Bebeklerde burun tıkanıklığı genellikle burun dokularını iltihaplandıran herhangi bir enfeksiyondan kaynaklanır. Genellikle soğuk algınlığı, grip, sinüzit veya alerji bu duruma sebep olur. Genel olarak, bebeklerde burun tıkanıklığı son derece can sıkıcıdır ama endişelenecek bir şey yoktur. Ancak uyku ve yeme alışkanlıklarını gerçekten etkileyebilir. Burun tıkanıklığı olan yenidoğanlarda daha da sıkıntı bir hal alır. Burnu tamamen tıkandığında memeyi emmesi veya bir biberonu emmesi güçleşir. Yenidoğanda veya bebeklerde tıkanık, büyük çocuklarımızda olduğundan daha endişe verici olabilir, bu yüzden bebeğimizin tıkalı burnuna ne yapacağımızı konuşalım.
Bebeklerde burun tıkanıklığı sebepleri nelerdir?
Yukarıda belirtildiği gibi, soğuk algınlığı veya benzeri bir şey olduğunda burun iltihaplanır. Burnunuzun içindeki dokular ve kan damarları fazladan sıvı ile şişer ve bu çok “dolu” veya “tıkalı” hissi verir. Bebeklerin burunları çok küçük olduğu için tıkanıklık onları daha da rahatsız eder. Yani bizim için küçük bir iltihaplanma, minik bebeğin burun tıkanıklığından çok farklıdır.
Burun tıkanıklığı genellikle burun içindeki dokular şişmeye başladığında ortaya çıkar. Buna genellikle mukus üretimi eşlik eder. Bebeğinizde burun tıkanıklığı oluşmasına neden olabilecek çeşitli şeyler şunlardır:
- Küçük burunlar: Bir bebeğin burun yolları o kadar küçüktür ki burnunu tıkamak için fazla mukus gerekmez.
- Burunlarındakileri çıkarama: Burnunuzu kendiniz temizlemek için çok küçük olduğunuzu ve burnunuzu bile silemediğinizi hayal edin! Tüm doğal salgılar bir şekilde orada kalır ve en azından hapşırana kadar bir süre durur. Hapşırmanın bebeklerin burunlarını temizleme yollarından biri olduğunu bilmek faydalıdır.
- Kuru hava: Yapay ısı ve havalandırma, evinizdeki havayı kuru bırakabilir. Bu durum, burunda bir miktar tahrişe neden olabilir ve bunun sonucunda tıkanıklık gelişir.
- Burun enfeksiyonu: Bebeklerde burun enfeksiyonları, soğuk algınlığı gibi virüslere bağlıdır. Virüs o bölgede yaşadığı ve çoğaldığı sürece vücut iltihap üreterek tepki verecek ve burnunu tıkayabilecek kalın mukus salgıları gelişecektir.
- Tahriş ediciler: Bebeğinizin hassas bir burnu vardır ve toz, temizlik ürünleri, parfümler ve yapay kokular, hayvan tüyleri veya sigara dumanı gibi tahriş edici maddeler sorunlara neden olabilir.
- Travma: Çok fazla burun emme tahrişe, mukus ve tıkanıklığın gelişmesine neden olabilir, bu yüzden bunu aklınızda bulundurun. Küçük bebekler bazen parmaklarını burunlarına sokmayı başarabilirler ve bu tahrişe ve hatta kanamaya neden olabilir.
- Burundaki yabancı cisimler: Bebekler ulaşabildikleri çoğu şeyi ağızlarına sokarlar. Bazen yanlışlıkla burunlarına nesneler koyabilirler, bu da normal nefes almayı engelleyebilir ve burun salgılarını artırabilir.
- Reflü: Herkes bebeklerin çok fazla tükürdüğünü ve bunun normal olduğunu bilir. Bazen burunlarından bile gelebilir ve anneler için biraz ürkütücü olabilir. Mide içeriği ve asit burun pasajlarını tahriş edicidir ve göremediğiniz kadar düşük bir seviyede bile burun tıkanıklığına neden olabilir.
- Alerjiler: Alerji mevsimi başladığında, bundan etkilenen insanlar hemen anlar. Bebeğiniz sizinle aynı şeylere karşı hassas olabilir. Polenler burun geçişlerinde hasara neden olabilir ve rüzgârlı günlerde parçacıkların hava ile burnunuza girmesine neden olur.
Bebeklerde burun tıkanıklığı belirtileri nelerdir?
Burun tıkanıklığıyla ilişkili semptomları bilmek önemlidir, böylece bebeğinizin yaşadığı sorunun gerçekten bu olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Burun tıkanıklığı sırasında yaygın olarak görülen belirtiler şunlardır:
- Beslenme zorlukları
- Uyku problemi
- Burun akıntısı
- Gürültülü burun solunumu
- Horlama
- Hapşırma
- Öksürme
Bebeğiniz bunlardan birkaçını yaşayabilir ve ancak bu durum, her zaman burun tıkanıklığından mustarip olduğu anlamına gelmez. En belirgin semptomlar burun akıntısı ve gürültülü solunumdur.
Bebeğinizin yaşamının ilk birkaç gününde gürültülü burundan nefes alması ve hapşırması yaygındır ve ilk hafta içinde düzelir. Muhtemelen bebeğinizin dışarı atmaya çalıştığı bazı amniyotik sıvıları vardır.
Burun tıkanıklığı nasıl giderilir?
Bebeğinizin biraz tıkandığını fark ettiğiniz anda, muhtemelen yardım etmek için ne yapabileceğinizi merak etmeye başlarsınız. Tıkanıklığın ciddiyetine bağlı olarak çeşitli seçenekleriniz vardır.
- Burun aspiratörü: Bir burun aspiratörü bebeğinizin burnundan sümük kaldırmak için çok daha verimli bir şekilde olduğuna inanılıyor.
- Nemlendirici: Bir kullanımı nemlendirici hava bebeğinizin oda, nemli havayı tutmaya yardımcı olacaktır. Nemli hava, hava kanallarının kurumasını engeller ve hatta bebeğinizin burnunda biriken mukusu gevşetmeye yardımcı olur.
- Buharlaştırıcı: Nemlendiriciden farklı bir seçenek istiyorsanız, buharlaştırıcı başka bir etkili yöntemdir. Bazı ebeveynler, bebeklerine daha fazla rahatlama sağlamaya yardımcı olmak için mentol pedleri takabildikleri için buharlaştırıcıları seçerler. Ilık buhar bebeğinizin mukusunu gevşetmeye yardımcı olabilir, ancak yanıklara neden olabileceğinden çok yaklaşmamaya dikkat edin.
- Buhar: Buhar, bebeğinizin burnunu temizlemesine yardımcı olmanın etkili bir yoludur. Bunu yapmanın iyi bir yolu banyoya gitmek, kapıyı kapatmak ve duşu birkaç dakika çalıştırmak, odayı buharla doldurmak ve sonra kapatmaktır. Sizin ve bebeğinizin orada yaklaşık 10 dakika kadar oturabileceği rahat bir yer bulun ve buharın etkisini yerine getirmesini sağlayın.
- Daha sık besleyin: Bebeğiniz, burundan düzgün nefes alamaması nedeniyle yemek yemekte zorlanıyor olabilir, yine de bu süreçte beslemeleri çok önemlidir. Bebeğinizi iyi beslemek, sağlıklı kalmasına veya tıkanıklığa neden olabilecek herhangi bir hastalıkla mücadele etmesine yardımcı olur.