Salı, Kasım 19, 2024

Hamilelikte Astım

Hamilelikte astım, büyük endişe yaratan bir sağlık sorunudur. Gebelikte fizyolojik değişiklikler ve ilaç uyumu, çeşitli derecelerde astım kontrolünü etkileyebilir ve astımın kontrol düzeyi ve astım ilaçlarının yan etkileri anne ve fetüsün olumsuz perinatal sonuçlarıyla yakından ilişkilidir

Hamilelik astımımı etkileyebilir mi?

Her kadın hamileliğe farklı tepki verir. Astımlı hamile her 3 kadından 1’inde düzelir, her 3 kadından 1’inde kötüleşir ve her 3 kadından 1’inde aynı kalır. 

Astım semptomlarının kötüleşmesi gebeliğin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir, ancak en sık 17 ila 36 hafta arasında, özellikle gebeliğin 6. ayında ortaya çıkmaktadır.

Çocukluktan beri astım semptomları yaşamamış kadınlarda da hamilelik sırasında astım yeniden başlayabilir.

Astım gebeliği nasıl etkiler?

Hamilelikte astım iyi kontrol edildiğinde, genellikle normal bir hamileliğiniz olacaktır, size veya gelişmekte olan bebeğinize zarar verme riski çok azdır veya hiç artmaz.

Hamilelik sırasında astımınız kontrol altına alınmazsa size ve bebeğinize zarar verebilir. Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, bebeğiniz yeterince oksijen alamayabilir.

Sağlığınız için riskler:

  • Hamilelik sırasında yüksek tansiyon.
  • Vajinal kanama.
  • Plasentayı, böbrekleri, karaciğeri ve beyni etkileyebilen yüksek tansiyona neden olan bir durum olan preeklampsi.   

Bebeğinizin sağlığı için riskler:

  • Fetüsün yavaş büyümesi.
  • Düşük doğum ağırlığı (doğduğunda bebek küçük görünür).
  • Erken doğum (37. gebelik haftasından önce erken doğum).
  • Doğumdan hemen önce veya sonra ölüm.
Hamilelikte astım

Hamilelikte astım ilacı almak güvenli midir?

Hamilelik sırasında aldığınız herhangi bir ilaç bebeğinizi etkileyebilir, ancak çoğu astım tedavisinin hamileyken kullanılması güvenlidir. Tıp uzmanları, astımınızı ilaçla yönetmenin, hamilelik sırasında astımı tedavi etmekten çok daha güvenli olduğunu tavsiye ediyorlar. Doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe astım ilacınızı normal şekilde almaya devam edin.

Astımımı yönetmek için ne yapabilirim?

Astım belirtilerinizin şiddetini ve sıklığını azaltmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır, örneğin:

  • Öncelikle astım yönetimi eylem planı elinizde olmalı.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Sigara içmekten kaçının.
  • Alerjik tetikleyicilerden kaçının.
  • Sinüzit, alerjik rinit veya saman nezlesi gibi burnu etkileyen durumları kontrol edin.
  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) semptomlarını kontrol edin.
  • Astımınızı yönetmek için neler yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Astım ilaçları emzirirken sorun olur mu?

Birçok ilaçta olduğu gibi, bazı antiastmatik ilaçlar anne sütünde küçük miktarlarda görünebilir. Anne için güvenli olan dozajlarda kullanılırsa, bebek tarafından alınan dozun herhangi bir önemi yoktur.

Bebekte astım olabilir mi?

Astıma yatkınlık kalıtsaldır. Bu nedenle astımlı bir annenin (veya babanın) çocuğunun astımı olma olasılığı, ailede astımı olmayan birinin çocuğundan daha fazladır. Bununla birlikte, astımlı bir annenin çoğu çocuğunda astım olmayacaktır. Şiddetli astım bile genellikle kabul edilebilir derecede güvenli ilaçlarla kontrol altına alınabildiğinden, astım geliştiren bebeğe ilişkin endişeler çocuk sahibi olmak için caydırıcı olmamalıdır.

Astımın doğuma etkisi nasıldır?

Çoğu kadın doğum sırasında ve doğum sırasında şiddetli astım semptomları yaşamaz. Bazı kadınlara, doğum sancıları ve doğum sırasında fetüsün sürekli izlenmesi önerilebilir. Astım ilacı alıyorsanız, doğum sancıları ve doğum sırasında buna devam edin. Hamilelikte astım önlemleri sayesinde rahat bir doğum geçirebilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et