Cumartesi, Nisan 20, 2024

Plasental Yetmezlik

Hamilelikte eğer kan akımı bozulduğu olursa veya plasenta düzgün çalışmıyorsa, plasenta yetmezlik (yetersizlik, güçsüzlük) bulunmaktadır. Bu durumda, doğmamış çocuğunuz yeterli oksijen ve besin kaynağına sahip olmayacaktır. Tespit edilmeyen ve tedavi edilmeyen yetersiz tedarik ve buna bağlı oksijen eksikliği bebeğiniz için ciddi sağlık sonuçlarına neden olabilir.

Her biri farklı nedenlere dayanan üç farklı plasental yetmezlik çeşidi vardır.

  • akut form (birkaç dakika veya birkaç saat içinde gelişme)
  • subakut form (birkaç gün içinde oluşum)
  • kronik form (birkaç hafta veya ay içinde gelişme)

Plasental yetmezlik belirtileri

Çoğu durumda, ilgilenen doktorunuz plasenta yetmezliğinin düzenli kontrollere kadar mevcut olduğunu öğrenmeyecektir. Belirtiler öncelikle doğmamış çocuğunuzda ortaya çıkacaktır. Yetersiz işleyen bir plasenta ile, gelişim aşamalarında fetüs genellikle çok küçüktür veya normalden daha hareketsizdir. Amniyotik sıvı miktarı da genellikle düşüktür. Birçok hamile kadın kendi başına semptomlar yaşamaz. Sonuç olarak, plasenta yetmezliğinin farkında olmama riski vardır. Sık görülen belirtiler, idrarda artan protein atılımı ( preeklampsi ) ile bağlantılı olarak genellikle yüksek tansiyon görülür. Hastalığın kronik seyrine sahipseniz, bu oldukça düşük bir kilo alımı görülür.  

Bir akut plasental yetmezlik acil bir tıbbi durumdur ve bebeğiniz için hayatı tehdit eder. Olası nedenlerden biri, plasentanın uterus duvarından aniden ayrılmasıdır (erken plasenta dekolmanı ). Buradaki belirtiler şiddetli karın ağrısı veya spontan kanamadır. Derhal bir doktora görünmek, fetüsünüzü kurtarmak için çok önemlidir. Akut plasenta yetmezliğinin nedenine bağlı olarak, sezaryen ile acil doğum (acil sezaryen) kaçınılmaz olabilir. Tedavi edilmezse bebeğin hayatı ciddi risk altındadır. Uzun vadeli dolaylı hasarla çocuğun gelişimsel eksikliklerinin yanı sıra en ciddi zihinsel ve fiziksel engelleri görülür.

Hastalığın nedenleri ve risk faktörleri

Plasental yetmezliğin gelişmesinin nedenleri önemli ölçüde değişir ve genellikle ilişkili risk faktörlerine dayanır. Akut seyrin nedenleri, örneğin erken plasenta dekolmanı, göbek kordonunun dolaşım bozuklukları veya maternal eklampsi (nöbet) gibi çeşitli gebelik hastalıklarıdır. Diğer bir olasılık, çocuğun inferior vena kava üzerine baskı uyguladığı ve böylece anne adayının kalbine giden kan akışının bozulduğu vena kava kompresyon sendromudur.

Subakut plasenta yetmezliğinde ve hatta kronik plasenta yetmezliğinde, hasar daha yavaştır ancak tıbbi tedavi de gerektirir. Diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon veya preeklampsi gibi altta yatan birkaç olası hastalık vardır. Ek olarak, nikotin, alkol ve uyuşturucu tüketimi de ilgili bir risk faktörü olarak kabul edilir.

plasental yetmezlik

Muayene yöntemleri ve teşhis

Hamilelik sırasında düzenli kontrollere katılım şarttır. Bu, yetersiz plasental işlev olup olmadığını zamanında görmenin en iyi yoludur. Jinekoloğunuz önce size durumunuz ve önceki hastalıklarınız hakkında sorular soracak ve ardından bir ultrason muayenesi yapacaktır. Gelişim sürecini belirlemek için çocuğunuzun büyüklüğünü hamilelik haftasına göre kullanır.

Önemli ölçüde çok küçük bir bebek, yetersiz besin kaynağının ilk göstergesidir. Plasentanın küçük boyutu veya alışılmadık şekli de plasenta yetmezliğinin bir göstergesidir. Teşhise ek olarak, doktorunuz bir CTG (kardiyotokografi) yapacaktır. Bu, jinekoloğunuzun  veya doğum uzmanınızın kasılmalarınızı ve fetüsün kalp atış hızını kaydedeceği bir muayenedir . Gerekirse diğer görüntüleme yöntemleri de düşünülebilir.

Tedavi seçenekleri

Doktor genellikle erken dönemde acil önlemleri alır. Daha az akut bir durumda, izleme ve düzenli kontrol için hastaneye yatış yaptırabilir. Hamile kadının vücudunu rahatlatmak ister. Kronik bir seyir durumunda, jinekoloji ve kadın hastalıkları uzmanı olan doktorunuz sizinle bir doğum planı hazırlayacaktır. Bu, belirli bozulma belirtilerinin görülmesi durumunda söz konusu olur.

Temel olarak, plasental yetmezlik bu şekilde tedavi edilemez. Terapötik önlemler nedensel hastalıklarla ilgilidir. Riskleri en aza indirmek için doktorunuz bunu tedavi edecektir. Fiziksel koruma ve sağlıklı bir yaşam tarzı da faydalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et