2 yaş sendromu genellikle 1,5 ile 3 yaş arasında görülen zor bir dönemdir. Bu süreçte çocuklar ailelerine zorluklar çıkarabilir, onları oldukça yorabilir. Agresif tavırlar, söz dinlememe, isyan etme, olumsuz davranışlar söz konusudur. Yürümeye başlaması ile birlikte özerklik dönemine giren 2 yaş çocukları anne babaya karşı gelme, eşyaları yere fırlatma, istediklerini elde edemeyince huzursuzluk çıkarma gibi tutumlar görülür. Özellikle “hayır” kelimesi sık bir şekilde kullanılır.
Bu dönemle ilgili detaylı bir yere almak için okumaya devam edin.
2 yaş sendromu ne zaman başlar, ne zaman biter?
2 yaş sendromu 1,5 yaşında maçlar. Sendrom belirtilerinin zirveye çıktığı yaş ise iki buçuk yaşı civarıdır. Genellikle sendrom belirtilerinin son bulduğu dönem 3 yaş civarıdır. Ancak unutmamak gerekir ki her çocuğun gelişimi farklı olduğundan bu aralık değişebilir.
2 yaş sendromunun belirtileri nelerdir?
2 yaş civarında bulunan çocuklar genellikle sendrom sırasında aşağıdaki belirtileri gösterirler:
- Ebeveynlere karşı gelerek işlerini kendi yapmak istemesi
- Bir işi başaramadığında hırçınlık göstermesi
- Sorulan sorulara genellikle hayır diye cevap vermesi
- Etrafındaki kişilere vurma, itme ve nesnelere fırlatma gibi davranışlar göstermesi
- Söz dinlemeyip tersine tavırlar göstermesi
- Sinirlendiğinde kendine zarar vermesi
- Öfke nöbetleri
2 yaş sendromu sebepleri nelerdir?
2 yaşında bulunan çocukların agresif tavırlar sergilemesinin sebepleri bilinirse ebeveynler için bu süreç daha kolay olacaktır. Genellikle 2 yaş sendromunun sebepleri şunlardır:
- Yürümeye başlaması ile birlikte özerklik istemesi
- Sinir sisteminin gelişim aşamasında olması
- Beyin fonksiyonlarının daha aktif olması
- Kelime dağarcığının gelişmesi ile birlikte sürekli kendini ifade etmek istemesi
- Bağımsızlık duygusu geliştikçe yapmak istediğini tek başına halletmek istemesi.
2 yaş sendromu durumunda nasıl davranmalı?
Bu dönemde aileler oldukça sıkıntı yaşayacaktır. Her ne olursa olsun altta yatan sebepleri bilmek ebeveynler için daha sağlıklı davranma sürecini oluşturur. Sakin kalmak, çocuğun çok küçük olduğunu unutmamak ve bir gelişim evresinde olduğunu hatırlamak, bu dönem için çok önemlidir. Yapılan olumsuz davranışlar karşısında çocuğu fazlasıyla sınırlamak ya da tamamen özgür bırakmak doğru bir tutum değildir. Bu süreçte dengeyi koruyabilmek gerekir. İsteklerini kendi başına yapıp yapamayacağını anlatmak, ona yardımcı olmak, destek çıkmak gelişimi açısından fayda sağlayacaktır. Yükselen enerjisini atabilmesi için müsait olan açık alanlarda ve parklarda oynamasını sağlayabilirsiniz. 2 yaşındaki çocuğunuza yapabileceği görevler vererek sorumluluk bilincini geliştirebilirsiniz. İmkanlar müsaitse seçim fırsatı verebilirsiniz.
2 yaş sendromu her çocuk için farklı seviyede gerçekleşebilir. Bazıları oldukça hırçın tavırlar sergilerken bazıları ise oldukça sakin geçirebilir. Başa çıkmakta zorlanıyorsanız ne yapacağınız konusunda doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz.