Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeAşermek Nedir ve Gerçekten Var Mıdır?

Aşermek Nedir ve Gerçekten Var Mıdır?

Hamileliğin ilk aylarında anne adaylarının bir şeyi yemeyi aşırı istemesi durumu aşermek olarak adlandırılmaktadır. Bu aşırı derecede yeme isteği gösterilen ürün herhangi bir yiyecek maddesi ya da alakasız gelebilecek toprak, limontuzu, kil gibi şeyler de olabilir. Aşermenin bilimsel olarak kesin bir açıklaması yapılamamakla birlikte çoğu doktorun ortak görüşü hamileliğin ilk ayları dolayısıyla değişen hormon seviyelerinin bir sonucu olduğu yönündedir.

Aşermek Nasıl Olur?

Hamileliğin ilk aylarıyla birlikte değişen hormon seviyeleri kadınlardaki bazı tat ve koku duyularında da değişikliklere ve hassasiyetlere yol açar. Kim hamilelerde bulantıyla birlikte seyreden bu hassasiyet bazı hamileliklerde de aşermeyle kendini gösterebilmektedir. Hamilelikte aşerme çoğunlukla en geç son üç aylık periyota ulaşmadan bitmiş olur.

aşerme-2

Bazı uzmanların açıklamasına göre hamilelikte aşerme anne ve bebeğin zararlı maddelere karşı geliştirdiği bir koruma sistemidir. Bebeğin ve annenin ihtiyaçları doğrultusunda annenin aşerme olarak adlandırdığı eylem gerçekleşir. Mesela fazlasıyla protein ağırlıklı besleniyorsanız karbonhidrat aşerebilirsiniz ya da tahıl ağırlıklı beslenenlerin tatlı gıdalar aşermesi olabilmektedir. Ayrıca bir anda yoğun olarak süt içme ihtiyacı duymanız, kalsiyum ihtiyacınızdan kaynaklanıyor olabilir. Aynı şekilde anne adayının hamilelikte gıda dışından ürünlerden toprak, kum, kil, sabun tüketmeyi aşermesi de pika sendromu olarak adlandırılmaktadır ve bu durumdan doktorunuzun mutlaka haberdar edilmesi gerekmektedir. Bu tarz ürünlerin aşerilmesi annede yeme bozukluğunun olduğu ya da kansızlık olduğunun işareti olabilir.

Aşermek Gerçekten Var Mı?

hamile-aşerme

Gerçekliğinin bilimsel bir kanıtı olmasa da hamilelikte aşerme birçok anne adayının yaşadığını söylediği bir olaydır. Doktorlar da bazı hormon değişikliğinden dolayı vücudun farklı şeyleri isteyebileceğini söylüyor. Anne adayının değişen hormonlar dolayısıyla koku ve tat hassasiyetiyle her zaman yediği yiyecekleri bile zaman zaman yemekte zorlanabilir ya da mide bulantısı yaşayabilir. Aşermek de tıpkı bunun gibi bir gıda ya da gıda dışı bir ürüne karşı hissedilen aşırı istektir. Bu yüzden de gerçekliği daha normal bir durum gibi gelmektedir.

Hamilelikte aşerme durumunu anne adayının duygusal durumu da etkileyebilmektedir. Özellikle zor bir hamilelik geçiren ya da kalabalık bir ortamda yaşayan ilgiden uzak annenin ilgi çekebilmek için de aşerme gibi şeyleri biraz daha yoğun yaşadığını iddia etmesi de muhtemeldir. Hamilelik döneminde değişen hormon seviyelerinin de etkisiyle ilgiye daha çok ihtiyaç duymaları da tabii ki normaldir. Hamilelikte birlikte ortaya çıkan hormonel ve duygusal değişimler her kadında farklı şekilde gözlemlendiğinde hamilelikte aşerme durumu da oldukça kişisel bir deneyimdir. Dilerseniz diğer anne adaylarını buradan sorular sorabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et