Birçok anne ve çocuğu için emzirme özellikle yoğun bir zamandır. Ancak tamamlayıcı yiyeceklere geçmek için çocuklar ne kadar süreyle anne sütüyle beslenmeli ve sütten kesilmeye ne zaman başlanmalıdır? Bu sorular yalnızca birçok anneyi ilgilendirmez, aynı zamanda birçok tartışmanın da konusudur.
Anneler ne kadar süre emzirmelidir?
Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Ulusal Emzirme Komisyonu bu konuda aynı fikirdedir. Anne ve çocuk sağlıklıysa, anne sütü bebekler için en iyi besindir. Bu nedenle çocuğun doğumdan hemen sonra en azından ilk birkaç gün emzirilmesi tavsiye edilir. Bir bebeğin hayatının ilk yedi gününde üretilen ilk süt (kolostrum) birçok antikor, besin ve büyüme faktörü içerir. Çocuğun sindirim sisteminin gelişimini destekler ve çocuğu bulaşıcı hastalıklardan korur.
Ancak emzirmenin ne kadar sürmesi gerektiği konusunda farklı görüşler vardır. Yaşamın ilk haftalarında ve aylarında bile çocuk anne sütünün içerdiği besinlerden yararlanır. Emzirme aynı zamanda diğer işlevleri de yerine getirir. Anne-çocuk bağını güçlendirir ve rahmin gerilemesine yardımcı olur.
DSÖ, UNICEF ve Ulusal Emzirme Komisyonu, en az altı ay boyunca tam olarak emzirmenizi ve ardından diğer yiyecekleri yavaşça beslemeye başlamanızı tavsiye eder. Ulusal Emzirme Komisyonu, anneler ve çocuklar isterse, yaşamlarının ilk yılının sonuna kadar uygun tamamlayıcı gıda ile emzirmeye devam etmelerini tavsiye eder.
Sütten kesmek için doğru zaman
Sütten kesmeye başlamak için doğru zaman sorusunun genel bir cevabı yoktur. Emzirme döneminin sonu birçok faktöre bağlıdır ve bu nedenle bireysel olarak farklıdır. Göğüs enfeksiyonları, ağrılı emzirme, süt eksikliği, belirli ilaçları alma veya işe dönme gibi emzirme sorunları, annelerin emzirmeyi bırakması için sadece birkaç nedendir.
Ancak çocuklar, aniden memeyi reddederek veya diğer yiyeceklere daha fazla ilgi göstererek ne zaman sütten kesileceklerine de karar verebilirler. Bunun ne zaman olacağını tahmin etmek imkansızdır. Bazı çocuklarda birkaç ay sonra, bazılarında ise yalnızca ilk doğum günlerinden sonra olur. Doktorlar, bebeğin memeye olan ilgisinin azalmasını doğal sütten kesme olarak adlandırır.
Doğal sütten kesme nasıl olmalı?
Sözde doğal sütten kesme, sütten kesmenin en kolay yoludur, çünkü bu, çocuğun ihtiyaçlarına dayanmaktadır. Memeyi reddederek, azalan ilgisini ve yeni yiyeceklere hazır olduğunu gösterir. Bu durum, kendisini birkaç gün hatta haftalarca sürebilen, memenin giderek artan sıklıkta reddedilmesiyle gösterir. Bir noktada çocuk emzirmeyi tamamen reddeder.
Süt üretimi talebe bağlıdır. Diğer bir deyişle, daha az emzirmede süt üretiminiz de kendi kendine düşer. Sütten kesilirken meme iltihabı veya ağrı gibi sorunlar nadiren ortaya çıkar. İltihaplı bölgelere düzenli olarak uyguladığınız soğuk kompresler yardımı ile bunu hafifletebilirsiniz.
Emzirmeyi kendiniz bırakmak istemeseniz de çocuğunuzun ihtiyaçlarını kabul edin. Bebeğinize emzirirken yaşadığınız yakınlığı ek sarılma süresiyle dengeleyin, bu hem anneler hem de çocuklar için iyidir.
Uyarı: Bebeğiniz çok erken emzirmeyi reddederse (yaşamın ilk dört ayı içinde), bu sağlık veya emzirme sorunlarına işaret edebilir. Bu durumda çocuk doktoru ile konuşmalısınız.
Nazik sütten kesme nasıl olmalıdır?
Sütten kesmenin başka bir şekli de yumuşak sütten kesme olarak bilinen şeydir. Burada anne emzirmeyi ne zaman bırakmak istediğini belirler. Bu sütten kesmenin yavaş ve birkaç hafta sürmesi önemlidir. Çünkü daha önce sadece anne sütü için kullanılan bebeğin sindirim sistemi yeni mamaya alışmak için yeterli zamana sahip olmalıdır.
Sütten kesmeye ne zaman başlamak istediğinize bağlı olarak, önce bir yemeği mama veya tamamlayıcı mama (bebek maması) ile değiştirmelisiniz. Bazen yemeği biraz anne sütü ile bitirmek yardımcı olabilir. Bunu yapmak için, bebeğinizi biberon veya yulaf lapasının arkasına koyun. Bazı çocuklar için geçiş yapmak daha kolaydır. Günde sadece bir öğünü değiştirerek başlayın ve çocuğunuza alışması için zaman verin. Yaklaşık bir hafta sonra, günde ikinci bir öğün yerine farklı bir diyet uygulayabilirsiniz. Bir hafta sonra başka bir öğünle değiştirin. Bu ritmi sürdürmeli, ancak akşam emzirmeyi sonuna kadar sürdürmelisiniz. Çoğu çocuk için yatmadan önce emzirmenin sakinleştirici etkisi vardır ve sonrasında uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Hızlı sütten kesme nasıl olmalıdır?
Hiç emzirmek istemiyorsanız veya emzirmeye karşı çıkan tıbbi nedenler varsa, sütten kesmeyi hızlandırmanız gerekebilir. Bu gerekliyse, jinekoloğunuz size tavsiyede bulunacak ve gerekirse sütten kesme için uygun ilaçları reçete edecektir.
Hızlı sütten kesme genellikle mümkündür. Bununla birlikte, meme enfeksiyonları veya süt tıkanıklığı meydana gelebilir ve hızlı bir şekilde sütten kesmek bebeğinizin üstesinden gelmesi gereken bir zorluktur. Bu süre zarfında çocuğunuza çok özen gösterin, sizin ve çocuğunuzun buna çabucak alışmasına yardımcı olabilecek profesyonel yardım alın.
Emzirme konusundaki tartışmalar göz önüne alındığında, birçok anne huzursuzdur. Ancak nasıl karar verirseniz verin, unutmayın ki az emzirme sizi kötü bir anne yapmaz.