Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaBebekEmzirmeEmziren Anne Nelere Dikkat Etmelidir?

Emziren Anne Nelere Dikkat Etmelidir?

Anne sütünün doğanın mükemmel yiyeceği olduğunu söylemek yanlış olmaz. Anne sütü yeni doğmuş bir bebeğin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için mükemmel bir şekilde uyarlanmıştır. Anne sütü, inek sütünde bulunmayan ve mama üreticilerinin henüz üretemediği en az 100 bileşen içerir. Sütünüz ayrıca bebeğinizin sindirimini kolaylaştıran daha düşük bir protein içeriğine sahiptir. En az ilk alı ay emzirilmesini öneren uzmanlar, anne sütü ile beslenen bebeklerin daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Emziren anne bu dönem içerisinde bazı durumlara dikkat etmesi gerekir. Yazımızın devamında sizin için faydalı olacak ipuçlarını sıraladık.

  • Emzirme konumunuzu kontrol edin

Başlamadan önce ve hangi emzirme pozisyonunu seçerseniz seçin, bebeğinizin başının, boynunun ve omurganının bükülmediğinden emin olun. Çenesi yukarıda olmalı, göğsüne doğru düşmemelidir. Rahat hissettiğinizden emin olun, sırtınızı, kollarınızı veya bebeğinizi desteklemek için yastıklar veya minderler kullanabilirsiniz.

  • Bebeğinizi ağzını açmaya teşvik edin

Bebeğinizi meme başı seviyenizi yakın tutun. Ağzını sonuna kadar açmaya teşvik etmek için memenizle üst dudağına hafifçe dokunun. Ağzı ne kadar genişse, meme alması o kadar kolay olacaktır.

  • Bebeğinizi göğsünüze getirin    

Bebeğiniz ağzını açtıktan ve dilini alt damağı üzerine getirdikten sonra, göğsünüze getirin ve meme ucunuzu ağzınızın üstüne doğru yönlendirin. Bebeğinizin çenesi, göğsünüze dokunan ilk şey olmalıdır. Areola’nızın(göğüs ucundaki kahverengi alan) büyük bir kısmını alt dudağı ve çenesi areolanın altından daha fazlasını kaplayacak şekilde ağzına almalıdır. Areola’nızın bir kısmının ağzının içinde olmadığını görürseniz sorun yoktur. Herkesin farklı büyüklükte areolaları ve farklı büyüklükte bebekleri vardır. 

  • Emme sırasında bebeğinizi yakın tutun

Annelerin hepsinin farklı meme şekilleri ve meme başı pozisyonları olduğunu unutmayın. Mümkün olduğunda, bebeğin çenesi göğsünüzle temas halindeyken size yakın tutun. Yenidoğan bebeğin burunları yukarı çekilir, böylece memeye bağlıyken kolayca nefes alabilirler. Emmeyi ve nefes almayı kolayca koordine etmeyi öğrenebilirler.

emziren anne

Yenidoğanı nasıl emzirirsiniz?

Her iki saatte bir veya her ağladığında emmek için bebeğinizi göğsünüze koyun.  Sütün nereden geldiğini anlamasına yardımcı olmak, göğsüne doğru dönmesini sağlamak için yanağını meme ucunuzla veya parmağınızla ovalayın.

Başlangıçta fazla süt almasa bile, emiliminin uyarılması süt tedarikinizin devreye girmesine yardımcı olacaktır. Bebeğin ilk birkaç emmesi, beş dakika kadar kısa veya 45 kadar uzun olabilir. Bebek süt kaynağınız olduğunu öğrendikten ve emmeyi, yutmayı koordine ettiğinde, muhtemelen her emme seansında 20 ila 40 dakika kalacaktır. Uzun süre bir göğüste kalıyorsa, onu diğer tarafa geçirmek iyi olacaktır.

Bebeğimi onu beslemesi için uyandırmalı mıyım?

Bebeğiniz 4-6 saatten fazla uyuduysa, bebeği beslemek için uyandırmak iyi bir fikirdir. Bebeği soyarak, bezini değiştirerek ve cildinizi cildine yerleştirerek başlayabilirsiniz. Özellikle ilk günlerde sarılık hastalığına karşı sık emzirmek için uykudan uyandırmak önemlidir.

Emziren anne yeteri bebeğin kadar süt alıp almadığını nasıl anlar?

Emziren anne bebeğinin yeteri kadar süt aldığını merak eder. Bebeğinize yeterince süt verilip verilmediğini belirlemenin iyi bir yolu, bir günde kullanılan bebek bezlerinin sayısını izlemektir. İlk hafta boyunca, bebekler normalde her gün yaklaşık 1-2 bezi tüketir, çünkü şu anda süt üretimi oldukça düşüktür. Sonunda, süt üretiminiz arttığında ve bebeğinizin midesi büyüdüğünde, kullanılan bezi sayısı da artacaktır. Günde ortalama 6 ıslak bez ve yaklaşık 4 kakalı bez değiştirilebilir. Herhangi bir nedenden dolayı bebeğinizin kilosu hakkında endişeleniyorsanız, çocuk doktorunuzu aramaktan çekinmeyin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et