Babalık izni veya erkekler için doğum izni olarak bilinen uygulama hakkında bilmeniz gerekenler için bir yazı hazırladık. Anneye verilen izin süresi kadar olmasa da babaların izin hakkı bulunmaktadır.
4857 sayılı kanuna göre çalışan babalar eşi doğum yaptıktan sonra bu izni kullanabilir. Kadınlar gibi doğum öncesi izine ayrılma durumu söz konusu değildir. Bu izin doğum sırasında başlamaktadır.
Babalık izni kaç gündür?
Babalık izni çalışılan kuruma göre farklılıklar gösterebilmektedir. Devlet kurumlarında çalışıyorsanız farklı özel sektörde görev yapıyorsanız farklı izin günleri olmaktadır. 657 sayılı devlet memurları kanununa göre eşlerin doğum yapması halinde 10 güne kadar izinli sayılan işçi statüsünde çalışanlar ise 4857 sayılı iş kanuna göre 5 gün izin kullanabiliyor. Taşeron işçilerde diğer işçilerde olduğu gibi 5 gün izni bulunuyor. 4B’li çalışan personeller de ise sözleşme kuralları doğrultusunda eşinin doğum yapması durumunda 2 günlük babalık izni bulunmaktadır. Özel sektörde kullanılan babalık izin günleri süresince çalışanların maaşlarından herhangi bir kesinti olmaz.
Babalık izni nasıl kullanılmalıdır?
Eşlerin doğum yaptığı gün itibarıyla çalıştığı kuruma bir dilekçe yazıp durum hakkında bilgi verilmelidir. Babalık izinleri doğum yapılan gün itibarıyla başlamaktadır. Dilekçeye göre eşinizin doğum yaptığı tarih belirtilip kullanmak istediğiniz gün süresini yazmalısınız.
Doğum izni tatil günlerine denk gelirse ne olur?
Babalık izni resmî tatil günlerine hafta sonlarına ya da özel tatil dönemlerine denk gelmesi halinde 4857 iş kanuna göre izin konusunda iş günü ibaresi yer almadığından ister tatil günleri ister hafta sonları olsun babalık izninin süresi içerisinde kabul edilir. Yani tatil günlerine denk gelmesi durumunda herhangi bir avantaj sağlamaktadır. İzin sürenizin uzaması durumu söz konusu değildir.
Doğumun resmi tatil günlerine, dini bayramlara ve özel tatil günlerine, denk gelmesi durumunda; 4857 iş kanunu maddesine göre babalık izinlerinde iş günü ibaresi yer almamaktadır. Yani doğumun bu tatil günlerinden birine denk gelmesi halinde yine de izin günü olarak sayılmaktadır.