Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaBebekYenidoğanYenidoğan Bebeğin Görünüşü Nasıldır?

Yenidoğan Bebeğin Görünüşü Nasıldır?

Birçok ebeveyn yenidoğan bebeğin görünüşü nasıldır diye merak eder. Özellikle ilk kez anne baba olacaklar bu konuda farklı hislere kapılabilir hatta kaygı duyabilir. Ancak beklediğimizden farklı görünüşe sahip bebekler, ilerleyen haftalarda olması gereken fiziki özelliklere kavuşacaktır. Yenidoğan bebeğin görünüşü ile ilgili bazı konulara değinmek istiyoruz.

Yenidoğan Bebeğin Kafa Yapısı Nasıldır?

Doğumdan hemen sonra bebeğinizin kafa yapısı beklediğiniz gibi yuvarlak olmayabilir. Doğum sırasında karşılaşılacak güçlükler bebeğinizin kafasının normal bir şekle sahip olmasını engelleyebilir. Doğum kanalının dar olması, bebeğinizin başının dar ve uzun olmasına sebep olabilir. Bu durum gayet normaldir. Birkaç hafta sonra kafa yapısının normal şekle gireceğini göreceksiniz.

Bebeğiniz az saçlı veya çok saçlı olarak dünyaya gelebilir. Özellikle altıncı aydan sonra yavaş yavaş normal sıklığa kavuşur. Bu durum zaman geçtikçe değişecektir. Bebeğinizin saç rengi ise ilk aylardakinden farklı duruma gelebilir. Saçının yanı sıra vücudunda ince tüylerin görülmesi normaldir. İlerleyen haftalarda onlar da dökülecektir.

Gözlerdeki değişiklikleri bir süre sonra fark edeceksiniz

Yenidoğan Bebeğimin Gözleri Hakkında Bilmem Gerekenler Nelerdir?

Bebeğinizin göz rengi ilk boyunca değişebilir. Genellikle 6-12 ay arasında normal renklerine kavuşur. Esmer tenli bebekler genelde kahverengi veya koyu yeşil gözlü olarak dünyaya gelir. Doğum sırasında yapılan baskı gözlerin şiş görünmesine neden olabilir. Birkaç gün sonra normale dönecektir.

Vajinal yoldan yapılan doğumda, bebeklerin gözlerinin beyaz kısımlarında bazı kan lekeleri olabilir (doğum kanalına doğru itilme baskısından). Bunlar birkaç gün içinde kaybolacaktır.

Yenidoğan bebeklerin gözünde bir miktar şaşılık görülebilir. Kas yapısı henüz gelişmediğinden normal şeklini alması zaman alacaktır. Eğer 6. Aydan sonra bu kaymalar devam ederse doktorunuza danışmanız gerekir.

Yenidoğan Bebeğimin Burnu Hakkında Bilmem Gerekenler Nelerdir?

Bebeğinizi yeni doğduğunda düzensiz ve aralıklı nefes aldığını görebilirsiniz. Kısa nefesler alabilir ve nefesini birkaç saniye tutabilir. Düzensiz solunum, prematüre bebeklerde de daha yaygındır. İlk ayın sonunda bebeğinizin nefes alması daha düzenli olacaktır.

Bebeğiniz nefes alırken farklı sesler çıkarabilir. Bunun sebebi küçük solunum yollarına sahip olasıdır.

Yenidoğan Bebeğimin Ağzı Hakkında Bilmem Gerekenler Nelerdir?

Yenidoğan bebeğinizin diş etlerinde beyaz kabarcıklar görebilirsiniz. Bu şişlikler genelde su dolu keselerdir. Kaygılanmanıza gerek olmadan bir müddet sonra kaybolacaktır. Ayrıca damağın üst kısmında emmeye bağlı olarak sertleşme, nasırlaşma olabilir. Bu durum bebeği rahatsız etmeyeceğinden endişelenmeye gerek yoktur.

Yenidoğan Bebeğimin Cildi Hakkında Bilmem Gerekenler Nelerdir?

Bebeğiniz yeni doğduğunda cildinde kırışıklıklar olabilir. Çünkü 9 ay boyunca sıvı içinde kalan bebek, doğduktan sonra kuru havayla temas ettiği için derisinde kıvrımlar oluşur. Bebek ağlamaya başladıktan sonra ten rengi pembeye dönüşür. Kan dolaşımı henüz hızlanmadığı için uykuya daldığında elleri ve ayakları mavimsi görünebilir. İlerleyen haftalarda bu durum normale dönecektir. Erken doğan bebeklerin ince, yarı saydam bir cildi olduğu gözlemlenebilir. İlk günlerde bebeğin derisinde soyulmalar olması gayet normaldir. Özellikle avuç içi ve ayaklarda sıkça görülür.

Yenidoğan bebeğinizin tırnakları yumuşak olur ve çabucak büyürler. Bunları haftada 1 veya 2 kez bebek tırnak makasıyla kesmeniz gerekebilir. Fazla derinden kesmemeye dikkat edin çünkü cildini kesebilir ve kanamaya neden olabilirsiniz. Uyurken tırnakları kesmek, hareketsiz olduğu için daha kolay olacaktır. Yenidoğan bebeğinizin ayak tırnakları çok daha yavaş büyüyebilir. Onları sık sık kesmenize gerek yoktur.

Doğum Lekeleri Hakkında Bilmem Gerekenler Nelerdir?

Yenidoğan bebeklerde doğum lekesi olması yaygın bir durumdur. Bu lekeler farklı boyutlarda, farklı şekillerde ve renklerde görülebilir. Lekelerin bazıları bir müddet sonra küçülür ve kendiliğinden kaybolur. Diğerleri ise bebeğin vücudunda hayatı boyunca bulunabilir. Eğer bebeğinizde bir doğum lekesi bulunuyorsa ilerleyen zaman diliminde problem olmaması için doktorunuza mutlaka göster

Yenidoğan bebeğin görünüşü, elbette ebeveynleri rahatsız edebilir. Kendinizi rahat hissetmeniz ve en önemlisi bebeğinizin sağlığı için mutlaka doktorunuza başvurun.

Yenidoğan makaleleri için tıklayın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et