Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde ve Çocuklarda Kuru Öksürük Nasıl Geçer? Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ve Çocuklarda Kuru Öksürük Nasıl Geçer? Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürüğü geçirmek için solunum yollarının nemli tutulması gerekir. Bu yüzden sorunu yaşayan çocuğun veya bebeğin gün içinde ideal oranda sıvı tüketmesini sağlamaya dikkat edilir. Bulunulan ortamda hava kuru ise buhar cihazı ile nemlendirme sağlanır. Bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük görülüyorsa, doğal yöntemlerden de yardım alınabilir. Bronşit, astım, grip gibi hastalıklar sırasında oluşan kuru ve balgamlı öksürükler için doktora gidilmesi bebeğin sağlığını korumak açısından daha doğru olacaktır.

Pekmez ve Karabiber Kürü

Pekmez, karabiber karışımı, bebeklerin kuru öksürüğünü gidermek için tercih edilen doğal yöntemler arasındadır. Bu besinlerden yararlanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ürünlere bebeğin alerjisi olup olmadığı öğrenilmelidir.

Eğer bebeğin bunlara karşı alerjisi ve hassasiyeti yoksa, iki tatlı kaşığı pekmeze bir yarım çay kaşığı karabiber eklenip, bebeğe verilebilir. Bu karışım öncelikle bir kapta karabiber ve pekmezi karıştırarak hazırlanmalıdır. 12 aylıktan büyük olan bebekler için uygulanmalıdır. Bebeklerde oluşan kuru öksürüğe kesinlikle iyi gelecektir.

Bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük

Bitkisel Karışık Çay

Karışık bitkisel çay, bebeğin balgamlı ve kuru öksürüklerini kontrol altına lan doğal bir üründür. Bu doğal yöntemden yararlanılmadan önce çay karışımının hazırlanmasında kullanılan tüm gıdalara karşı bebeğin alerjisinin olup olmadığı doktordan öğrenilmelidir.

İki adet karanfil, bir ince dilim limon, bir tarçın kabuğu, 1 ıhlamur yaprağı, elma kabuğu, ılık sıcak dolu bir kaba atılır. Bunların demlenmesi sağlanır. Ardından ılık konumda olan çay bebeğe yavaş yavaş içirilir. 12 aydan küçük olan bebekler için uygulanması tercih edilmez. Bu uygulama yapılırken çayın kaynar seviyedeki sıcaklıkta olmamasına özen gösterilmelidir.

Bebeklerde Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde balgamlı öksürüğü geçirmek için onları rahat, yüzüstü bir pozisyonda yatırmak ve sırtlarını masaj yaparak ovalamak gerekir. Aynı zamanda odaya buhar sağlayıcı bir makine bebeğe uzak olacak konumda koyulabilir. Bu işlemler ile bebeğin balgamını atması sağlanırken, rahatlama gözlemlenir. Eğer buharlı cihaz yoksa içine bir parmak viks atılan sıcak su odanın bir kenarına ferahlatıcı bir nem vermesi için koyulur.

Balgamlı öksürük oluşan bebeklerin geceleri zorlanmamaları için yastıkları biraz yüksek konumda tutulmalıdır. En kısa sürede bir doktora danışılarak gerekli şurup tedavisine başlanılmalıdır. 

Bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük

Bebeklerde Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde kuru öksürük sebepleri:

  • Soğuk algınlığı,
  • Mukus yutmak,
  • Alerji olmak,
  • Bahar nezlesine yakalanmak,
  • Bronşit,
  • Bebeklerin solumun yolunda oluşan bakteriyel bir enfeksiyon çeşidi olan krup,
  • Astım rahatsızlığı,
  • Reflü,
  • Doğumsal Anomaliler,
  • Boğaza yabancı bir cismin kaçması,

Bu tip sebeplere bağlı olarak bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük, balgamlı öksürük oluşur.

Bebeklerde Kuru Öksürük Tedavisi

Bebeklerde kuru öksürüğün tedavisi yapılırken, doktorlar ilk olarak öksürüğe neden olan hastalığın teşhisini koyarlar. Ardından bebek bronşit ise hırıltı yapan öksürüğün tedavisi için antibiyotik kullanımını önerir. Kuru öksürükte ise bebeğe uygun bir şuruba başlangıç yapmak ve bebeğin solunum yollarını rahatlatacak nemlendirecek tedavileri uygulamak tercih edilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kuru Öksürük Tehlikeli mi?

Bebeklerde, çocuklarda kuru öksürük tehlikesi, balgamlı ve hırıltılı öksürüğe göre daha azdır. Kuru öksürükler haftalık tedaviler ardından ortadan kaldırılır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarına, rinit, tonsilit, sinüzit gibi sebeplere bağlı oluşan hırıltılı ve balgamlı öksürükler, kuru öksürüğe göre daha risklidirler. Bunlar oluştuğunda doktordan destek alınması en doğru olanıdır.

Bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük, genel olarak enfeksiyon dışı gerçekleşen öksürük problemidir. Reflüden, boğaz kuruluğundan kaynaklanabildiği için yüksek risk içermez. Ancak büyük yaşta olan bir çocukta hasta olmamasına rağmen sürekli görülen kuru öksürüğün psikolojik sebepleri olabilir. Buna dikkat edilmelidir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kuru Öksürük Ne Zaman Tehlikeli?

Bebeklerde, çocuklarda kuru öksürüğün tehlikeli olduğu anlar:

  • Kuru öksürük ile birlikte yabancı bir cismin boğaza kaçmasından şüpheleniliyorsa,
  • Ateş ile birlikte kuru öksürük oluştuysa,
  • Uzun süredir devam eden, özellikle beslenme ardından ortaya çıkan kesintisiz kuru öksürükler varsa,
  • 12 ile 14 yaş aralığında her hangi bir hastalıktan bağımsız kuru öksürük krizleri varsa,

Bu durumlarda bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük tehlikeli olabilir. Bir uzmandan destek almak doğru olacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et