Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklarda Dil ve Konuşma Terapisi

Çocuklarda Dil ve Konuşma Terapisi

Çocuklarda dil ve konuşma terapisi, iletişim sorunları ve konuşma bozukluklarının değerlendirilmesi ve tedavisidir. Genellikle konuşma terapistleri olarak adlandırılan konuşma dili patologları (SLP’ler) tarafından gerçekleştirilir.

İletişimi geliştirmek için konuşma terapisi teknikleri kullanılır. Bunlar, konuşma veya dil bozukluğunun türüne bağlı olarak artikülasyon terapisini, dil müdahale aktivitelerini ve diğerlerini içerir.

Konuşma veya dil bozuklukları, çocukluk çağında en sık görülen gelişimsel zorluklar arasındadır. Bu tür zorluklar, bilinen etiyolojileri yoksa ‘birincil’, otizm, işitme bozukluğu, genel gelişim zorlukları, davranışsal veya duygusal zorluklar veya nörolojik bozukluklar gibi başka bir durumdan kaynaklanıyorsa ‘ikincil’ olarak adlandırılır 

Konuşma bozuklukları nelerdir?

Konuşma bozukluğu, ses çıkarmayla ilgili bir sorunu ifade eder. Konuşma bozuklukları şunlardır:

  • Artikülasyon bozuklukları: Bunlar, hecelerde ses çıkarma veya dinleyicilerin ne söylendiğini anlayamayacak kadar kelimeleri yanlış söyleme ile ilgili problemlerdir.
  • Akıcılık bozuklukları: Bunlar, konuşma akışının alışılmadık durmalar, kısmi kelime tekrarları (“bb-boy”) veya uzayan sesler ve heceler (sssss) ile kesintiye uğradığı kekemelik gibi sorunları içerir.
  • Ses bozuklukları: Bunlar, dinleyicileri söylenenden uzaklaştıran ses perdesi, ses seviyesi veya kalitesiyle ilgili problemlerdir. Bu tür bozukluklar, konuşurken çocukta ağrı veya rahatsızlığa da neden olabilir.

 

Dil bozuklukları nelerdir?

Dil bozukluğu, fikirleri iletmek için kelimeleri anlama veya bir araya getirme sorununu ifade eder.

  • Alıcı bozukluklar, dili anlama veya işlemeyle ilgili sorunlardır.
  • İfade bozuklukları, kelimeleri bir araya getirme, sınırlı bir kelime dağarcığına sahip olma veya dili sosyal olarak uygun bir şekilde kullanamama ile ilgili problemlerdir.
  • Bilişsel iletişim bozuklukları, hafıza, dikkat, algılama, organizasyon, düzenleme ve problem çözmeyi içeren iletişim becerileri ile ilgili problemlerdir.

 

Hangi çocukların konuşma ve dil terapisine ihtiyacı vardır?

Çocuklarda dil ve konuşma terapisi

Çocuklar, aşağıdaki nedenden dolayı konuşma dili terapisine ihtiyaç duyabilir:

  • İşitme bozuklukları
  • Bilişsel (düşünme) veya diğer gelişimsel gecikmeler
  • Zayıf ağız kasları
  • Kronik ses kısıklığı
  • Yarık dudak veya yarık damak
  • Otizm
  • Artikülasyon sorunları
  • Akıcılık bozuklukları
  • Solunum problemleri (solunum bozuklukları)
  • Beslenme ve yutma bozuklukları
  • Travmatik beyin hasarı

Tedavi mümkün olan en kısa sürede başlamalıdır. Tedaviye erken başlayan çocuklar (5 yaşından önce), daha sonra başlayanlardan daha iyi sonuç alma eğilimindedir.

Bu, daha büyük çocukların terapide başarılı olmayacağı anlamına gelmez. Yine de ilerlemeleri daha yavaş olabilir çünkü değiştirilmesi gereken kalıpları önceden öğrenmişlerdir.

Çocuklarda dil ve konuşma terapisi kim tarafından verilir?

Genellikle konuşma terapistleri olarak adlandırılan konuşma dili patologları (SLP’ler), insan iletişimi, gelişimi ve bozuklukları konusunda eğitim alırlar. SLP’ler konuşma, dil, bilişsel iletişim ve sözlü / besleme / yutma becerilerini değerlendirir. Bu durum, bir sorunu tespit ve tedavi etmenin en iyi yolunu belirlemelerine olanak tanır.

Dil ve konuşma terapisti ne yapar?

Konuşma, dil ve iletişim sorunları, yeme ve yutma sorunları olan kişilere yardım eder. Genellikle çocuklar ve yetişkinler için ayrı hizmetleri vardır. Genellikle felç veya kafa travması geçiren insanları desteklerler ve ayrıca kanser, sağırlık, demans, kekemelik veya çiğneme, konuşma veya yutma güçlüğü olan kişilerle de çalışabilirler. Problemleri önce gözlem yaparak, sizinle konuşarak veya ilgili testleri kullanarak değerlendireceklerdir. Terapist daha sonra ihtiyaçlarınıza uygun bir tedavi planı hazırlayacaktır. Bu faaliyetler, alıştırmalar ve yardımcı olacak stratejilerin kullanımını içerebilir. Hastaneden ayrıldıktan sonra, terapist gerekirse tedavinin devam edebilmesi için sizi toplumdaki diğer terapistlere yönlendirir. Gerekirse iletişim yeteneklerini geliştirmek için işitme değerlendirmeleri veya yardımcı teknoloji gibi diğer ilgili hizmetlerle bağlantı kurar. Dil gelişimini ve okul müfredatını desteklemek için uygun olan yerlerde öğretmenlerle bağlantı sağlar.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et