Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuklarda Depresyon

Çocuklarda Depresyon

Çocuklarda depresyon hem küçük çocukların hem de ergenlerin küçük fakat önemli bir oranını etkileyen bir duygu durum bozukluğudur. Ana işaret, çocukların haftalar, aylar veya daha uzun süre üzgün, cesareti kırılmış veya sinirli olduğu zamandır. Bir çocuğun depresyon geçirebileceğinin bir başka işareti de olumsuz düşünmedir. Bu durum, sorun ve hatalara odaklanmayı, çoğunlukla eleştirel, öz eleştirili olmayı ve çok şikâyet etmeyi içerir.

Çoğu insan depresyonu yetişkin bir hastalığı olarak düşünse de, çocuklar ve ergenler de depresyon geliştirebilirler. Ebeveynler, öğretmenler ve diğer yetişkinler için çocukluk depresyonu hakkında bilgi edinmek önemlidir. Çocuklarda depresyon belirtilerini ve çocukların neden geliştiğini anladığınızda, yararlı bir şekilde müdahale edebilirsiniz.

Ebeveynlerin ve diğer yetişkinlerin bir çocuğun ne zaman depresyonda olduğunu bilmesi zor olabilir. Sinir bozucu veya öfkeli bir ruh hali, kötü bir tutum veya saygısızlık gibi görünebilir. 

Çocuklarda depresyon belirtileri

Çocuklar, özellikle de depresyon yaşıyorlarsa, nasıl hissettiklerini açıklamakta zorlanırlar. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken birkaç önemli belirti ve semptom vardır.

  • Umutsuzluk ve boşluk duyguları
  • Çaresizlik ve suçluluk duygusu veya düşük benlik imajı
  • Okula veya oyunlara olan ilgi kaybı, daha önce ilginç faaliyetlere olan ilginin azalması
  • Düşük enerji veya kalıcı yorgunluk
  • Üzgün görünmek, kolayca ağlamak
  • Sinirlilik, kardeşler ve arkadaşlarla kavga
  • Küçük çocuklar için ebeveynlere yapışmak
  • Uykusuzluk veya fazla uyuma
  • Yeme bozuklukları veya yeme düzenindeki değişiklikler
  • İntihar ve ölüm düşünceleri
  • Görevlere konsantre olmada zorluk çekmek
  • Kendileri hakkında olumsuz yorumlar yap
  • Sosyal durumlardan çekilmek, arkadaşlarla zaman geçirmek istememek
  • Karın ağrısı, baş ağrısı ve organik nedeni olmayan ve başarılı bir şekilde tedavi edilemeyen diğer ağrılar dahil olmak üzere çeşitli fiziksel semptomlar

Dikkat edilmesi gereken diğer şeyler

Depresyon çocukların düşüncelerini, ruh hallerini ve davranışlarını etkiler. Onlar değersiz olduklarını düşünebilirler. Bazı çocukların intihar düşünceleri de vardır.

Çocuğunuz kendine zarar vermekten bahsediyorsa, bunu çok ciddiye almak önemlidir. Çocuklar bazen bunu kendilerine zarar vermek niyetinden ziyade sıkıntılarını tanımlamanın bir yolu olarak kullanırlar her iki durumda da acil desteğe ihtiyaçları vardır.

Çocuklarda depresyon

Çocuklarda depresyon tedavisi

Hafif ve orta dereceli depresyonu olan çocuklar ve ergenler iyi bir psikoterapi ile tedavi edilebilir. Bu yöntem, bilişsel-davranışçı terapi, kişiler arası terapi veya problem çözme terapisi gibi çeşitli biçimler olabilir. Bu yaklaşımlar duygusal destek sunacak, çocuğun duygularının geçerliliğini destekleyecek ve değişim için daha umutlu ve rasyonel bir görünüm sunacaktır.Tıbbi tedavi büyük ölçüde antidepresanlar sınırlandırılmıştır. 

Tıbbi tedavinin faydalı olması için zaman ve sabır gerektirir. Bunun nedeni, tüm ilaçların etkilerini göstermesi dört hafta kadar sürebilir. Öncelikle sağlık uzmanıyla konuşmadan bu ilaçları durdurmamak veya başlatmamak gerekir.

Çocuğunuza yardım istemenin uygun olduğunu ve söylemek istediklerini dinlemeye hazır olduğunuzu bildirin. Belirli bir durumdan rahatsızlık duyuyorlarsa, sorunu çözmelerine yardımcı olabilir veya durumu iyileştirme yollarını öğrenebilirsiniz. Ayrıca eğlenceli bir şeyler yapmayı, dışarı çıkmayı ve biraz egzersiz yapmayı ya da birlikte özel bir şeyler yapmayı deneyebilirsiniz. Çocuklarda depresyon hafife alınmayacak kadar önemlidir. Belirtilerini fark ettiğinizde hemen bir uzman doktora başvurun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et