Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaBebekBebek BakımıKışın Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Kışın Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Kış aylarında yeni doğmuş bir bebek sahibi olmak, diğer mevsimlere göre biraz daha fazla endişe yaratabilir. Beklenmedik kış sezonunda nasıl yöneteceğiniz konusunda umutsuzluğa kapılmayın. Makalemizin devamında kışın bebek bakımı hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

Hepimiz kış mevsimini seviyoruz, ama dışarı aşırı soğuduğunda hayat bizim için zorlaşıyor. Kış aylarında, tek yapmak istediğiniz evde kalmak ve yeni bir anne iseniz, bebeğinizi dışarıda esen sert rüzgarlardan korumak istersiniz. Bebeğinizin bağışıklık sistemi yeni gelişeceğinden, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı duyarlı olacaktır. Ancak önleyici tedbirler alarak küçük çocuğunuzu sıcak ve güvenli tutabilirsiniz. Bebeğinizi soğuk kış havalarından nasıl koruyabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Kışın bebek bakımı neden önemlidir?

Yeni doğan bebekler, sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Ancak, sıcaklıktaki düşüş, vücuttaki çeşitli süreçleri güvende tutmak ve hayati organlarının iyi çalışmasını sağlamak için kış mevsiminde ekstra bakıma ihtiyaç duyarlar. Enerjinin çoğu daha sonra vücut sıcaklığını uygun bir şekilde korumak ve diğer alanlardan yönlendirmek için kullanılır. Kış aylarında, mikroplar ve virüsler gelişir. Bağışıklığın azalmasıyla birlikte, bebekler hastalıklar için kolay bir hedef haline gelir ve hastalanma ihtimalleri artar.

Kış aylarında virüsün neden olduğu sorunlar

Kış aynı zamanda grip mevsimidir. Virüsün kolayca yayıldığı ve zamanla herkesi ve herkesi etkilediği zaman dilimidir. Bu durum, tipik kış hastalıklarına yol açar:

  • Grip ve bronşiyolit
  • Krup ve rinovirüs
  • Solunum yollarını etkileyen ve öksürük ve şiddetli solunum problemleri 

Bebeklerde kış enfeksiyonlarının belirtileri

Kışın meydana gelen enfeksiyonların çoğunda, tespit edilmelerini kolaylaştıran güçlü semptomlar vardır. Bebeğinizde enfeksiyon varsa, içinde aşağıdaki belirtileri göreceksiniz:

  • Şiddetli öksürebilir ve hatta kusabilir
  • Bebeğiniz nefes almakta zorlanabilir
  • Uyurken veya öksürdükten sonra hırıltılı sesler çıkarabilir
  • Solunum yolu enfeksiyonu sonucu iltihaplı akciğerler nedeniyle göğüste ağrı olabilir.
  • Burun akıntısı, ateş, öksürük, baş ağrısı olabilir
  • Yorgun hissedebilir.
kışın bebek bakımı

Kışlar sırasında bebeğinize dikkat etmek için yararlı ipuçları

Kış mevsiminde bir bebeğin cildine ve genel sağlığına aşağıdaki yöntemleri uygulayarak dikkat edebilirsiniz:

1. Nemlendirici cihaz kullanın

Daha soğuk bölgelerde yaşıyorsanız, bebeğinizin odasında bir nemlendirici kullanmak gerekli hale gelir. Kış aylarında sıcaklık düşecektir, bu nedenle bebeğinizin odasında ısıtıcılar kullanmanız önerilir. Bir ısıtma cihazı çocuğunuzun cildini kurutabilir. Bu nedenle, odaya bir nemlendirici takın, böylece nem seviyeleri en uygun şekilde korunur 

2. Nemlendirici krem kullanın

Küçük çocuğunuzun cildi son derece hassas olacak için kışın sert atmosferi onu kurutabilir. Küçük çocuğunuzun cildini yumuşak ve esnek tutmak istiyorsanız, cildinde iyi bir nemlendirici kullanın. Bebeğin cildi için yapılmış cilt kremlerini veya nemlendiriciyi tercih edin. 

