Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklarda Apandisit Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Apandisit Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Apandisit, çocukluk cerrahisinin başlıca nedenlerinden biridir. Aileler belirtilerini hızlı bir şekilde anlayamazlarsa, çocuklarda apandisit büyük bir acıya ve ebeveynler için korkuya yol açabilir. Apandisit, karın sağ alt tarafında kalın bağırsaktan ayrılan dar bir tüp olan apendiksin iltihaplanmasıdır. Apendiksin vücutta belirgin bir işlevi yoktur, ancak iltihaplı bir apendiks tedavi edilmezse, enfeksiyonu karın boyunca yırtabilir ve yayarak peritonit adı verilen potansiyel olarak tehlikeli bir duruma neden olabilir.

Çocuklarda apandisit sebepleri nelerdir?

Apandisit, apendiksin lümenindeki bir tıkanma sonucu oluşur. Dışkı, mukus, parazitler veya genişlemiş bir lenf düğümü tarafından kolayca tıkanabilen çok dar bir lümene sahiptir. Bu birikim, bakterilerin büyümesi için bir odak görevi görür. Ortaya çıkan enfeksiyon, apendiksin şişmesine ve mukusun toplanmasına neden olur. Bazı durumlarda, fazla mukus, apandisin patlamasına neden olarak bulaşıcı içeriğin karın boşluğuna dökülmesine neden olur. Bu durum çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

Çocuklarda apandisit belirtileri ve belirtileri nelerdir?

Yetişkinlerin ve ergenlerin aksine, çocuklar genellikle karakteristik semptomlar göstermezler. Bu nedenle tanı zordur ve komplikasyon olasılığı daha sıktır. En önemli belirtileri şunlardır:

  • Ağrı

Apandisit ağrısı göbek veya göbek deliği bölgesinde hissedilen belirsiz bir rahatsızlık olarak başlar. Birkaç saat sonra ağrı, karnın (göbek) sağ alt kadranına kayar ve ağrının şiddeti büyük ölçüde artar. Herhangi bir hareket ağrının şiddetlenmesine neden olduğundan çocuk hareketsiz yatma eğilimindedir. Ağrı, standart ağrı kesiciler ve antispazmodiklere yanıt vermez. Aslında bu ilaçların kullanımı semptomları maskeleyerek teşhisi daha da zorlaştırmaktadır.

  • Kusma

Genellikle karın ağrısı kusmadan önce gelir. Başlangıçta, çocuk iştahsızlıktan ve ardından garip bir mide bulantısı hissinden şikayet eder. Kusma aynı zamanda gıda zehirlenmesi veya gastroenterit vakalarında da ortaya çıkar. Bu nedenle apandisitin karakteristik bir özelliği değildir.

Apandisitli çocukların çoğu hafif ateş veya sıcaklık hissi ile belirti gösterir. Apandis yırtıldığında veya enfeksiyon diğer abdominal organlara yayıldığında ani bir yüksek ateş başlangıcı meydana gelebilir.

Klasik karın ağrısı, kusma ve ateş üçlüsü sadece % 60 vakada görülür ve bu nedenle doktorun klinik testi apandisitte çok önemli bir rol oynar.

Karın ağrısı 4 saatten fazla sürerse veya ağrıya ateş ve kusma gibi başka semptomlar eşlik ederse, ebeveynler tıbbi yardım almalıdır. Yenidoğanlarda görülen tek semptom sinirlilik olabilir. 2 yaşından küçük çocuklarda karın şişkinliği ile kusma ve yemek yemeyi reddetme belirgin semptomlardır.

Çocuklarda apandisit için risk faktörleri nelerdir?

Apandisit erkekleri kadınlardan daha sık etkiler. Ailede apandisit geçirmişlerin olması, yakalanma riskini artırır, ancak somut bir genetik mekanizma bulunamamıştır. Kistik fibrozlu çocukların apandisite daha yatkın olduğu bulunmuştur.

Çocuklarda apandisiti nasıl teşhis edilir?

Şüpheli apandisit vakalarında yapılan testler şunlardır:

  • Tam kan sayımı (CBC)
  • İdrar tahlili
  • Ultrasonograf
  • CT tarama
çocuklarda apandisit

Apandisit nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda apandisit için üç tedavi seçeneği vardır:

  • Apendiksin ameliyatla çıkarılması. Küçük kesiler ve laparoskopi, apendiksin çıkarılması için olağan yöntemlerdir. Çocuk 1-2 gün hastanede kalacak ve antibiyotiklerle taburcu edilecektir.
  • Apandis yırtılırsa hemen ameliyat gerekir. Apandis çıkarıldıktan sonra çocuğun birkaç gün hastanede kalması gerekecektir. Enfeksiyon veya ateşi izlemek için muhtemelen bir haftadan daha uzun sürebilir.
  • Apendiks enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Enfeksiyon azaldıkça cerrahi bir gereklilik olmaktan çok bir seçenek haline gelir.

Apandisit hakkında bilmeniz gerekenler

  • Apandisit, bakterilerin neden olduğu bir apandis enfeksiyonudur.
  • Enfeksiyon, apandisin şişmesine ve patlamasına neden olabilir.
  • Apandis patlarsa, peritonit adı verilen yaşamı tehdit eden bir enfeksiyon oluşturabilir.
  • Apandisit, apendiksin cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir.

Çocuklarda apandisit ihmal edilmemesi gereken önemli bir rahatsızlıktır. Çok hızlı hareket edilmesi sıkıntılı bir süreci atlatmak için oldukça önemlidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et