Oral kontraseptif olarak da adlandırılan doğum kontrol hapı hamileliği önlemek için ağızdan aldığınız ilaçlardır. Etkili bir doğum kontrolü yöntemidir. Nasıl çalıştıklarını ve hangi yan etkilere neden olabileceğini ve doğum kontrol haplarının sizin için iyi bir seçim olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacak diğer faktörleri öğrenmeniz gerekir.
Doğum kontrol hapını (oral kontraseptif) alırsanız, muhtemelen rahatlığı ve güvenilirliğinden memnun kalırsınız. Yine de doğum kontrol haplarının sağlığınızı nasıl etkileyebileceği, doğum kontrol haplarının yararlarını ve risklerini bilmelisiniz.
Doğum kontrol hapları hamileliği nasıl önler?
Yumurtalıklarından salınan bir yumurta (yumurtalarını tutan organ) bir erkeğin spermiyle döllendiğinde bir kadın hamile kalır. Döllenmiş yumurta, bir kadının rahminin (uterus) içine bağlanır, burada gelişir ve bir bebeğe dönüşür. Kadının vücudundaki hormonlar yumurtanın yumurtalıktan salınmasını kontrol eder ve vücudu döllenmiş yumurtayı kabul edecek şekilde hazırlar.
Doğum kontrol hapları az miktarda insan yapımı östrojen ve progestin hormonları içerir. Bu hormonlar hamileliği önlemek için vücudun doğal döngüsel hormonlarını engellemeye çalışır. Gebelik, bu faktörlerin bir kombinasyonu ile önlenir. Hormonal kontraseptif genellikle vücudun yumurtlamasını önler. Doğum kontrol hapları ayrıca spermin serviksin içinden geçmesini ve bir yumurta bulmasını zorlaştırmak için servikal mukusu da değiştirir. Hormonal kontraseptifler ayrıca rahmin astarını değiştirerek hamileliği önler.
Doğum kontrol hapı herkes için uygun mu?
Doktorunuz, hangi doğum kontrol hapının sizin için uygun olduğunu belirlemek için tıbbi geçmişinizi ve aldığınız ilaçları soracaktır.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuz kombinasyon doğum kontrol haplarının kullanılmasını engelleyebilir:
- Yeni doğum yaptıysanız
- 35 yaşından büyük ve sigara içiyorsanız
- Kontrol edilmesi güç olan yüksek tansiyonunuz varsa
- Kan pıhtılaşma bozukluğu, derin ven trombozu veya pulmoner emboli öyküsü varsa
- Meme kanseri geçmişi varsa
- İnme veya kalp hastalığı varsa
- Diyabetle ilgili komplikasyonlar bulunuyorsa
- Karaciğer veya safra kesesi hastalığınız varsa
- Auralı migren rahatsızlığı varsa
- Açıklanamayan uterus kanaması oluyorsa
Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?
Haplar çeşitli formatlarda gelir. Bunlar 21 günlük, 24 günlük veya 28 günlük döngüleri takip eden aylık paketleri içerir. Genişletilmiş rejimler 91 günlük döngüleri takip edebilir. Tüm bu formatlar için, her gün aynı saatte bir hap alırsınız.
Öte yandan, sadece progestin hapları sadece 28 paket halinde gelir. Kombine haplarda olduğu gibi, her gün aynı saatte bir hap alırsınız.
Doğum kontrol haplarının faydaları nelerdir?
Doğum kontrol haplarının birtakım faydaları vardır:
- Sizi 7/24 korurlar. İlişki sırasında doğum kontrolü konusunda endişelenmenize gerek yok.
- Etkilidirler. Gebeliğe karşı diğer doğum kontrol seçeneklerinden daha iyi korurlar.
- Adet döngüsünü düzenlemenize yardımcı olurlar. Bu, düzensiz veya ağır dönemleri olan kadınlar için yararlı olabilir.
- Tamamen geri dönüşümlüdürler. Onları almayı bıraktığınızda, döngünüz normale döner ve daha sonra hamile kalabilirsiniz.
Hap türüne bağlı olarak faydaları da vardır. Bu haplar ayrıca aşağıdakilere karşı bir miktar koruma sağlayabilir:
- akne
- dış gebelik
- inceltme kemikleri
- kanserli olmayan meme büyümeleri
- endometriyal ve yumurtalık kanseri
- anemi
- ağır dönemler
- şiddetli adet krampları
Doğum kontrol haplarının dezavantajları nelerdir?
Doğum kontrol hapı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz. Bu enfeksiyonlara karşı korunduğunuzdan emin olmak için günlük hapınıza ek olarak prezervatif kullanmanız gerekir.Ayrıca, hapınızı her gün almayı unutmayın. Ve bir paketi bitirdiğinizde her zaman yeni bir paketiniz olması gerekir. Bir kürü kaçırırsanız veya bir kürü bitirdikten sonra yeni bir paket başlatmayı geciktirirseniz, hamilelik riskiniz artar.