Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelik Sırasında Fazla Kilolu Olmak

Hamilelik Sırasında Fazla Kilolu Olmak

Hamilelik sırasında fazla kilolu olmak siz ve bebeğiniz için komplikasyonlara neden olabilir. Ne kadar fazla kilolu olursanız, hamilelik komplikasyonları yaşama olasılığınız o kadar artar. Ancak sağlıklı bir bebeğe sahip olmanıza yardımcı olmak için hamilelik öncesinde ve sırasında yapabileceğiniz şeyler vardır. 

Hamilelik sırasında fazla kilolu olmak nasıl anlaşılır?

Fazla kilolu olmak, hamilelik öncesi vücut kitle indeksinize (BMI olarak da adlandırılır) bağlıdır. Hamilelik öncesi, hamile kalmadan önceki vücut kitle indeksiniz anlamına gelir. BMI, boyunuza ve kilonuza dayalı bir hesaplamadır:

  • Fazla kiloluysanız, vücut kitle indeksiniz hamilelikten önce 25.0 ila 29.9’dur. Fazla kilo, kaslarınızdan, kemiğinizden, yağlarınızdan ve sudan gelen fazla vücut ağırlığınız olduğu anlamına gelir. 
  • Obezseniz, vücut kitle indeksiniz hamilelikten önce 30.0 veya daha yüksektir. Obez, fazla miktarda vücut yağınız olduğu anlamına gelir. 

BMI’nizi bulmak için bu BMI hesaplayıcısını kullanın veya doktorunuzla görüşün.

Fazla kilolu veya obez olmak ne tür gebelik komplikasyonlarına neden olabilir?

Hamilelikten önce aşırı kiloluysanız veya obezseniz, sağlıklı kilodaki kadınlara göre hamile kalmakta sorun yaşama olasılığınız daha yüksektir. Obezite, in vitro fertilizasyon (IVF olarak da adlandırılır) adı verilen doğurganlık tedavisini etkileyebilir. IVF, daha sonra rahminize yerleştirilen bir embriyo (döllenmiş yumurta) oluşturmak için bir laboratuarda bir yumurta ve spermin birleştirilmesidir. Vücut kitle indeksiniz ne kadar yüksekse, IVF’ye hamile kalma olasılığınız o kadar azdır.

Ultrasonlarınız sırasında olduğu gibi testlerde de bazı problemleriniz olabilir. Ultrason, bebeğinizin rahimdeki resmini göstermek için ses dalgaları ve bilgisayar ekranı kullanan doğum öncesi bir testtir. Çok fazla vücut yağına sahip olmak bebeğinizi ultrasonla görmeyi zorlaştırabilir. Doğum sırasında bebeğinizin kalp atış hızını kontrol etmek, obezseniz daha zor olabilir.

Hamilelik sırasında aşırı kilolu veya obezseniz, şu komplikasyonları yaşama olasılığınız daha yüksektir:

