Hamilelikte yüzün şişmesi, özellikle son üç ayda, anne adaylarının en az % 75’ini etkileyen en büyük sorunlardan biridir. Ayaklarda, ellerde, ayak bileklerinde ve yüzde normal bir şişme olabilir. Ancak aşırı olmamalı ve yüksek tansiyon veya beklenmedik kilo alma gibi başka belirtileriniz varsa doğum uzmanınıza danışmalısınız. Birkaç durum şişmeye neden olabilir, ancak ortaya çıkması veya aşırı hale gelmesi önlenebilir. Bu nedenle, makalemizde, hamilelik sırasında yüz şişmesini nasıl önleyeceğinizi ele aldık.
Hamilelikte yüzün şişmesi neden olur?
Hamileliğin dördüncü ayından itibaren ortaya çıkabilmesine rağmen, şişlik son üç aylık dönemde daha fazla belirginleşen bir şeydir. Hamilelik sırasında yüzün şişmesinin başlıca nedenleri şunlardır:
- Sıvı birikmesi
Hamilelik sırasında rahim büyümesi ve hacmindeki artış, vücudun alt kısmındaki kan damarları üzerinde baskı oluşturarak onların bacaklardan gövdeye daha az kan taşımasına ve sıvı tutulmasına neden olur. Aynı şekilde böbrek probleminiz varsa, bundan etkilenme olasılığı artar ve yüzde şişkinliğe ek olarak ayak, ayak bilekleri, eller gibi diğer alanlar etkilenir.
- Hormonlar
Gebe kadınlarda hormonal seviyelerdeki değişiklik nedeniyle kan damarlarında daha fazla terleme ve kanda sıvı tutulması söz konusudur.
- Kilo alımı
Rahim büyümesi ve bebeğin kendisinin büyümesi nedeniyle meydana gelebilse de, hamile kadınlarda aşırı kilo alımı çok daha fazla şişlik oluşturabilir. Çünkü dolaşım zorlaşır ve gecikir. Bu nedenle ve her ikisi için de kilo alımının aşırı olmamasına özen göstermeliyiz.
- Tuz tüketimi
Tuz, sıvı tutulmasının en kötü düşmanlarından biridir ve böbreklerinizin sağlığına son derece zararlıdır. En çok tavsiye edilen şey tuza bir süre veda etmek, sadece yemeğin tuzunu tüketmek ve yemeklerimize eklememek veya çok az miktarda tüketmektir.
Yemeklerinize fazladan tuz eklemeden bolca lezzet katacak limon veya aromatik otlar kullanmalısınız. Ayrıca patates kızartması veya biraz fındık gibi tuz bakımından çok zengin hazırlanmış yiyecekleri tüketmekten kaçının.
Hamilelikte yüzün şişmesi nasıl engellenir?
- Çok su içmek
Sıvı tutulması, hamilelik sırasında yüzün şişmesinin bir nedenidir. Su ile ilgili olarak, vücudunuzun susuz kalmasını veya tutulmasını önlemek için günde en az 8 bardak su tüketmeniz gerekir.
Sık sık su tüketmekten pek hoşlanmıyorsanız, karpuz veya kavun gibi bol su içeren ve tazeleyici, ev yapımı meyve bazlı meyve sularını tercih edebilirsiniz. Her iki meyve de doğal idrar söktürücüdür, böbreklerinizi temizlemek için mükemmeldir, birikmeyi önler.
- Fiziksel egzersiz yapmak
Elbette, ne tür bir faaliyet yapabileceğinizi belirtmesi için daha önce kadın doğum uzmanınıza danışmalısınız. Ancak, çok fazla egzersiz yapamamak, hareketsiz olmak anlamına gelmez ve ne pahasına olursa olsun kaçınmanız gereken şeydir.
Bütün gün oturmak veya uzanmak dolaşımınızı zorlaştıracak ve daha fazla şişmeye neden olacaktır, bu nedenle elinizden gelen en iyi şekilde egzersiz yapmalısınız. Egzersiz sizi aktif, iyi durumda tutar ve kanınızın hareket etmesini sağlamanın yanı sıra, yiyeceklerden veya sıvı birikmesinden aşırı kilo alımını önlemeye kadar yardımcı olur. Bu şekilde yüzün, ellerin, bacakların, ayak bileklerinin ve ayakların şişmesini önleyeceksiniz.
- Sağlıklı beslenme
Yüzünüzün şişkinliğini ve daha ciddi olabilecek diğer sorunları önlemek istiyorsanız, bol yağlı ve tatlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Birçoğu hamileliğin her şeyi yemenize izin verdiğini söylese de durum böyle değildir, çünkü kötü beslenme veya dengesiz beslenme hem sizin hem de yolda olan bebeğin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir.
Tatlılardaki fazla şeker, kızartılmış yiyeceklerdeki tuz ve karbonhidratlar annede obeziteye neden olabilir ve aynı şekilde fetüste de prediyabet veya gestasyonel diyabete neden olabilir. En iyisi, kötü yağ oranı düşük bir diyete sahip olmanız. Sizin ve bebeğiniz için ihtiyacınız olan tüm besinleri size sağlayacak meyve ve diğer sebzeler açısından çok zengin bir diyet olmasıdır.
Hamilelikte yüzün şişmesi hem sağlık açısından hem de fiziksel görünüm sebebiyle dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Yukarıda saydığımız önlemlerle kolayca bu sıkıntıyı atlatabilirsiniz.