Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBebekPrematüre BebekPrematüre Bebek Nedir?

Prematüre Bebek Nedir?

Bebeklerin anne karnındaki gelişimlerini tamamlamaları genel olarak 38 ila 42 haftalık bir zaman dilimine tekabül etmektedir. Ancak ne yazık ki her bebeğin doğum süreci aynı aralığı ulaşamamaktadır. Doğumun hamileliğin 37. haftasından önce gerçeklemesi durumunda doğan bebek prematüre olarak adlandırılmaktadır. Prematüre bebekler gelişimini tamamlayarak hayata gelen bebeklere göre çok daha yoğun ve hassas bir bakım sürecine ihtiyaç duyar.

Bebeklerin yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmeleri için anne karnında mümkün olduğunca uzun süre geçirmeleri gerekmektedir. Ancak bu sağlanamayıp erken doğmak zorunda kalmış olan prematüre bebeklerinde kendi içlerinde de bir sınıflandırması yapılmaktadır. Doğumu otuzuncu hafta sonrasında gerçekleşmiş olan prematüre bebekler, süreci tamamlamış olan bebeklerle çoğunlukla aynı oradan yaşama ve normal gelişimini sağlama şansına sahiptir. Yaşam tablosu çoğunlukla 24. veya 25. hafta sonrasında doğan bebekler için biraz daha zorlu olmaktadır. Bu bebeklerin hem 1500 gramın altında olmaları hem de bazı organlarının gelişiminin tamamlanmamış olmalarından dolayı bazı hayati riskleribulunmaktadır. Prematüre olarak adlandırılan bu bebeklerin, yeni doğan yoğum bakım ünitesinde geçirecekleri süre de zamanında doğan bebeklere nazaran daha uzun olacaktır.Prematüre bebek 2

Prematüre Doğumun Sebepleri Nelerdir?

Anne adayının hamileliğinin neden erken bitirilmek zorunda kalındığına dair birçok araştırma yapılmasına rağmen kesin bir cevap bulunamamakla birlikte bazı koşulların erken doğum için tetikleyici unsur olabileceğine dair bir kanı vardır. Bu tetikleyici unsurlar, anne adayının fizyolojik durumu, genetik mirası ve bebeğin rahim içindeki gelişim süreciyle de ilgili olabilmektedir.

  • Öncesinde prematüre bebek geçmişi varsa
  • Çoklu hamilelik söz konusuysa (ikiz veya üçüz gibi çoklu bebek bekleyen anne adaylarının erken doğum ihtimali daha yüksektir)
  • Küçük yaşta gerçekleşen ilk hamilelikler
  • İlk hamileliğini 37 yaşından sonra yaşayan anne adayları
  • Anne adayının diyabet, yüksek tansiyon ve kanın pıhtılaşmasında bozukluklar gibi sağlık problemlerinin olması
  • Hamilelik sürecinde rahim yolu enfeksiyonu veya vajinal enfeksiyonlar tarzı bulaşıcı enfeksiyonlara maruz kalınmış olması
  • Hamilelik sürecinde yeterli bakımın sağlanamamış olması
  • Anne adayının hamilelik sürecinde aşırı stres ve şiddete maruz kalması
  • Hamilelik sürecinde alkol tüketimine devam edilmesi ve doktorun onaylamadığı ilaçların kullanılması
  • Anne adayının sigara içmeyi bırakmaması

Yukarıda bahsedilen etkenler direkt olarak tek başına prematüre bebek doğumlarının sebebi olmasa da tetikleyici faktörler arasında yer almaktadırlar. Bunlardan herhangi birine sahipseniz mutlaka doktorunuza bildirmeli ve durumunuzun yakından takip edilmesine özen göstermelisiniz.Prematüre bebek

Prematüre Bebeklerle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Muhtemelen zorlu bir doğum sürecinden sonra dünyaya gelen prematüre bebeklerin doğum sonrası bakımı da oldukça zorlu bir dönemi işaret etmektedir. Hastanede kaldığı sürece yeni doğan ünitesinde hemşire ve doktorların kontörlünde olan bebeğinizi eve götürdüğünüz zaman da ona neredeyse hastane ortamındakine yakın bir bakım standardı yaratmanız gerekmektedir. Prematüre bebeklerin solunum ve beslenmesi bu süreçte en çok dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri olacaktır.

Prematüre bebeklerle ilgili dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur da erken doğuma bağlı olarak bebeğinizde oluşabilecek bazı nörolojik ve fizyolojik rahatsızların mutlaka uzman bir doktor tarafından takip edilmesi gerektiğidir. Aynı zamanda erken doğumla birlikte bağışıklık sistemi oldukça zayıf bebeğinizi kalabalık ortamlardan belli bir süre uzak tutmanız gerekmektedir. Prematüre bebek sahibi olmak anne baba için de oldukça zorlu bir süreç olacaktır. Bu süreçte bebeğinizle çok daha fazla ilgilenmeniz ve gelişimini devamlı yakından takip etmeniz gerekecektir.

 

 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et