Cuma, Nisan 19, 2024

Dil Bağı Nedir?

Dil bağı (ankiloglossi), doğumdan itibaren mevcut olan dilde bir sorundur. Bazı çocuklarda konuşma ve yeme sorunlarına neden olur. Dilin frenulumu, ağız tabanından dilin alt tarafına ulaşan küçük bir doku kıvrımıdır. Aynada dilinizin altına bakarsanız kolayca görebilirsiniz.

Bazı çocukların doğumda çok kısa ve sıkı bir frenulumu vardır. Frenulum, daha geriye değilde dilin ucuna yapışabilir. Bu olduğunda, dil normal olarak hareket edemez. Çocuğunuz dilini dışarı çıkarmakta, bir yandan diğer yana hareket ettirmekte veya üst dişlerine dokunmak için bükmekte zorlanabilir. Dilin ucunda genellikle bir çentik bulunur. Bu sorunlar konuşma ve yemek yemede sorunlara neden olabilir.

Dil bağı her çocukta farklıdır. Durum, dilin ne kadar iyi hareket edebildiğine bağlı olarak kategorilere ayrılmıştır. 1. sınıf hafif dil bağıdır, 2. sınıf orta düzeydedir. Şiddetli dil bağı 3. sınıftır. 4. sınıfta dil neredeyse hiç hareket edemez.

Her yıl doğan az sayıda bebeğin dil bağı vardır. Erkeklerde kızlardan biraz daha fazla olur.

Dil bağı sebepleri nelerdir?

Dil bağı, dil ve frenulum normal şekilde oluşmadığında gerçekleşir. Uzmanlar buna tam olarak neyin sebep olduğundan emin değiller. Dil bağı bazı ailelerde görülür. Az da olsa bu bir sebep olabilir.

Dil bağının belirtileri nelerdir?

Çocuğunuzun dil bağıyla ilgili herhangi bir sorunu olmayabilir. Çoğu çocukta belirti olmaz. Bazılarının aşağıdaki gibi belirli sorunları olabilir:

  • Emzirmede sorun
  • Belirli sesleri çıkarma sorunları
  • Alt 2 ön diş arasında boşluk
  • Diş çürümesine neden olabilecek ağız sağlığı sorunları

Dil bağı çocuğunuzun başka aktiviteler yapmasını zorlaştırabilir. Bunlar arasında bir dondurma külahını yalama, nefesli bir enstrüman çalmak sayılabilir. Ve bazı çocuklarda utanç veya sosyal sorunlara neden olabilir.

Dil bağı olan çoğu bebeğin emzirmede problemi yoktur. Bu rahatsızlığı olan bebekler meme ucunu kavramada sorun yaşayabilir. Veya emzirme meme başı ağrısına neden olabilir. Düzeltilmezse bebeğiniz normal kilo almayabilir. Bazı kadınların emzirmeyi istediklerinden daha erken bırakmalarına neden olur.

Dil bağı genellikle bebeklerin konuşmayı öğrenmesini engellemez. Çocuğunuz t, d, z, s, h, n gibi belirli sesleri çıkarmada sorun yaşayabilir.

Nadir durumlarda, dil bağı olan çocukların yarık dudak veya yarık damak gibi başka sorunları vardır. Bunlar başka semptomlara neden olabilir. 

Dil bağı nasıl teşhis edilir?

Dil bağı

Doktorunuz durumu sağlık geçmişi ve fiziki muayene ile teşhis edebilir. Çocuğunuzun dilini ve hareketlerini dikkatlice kontrol ederek kolayca karar verebilir.

Doktorunuz bebeğinizin emzirme sorunlarının olası nedenlerini ararken dil bağı bulabilir. Çocuğunuza tanı konulduktan sonra bir kulak, burun ve boğaz doktoruna (KBB veya kulak burun boğaz uzmanına) gitmesi önerebilir.

Dil bağı nasıl tedavi edilir?

Çocuğunuzda herhangi bir belirti yoksa veya çocuğunuzun semptomları hafifse, doktorunuz herhangi bir tedavi önermeyebilir. Bazı çocuklarda semptomların çoğu veya tümü zamanla kaybolur. 6 ay ile 6 yaş arasında frenulum doğal olarak geriye doğru hareket eder. Dil bağı hafifse bu sorun kolayca çözülebilir. Zamanla çocuğunuz sorunu çözmenin yollarını bulabilir. Çocuğunuzda sınıf-3 veya sınıf-4 dil bağı varsa semptomların geçme olasılığı daha düşük olabilir.

Çocuğunuz emerken sorun yaşıyorsa, doktorunuz bir emzirme uzmanıyla çalışmanızı tavsiye edebilir. Bu işe yaramazsa, çocuğunuzun cerrahi bir operasyon geçirmesi gerekebilir.

Çocuğunuzun da bir konuşma uzmanına görünmesi gerekebilir. Bu uzman çocuğunuzun konuşmasını test eder. Uzman, konuşma terapisi önerebilir. Veya ameliyat önerebilir.

Frenotomi adı verilen basit bir ameliyat, birçok çocuk için etkili bir tedavidir. Doktor frenulumda bir kesinti yapar. Bu, dilin normal şekilde hareket etmesini sağlar. Çocuğunuzun bir frenotomiden sonra bir konuşma terapisti görmesi gerekebilir. Dil kaslarını nasıl yeniden eğiteceğini öğrenmesine yardımcı olabilir.

Bazı çocukların frenektomi adı verilen biraz daha karmaşık bir işleme ihtiyacı vardır. Bu, frenulumu tamamen ortadan kaldırır. Diğer bir seçenek de frenüloplastidir. Dil bağını serbest bırakmak için birkaç başka yöntem kullanır. Bir frenotomi başarısız olduysa veya çocuğunuzun frenulumu çok kalınsa çocuğunuzun buna ihtiyacı olabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et