Bebeklerde sivilce, genellikle doğduktan sonra üçüncü haftada ortaya çıkan geçici bir cilt tahrişidir. Aynı zamanda bebeklerde sivilce, yenidoğan döküntüsü veya akne neonatorum olarak da bilinir. Bununla birlikte, sarımsı uçlu tipik kırmızı sivilceler yalnızca yaşamın üçüncü ayından itibaren ortaya çıkıyorsa, bu muhtemelen bir bebek sivilcesidir. Bu cilt değişikliği kendiliğinden geçmez. Aşağıda, bu hastalık ile zararsız bebek aknesi arasındaki fark hakkında daha fazla bilgi bulacaksınız.
Bebeklerde sivilce çıkmasının sebebi nedir?
Bazı araştırmacılar, nedenin doğasında hormonal olduğuna inanıyor. Ancak bilim aynı fikirde değil. Bununla birlikte, mantık kesin görünüyor: Doğumdan sonra bebeğin kanda plasenta yoluyla bulaşan annelik hormonları kan dolaşımına girer. Doğumdan sonra artık besin kalmadığı için hormon seviyesi hızla düşer. Bu aynı zamanda sebum bezlerine etki eden hormonları da etkiler. Değişen hormon konsantrasyonu daha sonra üçüncü haftadan itibaren aşırı sebum üretimine yol açar. Bazı bebeklerde yenidoğan sivilcesi gelişir. Hormonal denge yeniden dengeye geldiğinde azalır. Genç erkeklerde vücudun anne hormonlarını düzenlemekle daha çok ilgisi vardır. Bu nedenle, erkekler sivilceye daha yatkındır.
Diğer sebepler ise büyük olasılıkla cilt lezyonunun diyet veya uygunsuz bakım ile ilgisi yoktur. Bazı çalışmalar, bebek sivilcesi ile emzirme sırasında alınan ilaçlar arasındaki bağlantıyı araştırmaktadır. Ayrıca bazı dış uyaranların bebeklerde sivilce başlangıcını tetikleyebileceğine veya yoğunlaştırabileceğine inanılmaktadır. Bunlar, hassas bebek cildinin çok kaba bir havluyla ovulması, giysilerinde güçlü deterjanlar veya aşırı dozda yumuşatıcıyla temas etmesini içerir.
Bebeklerde sivilce nasıl tedavi edilir?
Genellikle tedaviye gerek yoktur. Püstüller kaşınmaz. Bebek sivilceleri birkaç hafta veya ay sonra kendiliğinden kaybolursa bebeğin hassas cildinde iz kalmaz.
Doğal iyileşme sürecini desteklemek için bebeğinizin tükürüğünü veya süt kalıntılarını her zaman temiz bir bezle silmek ve cildi düzenli olarak ılık suyla temizlemek en iyisidir. Etkilenen bölgeyi bir bez veya havluyla çok sert ovalamayın. Bebeğin cildi yaşamın ilk birkaç ayında çok hassastır. Krem sadece idareli kullanılmalıdır.
Ve lütfen ellerini sivilcelerden uzak tutun! Küçük döküntülere bir son verme ihtiyacı hissetseniz bile, onu rahat bıraksanız iyi olur. Sıkarsanız, cilt iltihaplanabilir ve yara izleri oluşabilir. Sabrınız burada gereklidir. Bu durumda beklemek en iyi tedavidir!
Bebeğinizi sigara dumanına maruz bırakmamak tabii ki çok önemlidir. Cilt dumana karşı çok hassas olduğu için özellikle cilt problemlerine sebep olur.
Bebeğin sivilceleri kendisinin çizmediğinden emin olun. Ona küçük eldivenler takabilirsiniz. Terleme, semptomları daha da kötüleştirebilir. Bebeğinizi çok sıcak giydirmemeye dikkat edin ve iyi bir iç mekân sıcaklığı sağlamak için evinizi her zaman iyi havalandırın.
Yenidoğan akne tedavisi için hiçbir koşulda gençler için uygun olan sivilce ilaçlarını kullanmayın! Bebeğin hassas cildine zarar verirler.
Semptomlar kötüleşmezse, bebek sivilcesi için doktora görünmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, cilde nasıl bakacağınızdan, bebeğin kaşınmasını nasıl önleyeceğinizden veya aslında yeni doğan bir sivilcesi olup olmadığından emin değilseniz, çocuk doktorunuza gitmeniz iyi olur.
Yenidoğan aknesi ve bebek sivilcesi farkı
Dışarıdan bakıldığında, yenidoğan sivilce ve bebek sivilcesi çok benzer görünür. Her ikisi de bebeklerin yüzünde ve bazen üst göğüste görülür. Her iki cilt değişikliğinde de bebek üzerinde küçük sarı nodüller bulunan sivilceler oluşur. Ancak siz anne babalar, sivilcelerin meydana geldikleri zamana göre kolayca ayırt edilebilirsiniz. Yenidoğan sivilcesi yaşamın üçüncü haftası kadar erken ortaya çıkar, bebek sivilcesi ise yalnızca yaşamın üçüncü ve altıncı ayı arasında fark edilir hale gelir.
Bebek sivilcesinin nedeni de henüz kesin olarak açıklığa kavuşmamıştır. Ancak kalıtsal olduğu varsayılmaktadır. Bu nedenle, sivilcesi olan bir bebeğin ergenlik çağında sivilce ile mücadele etmesi muhtemeldir.
Bebek sivilcesine ne yardımcı olur?
Bazen sivilceler çok kaşıntılı olabilir ve genellikle daha uzun sürer. Cildin tamamen iyileşmesi iki yılı bulabilir. Çocuğunuz bu bölgeleri kaşırsa, muhtemelen enfekte olacaktır. Bu aynı zamanda izlere de neden olabilir. Çocuk doktoru kaşıntı ve olası iltihaplanma ilgili yapabilecekleriniz söyleyecektir. Bebeğinizin rahatlaması için lokal tedavinin yeterli olup olmadığına veya bir antibiyotiğin gerekli olup olmadığına birlikte karar vereceksiniz. Kendi kendine terapi tavsiye edilmez.
Bir ebeveyn olarak çocuğunuza yardım etmek için bir şeyler de yapabilirsiniz. Yenidoğan sivilcelerinde olduğu gibi, temiz hava sağlamak, yüzdeki cildi ve diğer etkilenen bölgeleri kuru tutmak önemlidir. Eldivenler ve kısaltılmış tırnaklar bebeğin bu bölgeleri çizmesini engeller. Çocuğunuzun terlemediğinden emin olun. Çünkü ısı, semptomları daha da kötüleştirir. Bebeğinizin vücudunda da sivilceler varsa, havadar giysiler yardımcı olacaktır.
Bakım için ılık su ve biraz yumuşak sabun yeterlidir. Parfümlü bakım ürünleri ve çok fazla yağ kullanmaktan kaçınmalısınız. Kremler ve losyonlar da gözenekleri tıkayabilir. Bu süre zarfında bebeklerde sivilce için ne yapmanız gerektiğini doktorunuza sorun.