Perşembe, Nisan 25, 2024

Gıda Alerjisi Nedir?

Bağışıklık sistemi, vücutta enfeksiyondan korunmaya yardımcı olan hücrelerden oluşur. Çocuğunuzun bağışıklık sistemi, hastalığa neden olan bakteri veya virüslere saldırarak çocuğunuzu enfeksiyonlardan korur. Gıda alerjisi, bağışıklık sistemi vücudun belirli bir yiyeceğe veya gıda bileşenine (süt, un veya kuruyemişte bulunan proteinler) reaksiyon geliştirmesine neden olduğunda ortaya çıkar.

Gıda alerjisinin yaygın gastrointestinal belirtileri şunlardır:

  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • İshal
  • Mide bulantısı
  • Diğer semptomlar arasında kurdeşen (ciltte kaşıntı yapan kırmızı lekeler veya diğer lekeler), kırmızı kaşıntılı gözler, ağızda şişme, boğazda sıkışma, öksürük ve nefes darlığı bulunur.

Gıda alerjisi ne kadar yaygındır?

5 yaşından küçük tüm çocukların yaklaşık %6-%8’i birden fazla yiyecekten birine alerjiktir. En yaygın reaksiyonlar süt, yumurta, soya, yer fıstığı, un ve deniz ürünleridir. Bununla birlikte, hemen hemen her gıda proteini alerjik bir tepkiye neden olabilir. Ayrıca, yaygın yiyecekler dünyanın farklı yerlerinde değişiklik gösterebilir. Belirli bir yiyeceğe tepki gösteren tüm çocukların yiyecek alerjisi yoktur. Alerjisiz bağırsak semptomlarına neden olan bir gıda intoleransına sahip olabilirler. Örneğin, laktoz intoleransı olan çocuklarda sindirim sistemi sütteki şekeri parçalamakta güçlük çeker, bu da kramp ve gaza neden olur. Bu bir gıda intoleransıdır ve gıda alerjisi değildir.

Gıda alerjisi neden olur?

Gıda alerjilerinin kesin nedeni bilinmemektedir. Gıda alerjileri, astım, egzama, saman nezlesi veya diğer alerjileri olan çocuklarda daha yaygındır. Gıda alerjisi olan kişilerin aile üyelerinde de yaygındır.

Gıda alerjisi

Gıda alerjilerinin türleri nelerdir?

Gıda alerjilerinin anında veya gecikmeli reaksiyonları olabilir. Anında reaksiyonlar, bir yiyeceği yedikten sonra dakikalar ila saatler arasında gerçekleşir. Çocuğunuz yüzünde kurdeşen, hırıltı veya şişlik geliştirebilir.

Nadiren, daha ciddi reaksiyonlarda çocuklar “boğazlarının kapandığını” veya göğsün sıkıştığını hissedebilirler. Tepki o kadar şiddetli olabilir ki çocuk nefes alamaz (anafilaksi adı verilir) ve bu da acil tedavi gerektirir. Bununla birlikte, bu tehlikeli reaksiyonlar nispeten nadirdir. Gecikmiş reaksiyonlar, bir yiyeceği yedikten saatler veya günler sonra ortaya çıkabilir. Belirtiler arasında kusma, karın ağrısı, ishal, dışkıda kan veya yutma güçlüğü yer alabilir.

Gıda alerjisi nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz, çeşitli yiyecekler ve bu yiyecekleri yedikten sonra çocuğunuzun beliritler hakkında sorular sorarak ayrıntılı bir tarih alacaktır. Doktorunuz alerji için kan veya cilt testi önerebilir ya da bir alerji uzmanıyla görüşmenizi tavsiye edebilir. Bununla birlikte, pozitif bir alerji testi her zaman bir çocuğun yiyeceğe alerjik bir tepki vereceği anlamına gelmez ve negatif bir test her zaman bunu ekarte etmez. Bazı durumlarda, bir alerji uzmanı, bir gıda alerjisini teşhis etmenin en doğru yolu olan oral bir gıda testi yapabilir. Sıkı tıbbi gözetim altında yapılan bir ağızdan yemek alma sırasında, çocuk belirli bir süre boyunca artan dozlarda küçük miktarlarda “tetikleyici” yiyecekle beslenir. Daha sonra çocuk, yiyeceğe tepki olup olmadığını görmek için birkaç saat gözlemlenir. Bu test, deri veya kan testleri sonuçsuz kaldığında veya bir alerjinin aşılıp büyümediğini belirlemek için yararlıdır. Çocuğunuzun ağırlıklı olarak sindirim semptomları varsa, doktorunuz sizi yemek borusu, mide veya bağırsaktan küçük doku örnekleri almak için endoskopi veya kolonoskopi için bir gastrointestinal uzmana yönlendirebilir. Mikroskop altında incelenen bu numuneler bağırsağın iç yüzeyindeki iltihabı belirleyebilir.

Gıda alerjisi tedavisi nasıl yapılır?

Çocuğunuzun tepkisine bağlı olarak, doktorunuz çocuğun alerjiye neden olan yiyecekleri yememesini önerebilir.

Doktorunuz, çocuğunuzun yemeğe şiddetli bir tepki göstermesi durumunda uygulayabileceğiniz bir ilaç olan “EpiPen” bulundurmanızı isteyebilir.

Bazı durumlarda, alerji uzmanları, bazen çocukların alerjiye neden olan gıdayı tolere etmelerine izin verebilen bir “duyarsızlaştırma planı” önerebilir. Gıda alerjisi alınan önlemlerle ilerlemesi kolaylıkla durdurulabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et