Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklar İçin Kolonoskopi

Çocuklar İçin Kolonoskopi

Kolonoskopi, çocukların neden ishal, kanama ve mide ağrısı olduğunu bulmak için bir kamera ile monte edilmiş dar bükülebilir bir tüpe sahip, bağırsaklara doğrudan bakmaya yarayan bir testtir. Çocukların neden kolonoskopiye ihtiyaç duyabileceklerini, kolonoskopiye nasıl hazırlanacaklarını ve kolonoskopiden sonra neler bekleyebileceklerini bu yazımızda bulacaksınız.

Kolonoskopi nedir?

Kolonoskopi çocuklarda neden ishal, kanama ve mide ağrısı olduğunu anlamaya yardımcı olmak için doktorunuzun bağırsaklara doğrudan bakmasını sağlayan özel bir testtir. Doktor sizin uyumanıza yardımcı olacak ilaçlar verdikten sonra, bağırsaklarınıza bakması için kamera ve ışıkla birlikte dar bir bükülebilir tüp alacaktır. Doktor toplu iğne başı büyüklüğünde çok küçük doku örnekleri alabilir. Bu test, doktorunuzun tuvalete gittiğinizde neden karın (mide) ağrısı, sulu kaka (ishal) veya kanamanız olabileceğini açıklamasına yardımcı olur.

Çocukların kolonoskopiye ihtiyaç duymasının nedenleri?

Çocukların kolonoskopiye ihtiyaç duymasının birçok nedeni vardır:

  • Dışkıda kan
  • İshal
  • Göbek ağrısı
  • Alt ağrı

Testten önce ve sonra ne olur?

Testten önce, tüm dışkıyı temizlemek için yutulacak ilaçlar verilecektir. Ayrıca bol miktarda berrak sıvı içmeniz gerekecektir. Bu süre zarfında hiç yemek yememeniz önemlidir. Tüm dışkıyı dışarı çıkararak, doktorunuzun içeride neler olduğunu görmesini sağlar. Testin sabahı, hiçbir şey yememeli veya içmemelisiniz çünkü bu, test sırasında uyumanıza yardımcı olmak için kullanılan ilaçlarda sorunlara neden olabilir. Hemşireniz veya doktorunuz size ne zaman yemeyi bırakıp ilaçlara başlayacağınızı söyleyecektir.

Testten sonra doktorunuzun size ve ailenize göstereceği resimler olabilir. Aynı zamanda ailenize sizin için herhangi bir ilaç olup olmadığını da söyleyebilir. İlaçları içtikten sonra tekrar yemeye başlayabilir ve eve gidebilirsiniz. Bazı çocuklar testten sonra kendini hasta hisseder ve daha iyi hissedene kadar biraz daha uzun süre geçebilir.

Kolonoskopi sonrası evde bakım nasıl olmalı?

Çocuklar genellikle kolonoskopi sonrası aynı gün eve gidebilirler.

  • Çocuğunuz günün geri kalanında dinlenmeli ve ertesi gün normal aktivitelerine dönebilmelidir.
  • Çocuğunuz hazır hissettiği anda çorba, makarna gibi hafif bir yemek yemeye başlayabilir. Yeterince iyi hissettiklerinde normal diyetlerine dönebilirler.
  • Bebekler uyanık olduklarında emzirmeye, mama veya su içmeye başlayabilirler.
  • Anestezi nedeniyle genç yetişkinler ve ergenler günün geri kalanında araba kullanmamalı.

Çocuğunuz kolonoskopiden sonra aşağıdaki yan etkilerden bir veya daha fazlasına sahip olabilir. Bunlar genellikle herhangi bir özel tedavi olmaksızın iyileşir.

  • Mide bulantısı veya kusma: Çocuğunuz kendini hasta hissederse, yarım saat boyunca yemesini ve içmesini durdurun. Bundan sonra, sıvı almaya başlayabilirler. Sonra yavaş yavaş yediklerini ve içtiklerini artırabilirsiniz.
  • Karın ağrısı ve şişkinlik: Ağrı hafifse dinlenmeli ve iyileşene kadar sıvı almalı.
  • Boğaz ağrısı: Boğaz pastillerini emmek veya ılık sıvıları yudumlamak yardımcı olabilir.
  • Kanama: Bağırsak hareketlerinde (kakada) az miktarda kan görülebilir. Bu genellikle alınan biyopsilerden kaynaklanır.

Kolonoskopi sonrası çocuğunuz rahatsızsa hastaneye başvurunuz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et