  • Yüksek tansiyon, preeklampsi ve kan pıhtılaşma sorunları görülebilir. Yüksek tansiyon, kanın kan damarlarının duvarlarına karşı kuvvetinin çok yüksek olduğu zamandır. Preeklampsi, hamileliğin 20. haftasından sonra veya hamileliğin hemen ardından ortaya çıkabilen bir durumdur. Hamile bir kadının yüksek tansiyonu olduğu ve böbrekleri ve karaciğeri gibi bazı organlarının düzgün çalışmadığını belirttiği zamandır. Pıhtılaşma sorunları, kanın bir kan damarındaki kan akışını kısmen veya tamamen bloke etmesidir.
  • Gebelik diyabeti oluşabilir. Bazı kadınların hamilelik sırasında geçirdiği bir şeker hastalığı türüdür. Diyabet, vücudunuzun kanda çok fazla şeker (glikoz) olmasıdır. Hamilelik sırasında buna sahip olmak, bebeğinizi doğurduktan sonra sizi daha yüksek diyabet riski altına sokar. Ayrıca insülin direnci adı verilen daha hafif bir form için risk altında olursunuz.
  • Bebeğinizi doğurduktan sonra daha sağlıklı kilolu kadınlara göre hastanede daha uzun süre kalmanız gerekebilir.
  • Sezaryen doğum bebeğinizin, doktorunuzun karnınızda ve rahminizde (rahim) yaptığı bir kesikten doğduğu ameliyattır. Eğer obezseniz, sezaryen sırasında enfeksiyon veya çok fazla kan kaybetme gibi komplikasyonlara sahip olma olasılığınız daha yüksektir.  
  • Düşük veya ölü doğum ihtimali diğerlerine göre daha yüksektir. Düşük, bir bebeğin 20 haftalık hamilelikten önce rahimde ölmesidir. Ölü doğum, bir bebeğin anne karnında doğumdan önce ancak 20 haftalık hamilelikten sonra ölmesidir.
Hamilelik Sırasında Fazla Kilolu Olmak

Obezseniz, başka komplikasyonlara da sahip olma olasılığınız daha yüksektir:

  • İdrar yolu enfeksiyonları gibi hamilelik sırasında enfeksiyonlar olabilir.
  • Uyku apnesi adı verilen bir uyku bozukluğu olabilir. 
  • Venöz tromboembolizm olarak adlandırılan tehlikeli bir kan pıhtısı problemi görülebilir. Bu, bir kan pıhtısının kırıldığı ve kanınızdan beyin, akciğerler veya kalp gibi organlara gittiği zamandır. Bu durum, felce veya kalp krizine neden olabilir. 
  • Doğum eylemi sırasında hastaneye daha erken gitme ihtiyacı, daha uzun süre doğum yapma ve doğum eyleminin başlatılmasına ihtiyaç duyma gerekebilir. 
  • Emzirme ile ilgili sorunlar görülebilir.
  • Doğum sırasında çok fazla vücut yağı da bebeğinizin pelvise geçişini engelleyebilir.  

Hamilelik sırasında fazla kilolu olmak bebeğiniz için sorunlara neden olabilir?

Hamilelik sırasında fazla kilolu veya obezseniz, bebeğinizin aşağıdaki koşullara sahip olma olasılığı daha yüksektir:

  • Erken doğum ihtimali olabilir. 37 tamamlanmış gebelik haftasından önce gerçekleşen doğumdur. Erken doğum bebeğiniz için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • Nöral tüp kusurları (NTD olarak da adlandırılır) dahil doğum kusurları ve kalp kusurları görülebilir. NTD’ler, beyin ve omurganın doğum kusurlarıdır. Doğum kusuru, bir bebeğin doğumda sahip olduğu bir sağlık durumudur.
  • Gestasyonel diyabetiniz varsa, bebeğinizde nefes alma sorunları, düşük glikoz seviyeleri ve sarılık olabilir. Sarılık, bir kişinin gözlerinin veya cildinin sarı görünmesidir.

Sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı artırmak için ne yapabilirsiniz?

Hamilelikten önce gebe kalma kontrolü yaptırın. Bu kontrol, hamilelikten önce yaptırdığınız tıbbi bir muayenedir. Doktorunuz, sağlıklı beslenmenin yollarını bulmanıza ve hamile kalmadan önce kilo vermenize yardımcı olmak için fiziksel olarak aktif olmanıza yardımcı olabilir. Hamilelikten önce kilo vermek hem siz hem de bebeğiniz için iyidir. Aşırı kilolu veya obezseniz, hamilelik sırasında nasıl bir yol izlenebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun. 

Hamilelik sırasında kilolu olmak yukarıda saydığımız sorunlara yol açabileceğinden bu konuya mutlaka dikkat edin. İdeal kilonuz hakkında doktorunuzdan bilgi almayı unutmayın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et