Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik20. Hafta GebelikHamilelikte Çatlaklar ve Önlemleri

Hamilelikte Çatlaklar ve Önlemleri

Hamilelikte çatlaklar neredeyse tüm anne adaylarının ortak sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Çatlak işaretleri, karnınızda, kalçalarda, uylukta veya vücudunuzun diğer kısımlarında görebileceğiniz beyaz veya kırmızı çizgilerdir. Genellikle karın bölgesinde görülen çatlak izleri, bebeğin anne karnında büyümesiyle birlikte gerilme sonucu ortaya çıkar. Gebelikte çatlakların başlıca nedenleri şunlardır:

  • Kilo almak hamilelik sırasında çok normaldir; ancak, hızla kilo alırsanız, cildinizde çatlaklar oluşabilir.
  • Aşırı amniyotik sıvıya sahip olmak,
  • Birden fazla bebeğe hamile olmak
  • Bebeğinizin kilosu ortalamanın üzerinde olması.
  • Anneniz veya kız kardeşiniz hamileliği sırasında çatlak izleri varsa, sizde de olabilir.
  • Anne adayının genç olması.

Hamilelik döneminde görülen çatlak işaretleri ilk olarak pembe, kırmızı veya mor renktedir. Yeni çatlaklar kaşıntıya sebep olur ve iyileştikçe beyazlaşabilirler. Bazen yatay da olsa çatlakların çoğu, vücudunuzda dikey olarak uzanır.

Hamilelikte Çatlak Oluşmaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Hamileliğin erken döneminde gerekli adımlar atılması durumunda, çatlak izlerinin görülmesi engellenebilir. Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmak ve cilt bakımına biraz dikkat etmek, çatlak izlerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Gebelikte çatlak izlerini önlemek için alabileceğiniz önlemlerden bazıları şunlardır:

Dengeli Beslenme: Bebeğinizin iyi bir şekilde beslenmesini sağlamak için sıkı bir diyet uygularken, aynı zamanda cildinizin elastikiyetini arttırmaya yardımcı olacak gıdaları da kullanın. Antioksidanlar, E ve A Vitamini ve omega 3 bakımından zengin yiyecekler, çatlak izlerinin görünmesini engelleyebilir. Doktorunuza danıştıktan sonra bu yiyeceklerin bazılarını diyetinize ekleyin: “portakal, ıspanak, havuç, tatlı patates ve biber gibi narenciyeler”

Bol Su Tüketmek: Vücuttaki su eksikliği veya dehidratasyon cildinizin esnekliğini engeller ve cildin gerilmesiyle birlikte zarar görmesine neden olur. Su hemen hemen her problemin çözümü. Vücudunuzu nemli tutmak için bolca su için. Gün içerisinde en az 8 bardak su tüketin.

Egzersiz Yapmak: Cildin esnekliğini korumak ve kan dolaşımını artırmak için hamilelik egzersizleri ve yoga yapabilirsiniz. Bu konuyla ilgili hamilelikte egzersiz yaparken nelere dikkat edilmeli adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

C Vitamini Almak: Hepimiz, C vitaminin cildimize sağladığı faydaların farkındayız. Cildimizin gençleşmesine ve vücudun nemli kalmasına yardımcı olur. C vitamini açısından zengin meyvelerin veya gıdaların diyet içine alınması, cildin döküntülerden ve çatlak izlerinden korunmasına yardımcı olur.

hamilelikte çatlaklar

Ev Yapımı Doğal Yöntemler

Hamilelik, annenin vücudunda birçok değişikliğe neden olur; kilo alımı ve ardından vücut şeklindeki değişiklikler en belirgin olanıdır. Hamileliğin son üç ayında çatlak izleri ortaya çıktığında, onlar için hızlı bir tedavi bulmayı umarak, ev yapımı doğal yöntemlere başvurulur. Bu uygulamaların bazıları şunlardır:

  • Nemlendiricinin vücut üzerine uygulanması, cildinizin pürüzsüz ve esnek kalmasına ve elastikiyetinin yeniden kazanılmasına yardımcı olabilir. Burada evde bir nemlendirici yapmayı seçmeden önce cilt yapınızı tespit etmek önemlidir. Kuru cildiniz varsa, aloe vera jeli, buğday tohumu yağı ve zeytinyağını eşit oranlarda karıştırın ve çatlaklardan etkilenen bölgelere masaj yapmak için kullanın. 
  • Çatlak izlerinize limon suyu uygulayabilir ve cildinizde birkaç dakika bekletilmesine izin verebilirsiniz. Ilık suyla durulayın ve en iyi sonucu almak için düzenli olarak tekrarlayın.
  • Etkilenen bölgeye yumurta akı uygulayabilir ve kurumasını bekleyebilirsiniz. Soğuk suyla yıkayın ve zeytinyağı sürün. Çatlak izlerini yok etmek için bu tedaviyi birkaç hafta kullanın.
  • Yarım bardak kakao yağı içinde iki çorba kaşığı rendelenmiş balmumu ve bir çorba kaşığı E vitamini yağı karıştırın. Buğday tohumu yağı ve kayısı çekirdeği yağı uygun miktarlarda eklemek de yardımcı olacaktır. Balmumu tamamen eriyene kadar bu karışımı kaynatın. Krema haline gelen sıvıyı bir şişede muhafaza edin ve günlük kullanım için buzdolabında saklayın.

Çeşitli kimyasallar ve ev yapımı doğal uygulamaların yanı sıra, lazer tedavisi, kimyasal peeling, glikolik asit vb. gibi düzeyde tıbbi tedavi vardır. Hamilelikte çatlak izlerinden kurtulmayı seçmeden önce doktorunuza danışmalı ve bu doğrultuda tedavi yöntemini seçmelisiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et