3. Bebeğinize iyi masaj yapın

Çocuğunuzun düzgün büyümesi ve gelişmesi için, ona her gün masaj yapmanız önemlidir. Masaj eylemi, vücuttaki kan akışını uyarır ve bebeğin bağışıklığını dolaylı olarak artırır.

4. Ağır battaniye kullanmayın

Bebeğinizi sıcak tutmak için güzel bir ağır battaniye döşemek, kışın küçük bebeğinizi rahatlatmanın en iyi yolu gibi görünebilir, ancak onu sıcak tutmanın en güvenli yolu bu değildir. Küçük çocuğunuzu sıcak tutmak için ağır battaniyeler kullanırsanız, kollarını serbestçe hareket ettiremez. Ve bunu yapmaya çalışırken, yüzünün üzerine çekebilir, bu da SIDS riskini artıracaktır. Bu nedenle, hafif bir battaniye kullanmanız ve oda sıcaklığını optimal tutmanız önerilir.

5. Bebeğinize rahat giysiler giydirin

Çocuğunuzu sürekli olarak kalın  kazaklara , eldivenlere ,  çoraplara sarmak,  kolayca hareket etmesini engelleyebilir ve sinirli hale getirebilir. Bu yüzden oda sıcaklığına bağlı olarak kıyafet giymesini sağlayın ve vücudunu tamamen kaplayan ancak daralmayan kıyafetleri tercih edin. 

6. Bebeğinizin odasının sıcaklığını kontrol edin

Evinizin camlarını kapalı tutun ve kapıları iyi kapatın. Bununla birlikte, bebeğinizin ve oturma odasının havalandırıldığından emin olun. Gerekirse, bebeğinizin rahat etmesi için bir ısıtıcı kullanın.

7. Aşılama takvimine uyun

Kış aylarında bebeğiniz enfeksiyonlara karşı daha hassas olacaktır. Bağışıklık gücü de düşük olacaktır. Ancak bu, bebeğinizi hastalanabileceği korkusuyla herhangi bir aşıyı atlamak için bir neden değildir. Çocuğunuza doğru zamanda aşı yaptırmanız son derece önemlidir. Çocuğunuza aşı yaptırmak onu gelecekte sağlıklı tutacaktır. 

8. Bebeğinizi emzirin

Anne sütü, bebeğin bağışıklığını güçlendirmeye ve onu normal hastalıklardan korumaya yardımcı olan antikorlar ve besinler içerir. Anne sütü ona sağlıklı kalması için gereken tüm besinleri sağlayacaktır. Emzirirken, vücudunuzun sıcaklığı da onun için rahatlatıcı olacaktır.

9. Kendi hijyeninizi koruyun

Çocuğunuz için ilk temas noktası olacaksınız. Bu nedenle, temiz ve sağlıklı kalmanız kesinlikle gereklidir. Mikroplar bebeğinize ulaşmanın en küçük yolunu bulabilir, bu yüzden tüm yolları hemen durdurduğunuzdan emin olun. Misafirleriniz veya ziyaretçileriniz varsa, kibarca onlardan bebeğe gitmeden önce ellerini yıkamasını veya bir dezenfektan kullanmasını isteyin.

10. Dışarıda dikkat edin

Açık havada kesinlikle donmadığı sürece, temiz hava almak için arada bir evden çıkmak iyidir. Ancak bebeğinizi çıkarırsanız bebeğinizin baştan ayağa korunduğundan emin olun. Cildin soğuk rüzgâra maruz kalması onu hızlı bir şekilde rahatsız edebilir. 

Bebeğinizin ilk kışıysa, endişelenmenizi gerektirir, ancak önleyici tedbirleri önceden alarak ona bakabilir ve güvende tutabilirsiniz. Kışın bebek bakımı için evinizde uygun hijyeni sağlayın ve evinizi sıcak tutun. Ancak küçük çocuğunuzun iyi hissetmediğini fark ederseniz, bir doktora danışın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et