Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklarda Kıskançlık

Çocuklarda Kıskançlık

Kıskançlık, çocuğunuzun hayatına gizlice girebilecek bir duygudur. Bu duygu kardeşlerinden, arkadaşlarından veya sınıf arkadaşlarından kaynaklanabilir. Arkadaşına alınan yeni bisiklet gibi basit bir şey, çocuğunuzda kıskançlığı tetikleyebilir. Ani bir tepki vermeden önce çocuğunuzdan bu olumsuz duyguları ortadan kaldırmak için elinizden geleni yapmalısınız. Aklınıza takılan tüm soruları bu makalede cevaplamaya çalışacağız.

Kıskançlık belirtileri nelerdir?

  • Aşırı derecede sahiplenme görülebilir

Çocuğunuz kıskanırsa, her konuda aşırı sahiplenici hale gelebilir. Bu tavır sadece materyalist şeylerle sınırlı kalmayabilir, ebeveynleri, kardeşleri ve arkadaşları hakkında da sahiplenici hale gelebilir. Hiçbir şey paylaşmak istemeyebilir ve bu tutum da depresyona neden olabilir.

  • Çocuğunuz karşılaştırabilir

Kıskanç bir çocuk becerilerini, eşyalarını ve diğer şeyleri diğer çocuklarla karşılaştırabilir. Eksik olması veya bir şeye sahip olmaması durumunda, hoşnutsuzluğunu gösterebilir hatta öfke nöbetleri de geçirebilir.

  • Çocuğunuz öfkenizi tetikleyebilir

Çocuğunuz kardeşini kıskanıyorsa, dikkatinizi çekmek için elinden geleni yapabilir. Bir ebeveynin dikkatini çekmenin en iyi yolu yanlış davranmaktır. Çocuğunuz sizi sinirlendirebilecek her türlü şeyi yapabilir ve tüm bu çabalar sadece dikkatinizin ona doğru kayması içindir.

  • Saldırgan davranışlar gösterebilir

Kıskanç bir çocuk, saldırgan davranışlar gösterebilir. Kardeşlerine veya arkadaşlarına sadece yaramazlık yapmakla kalmaz, onlara kaba davranabilir. Bazı durumlarda, çocuğunuzun kardeşine veya arkadaşına zarar vermeye çalıştığını bile görebilirsiniz.

  • Kendini güvensiz hissedebilir

Çocuğunuz kıskançlık yüzünden kendini güvende hissetmeyebilir. Bu tutum, çocuğunuzun hayatına yeni bir bebek veya kardeşin gelmesi nedeniyle daha belirgin hale gelir. Çocuğunuz muhtaç görünebilir ve her zaman sevginize, şefkatinize ihtiyaç duyabilir.

Çocuklarda kıskançlıkla nasıl başa çıkılır?

kıskançlık

Kıskançlık, çocuğunuzu olumsuz etkilemeyecek şekilde, uygun bir şekilde ele alınmalıdır. Çocuk kıskançlığı sorunlarının üstesinden gelmenize yardımcı olabilecek bazı yollar şunlardır:

  • Çocuğunuzu dinleyin

Kıskançlık yüzeysel değil, köklüdür. Çocuğunuzla konuşun ve çocuğunuzda bu tür davranışlara neden olabilecek nedenlerini dinleyin. Çocuğunuzun korkularını ve endişelerini dinlemek, kıskançlık duygularını yenmesine yardımcı olabilir.

  • Negatif duyguları pozitif hale getirin

Çocuğunuzun olumsuz düşüncelerine olumlu bir yön vermek, kıskançlıkla baş etmesine yardımcı olabilir. Kardeşi veya arkadaşı derslerde ondan daha iyiyse, kendisinden daha iyi olanlara karşı kötü hisler beslemek yerine çocuğunuzu daha sıkı çalışmaya ve daha iyi notlar almaya teşvik etmelisiniz.

  • Çocuğunuza karşı ılımlı olun

Çocuğunuz olumsuz ve kaba davranışlar sergiliyor olabilir, ancak çocuğunuza karşı ılımlı olmalısınız. Çocuğunuzu azarlamayın veya cezalandırmayın. Çocuğunuzun zor bir duygusal durumla uğraştığını ve bununla başa çıkmak için şefkatinize ihtiyaç duyduğunu anlamak önemlidir.

  • Paylaşmanın önemini açıklayın

Her çocuk için özen göstermenin ve paylaşmanın önemini öğrenmesi çok önemlidir. Bir çocuk eşyalarını diğer çocuklarla paylaşmayı öğrendiğinde, sadece arkadaş edinmesine yardımcı olmakla kalmaz, kıskançlık duygularını da ortadan kaldırabilir.

  • Karşılaştırmadan kaçının

Karşılaştırma olumsuz duygusallık yaratır ve kişiyi değersizleştirir. Bu nedenle çocuğunuzu diğer çocuğunuzla veya onun arkadaşlarıyla karşılaştırmayın. Her çocuk benzersizdir ve farklı yetenekleri vardır. Çocuğunuzun nelerde iyi olduğunu öğrenin ve onu başkalarıyla karşılaştırmak yerine becerisini geliştirmesine yardımcı olun.

  • Çocuğunuzu aşırı övmeyin

Ebeveyn olarak çocuğunuza seviyorsunuz ve zaman zaman çabaları ve sıkı çalışması için onu övgüler yağdırabilirsiniz. Ancak, aşırıya kaçmayın. 

  • Okul performansını karşılaştırmaktan kaçının

Çocuğunuzun okuldaki performansını kardeşleri veya arkadaşları ile karşılaştırmaktan kaçınmanız tavsiye edilir. Bunu yapmak husumet ve kıskançlık duygusu yaratabilir. Çocuğunuz iyi sonuçlar vermeyebilir, onu başkalarıyla karşılaştırmaktansa çok çalışmaya ve iyi notlar almaya teşvik edebilirsiniz.

  • Olumlu davranış aşılayın

Çocuğunuzda herhangi bir kıskançlık yaratabilecek şeylerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Sevgi, paylaşma ve şefkat duygularının sadece genç yaşlardan itibaren öğretilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, çocuklara kıskançlığı öğretmek, bu duyguyla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olabilir.

Kıskançlık çocuklarda çok yaygındır. Ancak, olumlu bir şekilde ele alınırsa, çocuğunuz bunun üstesinden gelebilir. Çocuğunuzun kıskançlığıyla baş etmekte güçlük çekerseniz, bir danışmandan veya bu alandaki bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et