosu boyu ve 7 haftalık bebek hareketleri

Bu haftadan sonra iki kat büyümüş olan bebeğinizin boyutları ise şu anda bir üzüm tanesi büyüklüğündedir. Büyümenin çoğu ise kafa bölgesinde gerçekleşmiştir zira şu aralar bebeğiniz dakikada 100 yeni beyin hücresi üretmektedir. 7. Haftada bebeğin göz kapakları ve burun ucu oluşur. Beyninin her iki yarım küresi gelişirken, akciğeri hızlıca kırmızı kan hücresi üretmeye başlar. Apandisit ve pankreasta  nsülin hormonu üretimi oluşur.  Bebeğinizin bağırsakları, küçük bedeninde göbek bölgesinde şişlik oluşumu olarak yerini alır ve çok yakında da idrarını yapmaya başlayacaktır. Bu aşamada bebeğiniz henüz ebmriyo gelişim aşamasında olduğundan hareket edebilmesi söz konusu değildir.

7 haftalık bebekte annedeki değişiklikler

Evet, rahminiz geçtiğimiz haftalarda hali hazırda 2 kat kadar büyümüştü. Şu aralar sabah bulantıları sizi iyiden iyiye sıkıştırıyor olabilir. Dolayısıyla da yemek yemek büyük bir zorlanmaya dönüşebilir. Bu ilk trimesterde mide bulantısı yaşayan kadınların çoğunun sorunları yakın zamanda ortadan kalkmaktadır. Kalan diğer yarısının şikayetleri ise 1 ay sonra sonlanmaktadır.

7 haftalık gebelik beslenmesi

Sabah bulantılarının sürdüğü şu dönemde öğünlerinizi pek de severek ve isteyerek tüketemiyor olabilirsiniz. Bu aşamada midenizi bastıracak olan fosfor ve potasyum zengini muz ya da elma gibi midenize iyi gelecek olan A – E vitamini zengini meyveleri tüketebilirsiniz. Yine ayva da mideyi bastıran faydalı ve vitaminli meyveler arasında yer almalıdır. Bu aşamada midenizi zorlayacak aşırı kalorili ve yağlı olan kızartma, sakat at, gibi besinlerden uzak durmalısınız. Yine deniz ürünleri de cıva yüklü olduğundan minik bebeğinize iyi gelmez. Az pişmiş et ürünlerinden, çiğ şarküteri ürünlerinden bakteri üremesi nedeniyle kaçınmanız gerekir.  Bu aşamada bol vitaminli, mineral ve protein içeren yiyecekler tüketmeniz gerekir. Ek olarak midenizi bastıracak tuzlu ve fazla kalori içermeyen ufak tefek unlu mamül (çavdarlı, kepekli, bol tahıllı ürünler gibi) ürünleri tüketebilirsiniz.

7 haftalık gebelikte annedeki şikayetler

Gebeliğin 7. Haftasında göğüsleriniz iyiden iyiye büyüyebilir hatta gömleklerinizin düğmelerini kapamakta zorlanabilirsiniz. Bu aşamada göğüs çevresinde yağ toplanır ve burada kan dolaşımı artar. Göğüs uçlarınız hassaslaşarak kahverengileşir. Yine göğüslerinizde ‘montgomery tüberkülleri’ olarak adlandırılan minimal çıkıntılar görebilirsiniz. Bu değişimlerin sebebi ise 33 hafta içerisinde bebeğinizi emzirmenizdir. Yine bu dönemde vücuttaki kan hacminizin artar (normal zamandan %10 fazla) ve rahim büyümesiyle böbreklerde biriken fazla sıvı aşırı tuvalete çıkmanızı sağlar.  Gebeliğin sonlarına doğru 40 ila 45 arası daha fazla kanınız olacaktır.

7 haftalık gebelik sırasında anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler

Gebeliğin 7. Haftasında sağlığı iyi olmayan insanlardan uzak olmanızda yarar var. Örneğin küçük çocuklardan size bulabilecek olan kızamıkçık gibi hastalıklara karşı dikkatli olmalısınız. Yine bu dönemde koyun ve kuzu gibi hayvanlar düşük yapmaya sebep olacak enfeksiyonlara neden olabiliyorken, kedi kumu ise parazit enfeksiyonlara sebep olabilir.

7 haftalık gebelikte öneriler; 7. haftada doktor randevusu

Bu aşamada aklınıza takılan bütün sorularınızı bir kağıda yazarak doktor muayenesine gidebilir ve doktorunuzdan çok merak ettiğiniz profesyonel tavsiyeleri alabilirsiniz. Bu aşamada kullandığınız bütün ilaçları yanınızda götürerek doktorunuza danışabilirsiniz. Yine son regl döneminizin ilk gününü not etmelisiniz zira doktorunuz bebeğinizin doğum tarihini buna göre tahmin edecektir. Öte yandan düzensiz regl dönemleriniz varsa da endişelenmemelisiniz. Bu noktada doktorunuz kaç haftalık hamile olduğunuzu görmek için erken ultrason muayenesi yapacaktır. Yanı sıra bu aşamada bebeğinizin genetik bir hastalığa sahip olup olmadığını görmek için test yaptırabilirsiniz. Çünkü 7. hafta genetik tarama ve Down sendromu testleri için uygun aşamalardandır.

Hamileliğin 7. haftasında doktor muayenesi

Muayene sırasında doktorunuz fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğinizi sorarak muayeneye başlayabilir. Bu aşamada varsa her hangi bir risk göstergesi ortaya çıkabilir ve siz de aklınızdaki sorularınızı doktorunuza sorabilirsiniz. Böylelikle hamileliğinizin nasıl ilerlediği açığa çıkar ve doktorunuz;  kilonuzu, tansiyonunuzu ve idrarınızı kontrol ederek bel bölgesi ölçümü, bebeğin pozisyonu, kalp atışlarını dikte edecek testler yapacaktır. 7 haftalık gebelikte doktorunuz sizinle test bulgularını paylaşır ve beklenen değişiklikleri size anlatacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et