Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek BeslenmesiBebeğe Gaz Yapan Yiyecekler Neler?

Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler Neler?

Emzirme bebeğinizi beslemenin en iyi yoludur. Ancak bazen emzirmeden sonra bebeğinizin gazlı olduğunu gözlemleyebilir ve ne yapacağınızı merak edebilirsiniz. Çoğu zaman, bebeğinizdeki gazı önlemek veya azaltmak için hangi önlemleri alabileceğinizi düşünmek doğaldır. İlk olarak gaz yapan yiyecekler aklınıza gelir.

Farklı bebekler yedikleri yiyeceklere farklı tepki verirler. İçinizde gaza neden olan belirli yiyecekler biliyorsanız, küçük çocuğunuz için de bu geçerli olabilir. Araştırmalara göre, bebeklerin yaklaşık yüzde 28’i kolik geliştirir. Kolik belirtileri, bacakların çekilmesi ve gaz sıkışması gibi fiziksel işaretlerin eşlik ettiği tesadüfen ağlama dönemlerini içerir. Belirtileri 3-6 hafta arasında başlayabilir.

Gazlılığa neden olan yiyeceklerin çoğu lif içeriği nedeniyle gelişir. Lif sindirilmez ve bağırsağınıza sindirilmemiş olarak midenizden geçerken bakteriler onu parçalamaya çalışır ve size gaz verir. Gaza neden olan yiyeceklerdeki lif anne sütüne girmez ve bu nedenle yiyeceklerin yenidoğanda aynı etkiye sahip olması mümkün değildir. Gaz, bebekler için hala gelişmekte olan sindirim sistemi nedeniyle oluşur. Bebeğinizin gazı varsa, bu otomatik olarak bunun diyetinizden kaynaklandığı anlamına gelmez. Ancak çoğu zaman diyetinizi değiştirerek önlenebilir veya en aza indirilebilir. Gaz almanızın nedeni çocuğunuz için aynı olmasa da, bazı yiyecekler bebeğinizin gazına neden olabilir. Diyetinize özel dikkat göstererek bebeğinizdeki gazı en aza indirebilirsiniz.

Gaz oluşumuna neden olabilecek yiyeceklerin listesi aşağıdaki gibidir:


  • Fasulye
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Lahana
  • Karnabahar
  • Kepeği
  • Yulaf
  • Ezmesi Kayısı
  • Şeftali
  • Armut
  • Erikler
  • Narenciye

Çok az kanıt olmasına rağmen, çalışmalar birçok emzirilen bebekte gaza neden olan brokoli, karnabahar ve lahana gibi turpgiller arasında bağlantı kurmuştur.

Baharatlı yiyecekler yemek bebeğiniz için güvenlidir, ancak çocuğunuzda rahatsızlığa neden olduğunu gözlemlerseniz onlardan kaçınmalısınız. Acı biber gibi baharatlardan kaçınmak isteyebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizde gaza neden olduğundan şüphelendiğiniz yiyeceklerden de kaçınmalısınız.

Kafeinin etkileri mutlaka gazla ilişkili değildir; ancak, kafein emzirilen bebeklerde sinirlilik yaratabilir. Halihazırda gaz veya iç rahatsızlıktan muzdarip bebekler anne sütünde kafein tüketmekten rahatsız olabilirler. 

Birçok yiyecek ve içecek kahve, çay, alkolsüz içecekler ve çikolata gibi kafein içerir. Aşırıya kaçmadan, bebeklerin sinirlilik ve rahatsızlık olasılığını azaltmak için emzirme döneminde kafein yüklü içecekler günde iki adet porsiyonla sınırlandırılmalıdır.

Asit içeriği yüksek yiyecekler bebeklerde sindirim rahatsızlığına neden olabilir. Domates, çilek, portakal ve greyfurt gibi narenciye bazlı gıdalar oldukça asidiktir. Anneler, bu yiyecekleri tükettikten sonra emzirmenin bebeklerini etkileyip etkilemediğini görmek için asitli gıda tüketimini izlemelidir.

Bebeğiniz gazlıysa endişelenmenize gerek yok. Gaz yapan yiyecekler ve içeceklerden uzak durarak bu sorunu azaltabilirsiniz. Ancak bir sorun haline gelirse veya rahatsızlığa neden olursa, kesinlikle bir çocuk doktoruna danışmalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et