Bebeklerde şişkinlik, bağırsaklardaki çok fazla havadan kaynaklanır. Yaşamın ilk birkaç ayında yaygındır. Bebek genellikle beslendikten kısa bir süre sonra şişkin mide sebebiyle rahatsız olur. Bebeklerde neden gaz olduğunu, nelerin önlemeye yardımcı olduğunu, evde bebeği gazdan nasıl kurtarabileceğinizi ve ne zaman bir doktora ihtiyaç duyulduğunu bu makalede bulabilirsiniz.
Hemen hemen tüm bebekler, şiddetli karın ağrısına neden olabilen şişkinlikten muzdariptir. Küçük bedenleri kıvrılır, gerilir ve kramplar başlar. Pek çok bebekte şişkinlik özellikle ilk üç ayda ortaya çıkar. Düzenli olarak görülen bu rahatsızlığı azaltmak için kullanabileceğiniz bazı ipuçları ve püf noktaları vardır.
Bebeklerde şişkinlik belirtileri
Bir bebeğin gazı olduğunda ilk işaretleri ağlaması ve çığlık atmasıdır. İlk birkaç ayda, ihtiyaçlarına dikkat çekmenin tek yolu bunlardır. Bebeklerde diğer gaz belirtileri ise şunlardır:
- Sert ve şişkin mide
- Bebeklerde sindirim sorunları
- İshal veya kabızlık
- Bacakları sıkılaştırma, kıvrılarak eğilme
- İştah kaybı
- Yedikten sonra kusma
Bebeklerde şişkinlik, üç aylık kolikten ayırt edilmelidir. Üç aylık kolik, bugün çocuk doktorlarının düzenleyici bir bozukluk olarak adlandırdığı eski bir terimdir.
Bebeklerde şişkinlik nedenleri
Bebeklerde şişkinliğin birçok nedeni olabilir:
- Gastrointestinal sistem henüz neredeyse tüm bebeklerde tam olarak gelişmemiştir ve genellikle çok az sindirim enzimi üretir. Rahimdeki göbek kordonu yoluyla çok yönlü beslenmeden sonra, küçük midenin önce her yeni maddeyi “sindirmeyi öğrenmesi” gerekir. Yeni doğmuş bir bebeğin bağırsakları da eğitimsizdir. Birincisi, bakteri florası henüz kararlı değildir. Öte yandan bağırsak, yiyeceği kendi hareketleriyle hareket ettirmeyi öğrenmelidir. Bir geçiş aşaması normaldir, ancak yine de acı verici olabilir.
- Çocuk süt içerken çok fazla hava yutar, yani memeyi emerken veya biberondan emerken bu durum görülür. Bu oldukça normaldir, özellikle her zaman çok aç olan küçükler için söz konusudur.
- Biberonla beslenme sırasında çalkalanmış süt şişelerinde de hava kabarcıkları oluşur ve bunlar daha sonra yutulur. Bu nedenle süt mamasını kaşıkla karıştırın ve biberonu beslemeden önce bir süre bekletin.
- Bazı çocukların inek sütüne alerjisi vardır. İnek sütü bazlı şişelenmiş sütler sorunlara veya mide ağrılarına yol açabilir. Çocuk doktoru böyle bir alerjinin olup olmadığını netleştirebilir.
- Emziren kadınlarda soğan, çikolata, lahana veya baklagiller gibi gaz yapan besinler anne sütüne geçer. Bu nedenle annenin diyeti emziren bebeklerde bir neden olabilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple şişkinlik içeren yiyecekleri almamaya özen gösterilmelidir.
Bebeklerde şişkinliğin patolojik nedenleri
Nadir durumlarda, metabolik bir bozukluk bebekte gaza neden olur. Olası hastalıklar veya gıda intoleransları şunlardır:
- Süt şekeri intoleransı ( laktoz intoleransı )
- Gluten intoleransı ( çölyak hastalığı )
- Pankreasın işlev bozukluğu ( pankreas yetmezliği )
- Mide ekşimesi (gastroözofageal reflü)
- Düzenleyici bozukluk (“üç aylık kolik”)
Bebeklerde şişkinlik için neler yapılabilir?
Çocuğunuz çok fazla bağırsak gazı üretiyorsa ve bunlardan muzdaripse, bebeğin gazını ev ilaçları ile rahatlatabilirsiniz.
Ayrıca bebekte gaz oluşmaması için birkaç şeye önceden dikkat edebilirsiniz. Mideyi daraltmayan bol giysiler gibi basit şeyler faydalıdır.
Ebeveynler bebeklerdeki şişkinliği ev ilaçları ile tedavi edebilir:
- Sıcaklık rahatlatır: sıcak pedler, sıcak banyo, sıcak yastıklar
- Bebekler için karın masajı: Göbek çevresinde saat yönünde nazikçe okşayarak yapılabilir. Rezene, anason veya kimyon tohumu gibi sindirim içerikli yağlar yardımcı olur.
- Bacaklarınızı yavaşça üst gövdeye doğru itin (çömelme pozisyonu)
- Rezene, anason veya kimyon tohumlarından yapılan sindirim çayı
Bebeler için ev ilaçları şişkinliğe karşı yardımcı olmazsa, eczaneden hafif ilaçlar alabilirsiniz.
Bebeklerde şişkinliği önlemek için ne yapmalı?
Çocuğunuzda sık sık şişkinlik varsa, bebeği emzirseniz veya ona biberon verseniz de “geğirme” kesinlikle bir zarar vermeyecektir. İşte geğirmeyi kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
- İçtikten sonra dik pozisyonda tutmak
- Arka tarafa hafifçe vurmak
- Etrafta yürümek ve yavaşça sallamak
Bebeğinize biberon verildiyse, aşağıdakileri yapabilirsiniz:
- Sütte aşırı kabarcıklardan kaçının, gerekirse karıştırdıktan sonra kısa bir süre bekletin
- Süt emziği boyutunu kontrol edin
- Bebeğiniz biberonu ağzına koymadan önce, meme ucunda hava yerine süt olmalıdır.
Bebeğinizi emzirirken gaz önlemek için:
- Acele etmeyin, rahat bir atmosfer yaratın ve bebeğinizin yavaş içmesini sağlayın.
- Bebeğinizin meme ucunu iyice kucakladığından ve doğru şekilde emdiğinden emin olun.
- Farklı emzirme pozisyonlarını deneyin : Bazı çocuklar dik otururken daha az hava yutarlar.
- Anne sütünün ilk yudumları, bağırsak bakterilerinin gaz oluşturduğu çok miktarda laktoz içerir. Bu nedenle, yüksek yağlı süt alabilmesi için bebeğiniz her memede daha uzun süre içmelidir.