Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaBebekBebek GelişimiBebeğim Parmağını Emiyor

Bebeğim Parmağını Emiyor

Parmak emme bir çocuğun kırılması zor bir alışkanlık olabilir. Çocuğunuzun parmağını emmeyi bırakmasına yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi açıklamaya çalıştık.

Parmak emmek çocuklar arasında yaygın bir alışkanlıktır. Yine de bir noktada, “Yeter artık.” diyebilirsiniz.

Bebekler neden elini emer?

Bebeklerin emmek için doğal bir dürtüleri vardır. Bu dürtü genellikle 6 aylıktan sonra azalır. Ancak birçok bebek kendilerini rahatlatmak için parmaklarını emmeye devam eder. Parmak emme, bebekleri ve küçük çocukları, aç, korkmuş, huzursuz, sessiz, uykulu veya sıkıldıklarında kendilerini rahatlatmak için kullanan bir alışkanlık haline gelebilir. Nadir durumlarda, 5 yaşından sonra parmak emme, duygusal bir soruna veya anksiyete gibi başka bir bozukluğuna neden olabilir.

Parmak emme genellikle ne kadar sürer?

Birçok çocuk, genellikle 6 veya 7 aylıkken ya da 2 ve 4 yaşları arasında parmaklarını emmeyi bırakır. Ancak parmağını emmeyi bırakan bir çocuk bile stresli zamanlarında davranışa geri dönebilir.

Bebeğin parmağını emmesi zararlı mı?

Parmak emme genellikle çocuğun kalıcı dişleri çıkıncaya kadar zararlı değildir. Bu noktada parmak emmek ağız çatısını (damak) veya dişlerin nasıl sıralanacağını etkilemeye başlayabilir. Diş problemleri riski çocuğunuzun parmağını ne sıklıkta ne kadar süreyle ve ne kadar yoğun emdiğiyle ilgilidir.

Bazı uzmanlar 3 yaşından önce emme alışkanlıklarını bırakmayı önermekle birlikte, bazı araştırmacılara göre tedavinin genellikle 5 yaşından sonra parmak emmeye devam eden çocukların sınırlı olduğunu söylüyor.

Parmak emme alışkanlığını bırakmaya teşvik etmek için ne yapabilirim?

Parmak emme hakkında çocuğunuzla konuşun. Çocuğunuz durdurmak ve ilgili yöntemi seçmeye yardımcı olmak istiyorsa, alışkanlığı durdurmada başarılı olma olasılığınız daha yüksektir. Bazen parmak emmeye hiç dikkat etmemek davranışı durdurmak için yeterlidir. Özellikle çocuğunuz dikkat çekmek için parmak emmeyi kullanıyorsa. Bunu görmezden gelmek etkili olmazsa, aşağıdaki tekniklerden birini deneyin:

  • Pozitif takviye kullanın. Başparmağınızı emmediğinde çocuğunuzu övün ya da ekstra bir uyku vakti veya parka çıkmak gibi küçük ödüller verin. Yatmadan bir saat önce parmak emme gibi ulaşılabilir hedefler belirleyin. Çocuğunuzun parmak emmesini başarıyla engellediği günleri kaydetmek için bir takvime çıkartmalar yerleştirin.
  • Tetikleyicileri belirleyin. Çocuğunuz strese tepki olarak parmağını emerse, asıl sorunu belirleyin. Ona sarılmak veya güven verici kelimeler söylemek gibi başka şekillerde rahatlamasını sağlayın. Ayrıca çocuğunuza sıkması için bir yastık veya doldurulmuş bir hayvan da verebilirsiniz.
  • Nazik hatırlatıcılar sunun. Çocuğunuz parmağını, dikkat çekmek için bir yol olarak düşünmeden emerse, yavaşça durmasını hatırlatın. Çocuğunuzu azarlamayın, eleştirmeyin veya alay etmeyin.

Evde tedavi işe yaramıyorsa ve çocuğunuzun parmak emmesinden endişe duyuyorsanız veya sinirli hissediyorsanız, çocuğunuzun doktoruyla konuşun. Davranışçı terapi, parmak cihazları veya ağız için cihazlar gibi başka tedavi seçenekleri olabilir. Ancak, parmak emme özelliğinin okul öncesi veya daha küçük çocuklarda genellikle bir sorun olmadığını unutmayın. Onlara zaman verirseniz çoğu çocuk kendi kendine bu alışkanlığı bırakacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et