Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Çocuklarda tuvalet eğitimi fiziksel ve ruhsal durumuna bağlı olarak verilmelidir. Nasıl ki çocuklar emeklemeyi, yürümeyi, oturup kalkmayı belirli bir erişkinliğe kavuştuktan sonra yapabiliyorsa tuvalet eğitimini de zamanı geldiğinde yapacaktır. Çocuklar hazır olmadan tuvalet eğitimine başlanırsa hem aile hem de çocuklar için sıkıntılar oluşabilir. Tuvalet eğitiminde başarılı olabilmek için fiziksel ve duygusal gelişimini tamamlamış olması çok önemlidir.

Çocuklarda tuvalet eğitimi genellikle 2 ila 3 yaşları arasında başlar. Ancak kesin bir yaş sınırlaması yoktur. Çocuğunuz hazır olana ve ona gösterene kadar beklemek en iyisidir. İdrar kontrolünü sağlamaya başlaması ile birlikte tuvalet eğitimi de bu yaşlar arasında verilmelidir. Eğer çocuğunuz klozet kullanmayı veya lazımlığa oturmayı istemiyorsa kesinlikle ısrarcı olmayın. Aksi halde kısa sürecek tuvalet eğitimi aylarca devam edebilir.

Çocuklarda tuvalet eğitimi için en iyi zaman

Çocuğunuzun yaşı tek başına tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını belirleyemez. Çocukların tuvalet eğitimi yöntemleri kültürler arasında farklılık gösterebilir. Bu durum çocuğunuzun hazır olduğunda sürecin doğal olarak gerçekleşmesini teşvik eder. Tuvalet eğitimine başlamak için en iyi zaman çocuğun zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak hazır olduğu zamandır.

Çocuklarda tuvalet eğitimi ne kadar sürer?

Çocukların mesanelerini ve bağırsaklarını kontrol etmeyi öğrenmeleri genellikle birkaç ay sürer. Tam olarak ne kadar süreceği çocuğunuza bağlıdır. Gece kontrol edebilmesi ise çok daha uzun sürebilir. Bazen aylarca hatta yıllarca sürebilir.

Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğu nasıl anlaşılır?

Çocuklarda tuvalet eğitimi

Çocuğunuz aşağıdaki durumlarda tuvalet eğitimine başlamaya hazır olabilir:

  • Pantolonunu aşağıya indirip yukarıya çekebilir.
  • Lazımlık sandalyesine oturabilir.
  • Lazımlık kullanmak istediklerinde size gösterebilir.
  • Birkaç saat altı kuru kalabilir.
  • Lazımdı ve klozeti kullanmak istediğinde iç çamaşırı giymek isteyebilir.
  • Kaba motor becerilerini yapabilmeleri gerekir.

Yukarıda saydıklarımızın tümü yaklaşık 3 veya 4 yaşına kadar çoğu çocukta olmayabilir. Bu durum tuvalet eğitimine ne zaman başladığımızdan veya nasıl devam ettiğinizden bağımsızdır. Gelişimin bu yönlerinin her biri çocuklar için farklı zamanlarda ortaya çıkar ve çocuğunuzun eğitimine başlamak için gerekli fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel becerileri yeterince edindiğinde tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Çocuğun gelişimindeki dalgalanmalar ve ailenin durumu farklılık gösterebileceğinden çocuğun belirli bir yaşta eğitime başlayacağını varsaymak doğru değildir.

Genel olarak çocuklarda tuvalet eğitimi başlamadan önce gelişimsel süreç takip edilmeli ve yeterince hazır hale geldiğinde süreç başlamalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et