Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeGebelikte Hangi Trimesterinde Nasıl Beslenmelisin?

Gebelikte Hangi Trimesterinde Nasıl Beslenmelisin?

Hamilelik süreci haftalar üzerinden hesaplanırken, üç aylık ya da 12 veya 13 haftalık periyotlar da trimester olarak adlandırılmaktadır. Hamilelik boyunca anne adayı ve bebeğin yaşadığı değişimler açısından önemli olan üç trimester dönemden geçmektedir. Bu dönemlerde yaşanan gelişim doğrultusunda her trimestere göre beslenme programında bazı değişiklikler yapmanız gerekmektedir.

İlk trimester dönem anne adayının vücudunun bebeğin varlığına alışmaya çalıştığı, hormon dengesinin yerle bir olduğu ve içerisinde sıkça mide bulantısı, kusma, kasık ağrısı ve bebeğin kendine yer açma çabasının annenin idrar kesesi üzerinde yaptığı baskıdan ötürü sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilen bir dönemdir. Anne adayı için bu şekilde olan süreç bebeğin gelişimi adına ise oldukça önemli bir dönemi ifade etmektedir. Şöyle ki bu dönemde bebeğinizin en önemli organlarının gelişiminin başladığı ve tamamlandığı süreç olduğu söylenebilir. Bu yüzden de anne adayının folik asit tüketimine özellikle dikkat etmesi ve gerekli olduğu düşünülen durumlarda takviye alması gerekmektedir.

İlk Trimester Dönem ve Anne Adayının Beslenmesi

Anne adayının ilk trimester dönemde ne kadar yediğinden çok ne yediğine dikkat etmesi gerekmektedir. Bu dönemde alması gereken günlük kalori miktarı 2500-2700 arasında olması yeterlidir. Bu da normal bir dönemden 100 kalori daha fazlası demek olmaktadır. Bebeğin fizyolojik ve nörolojik gelişimine katkısı olan süt, yumurta ve et ürünleri annede bulantı yapmıyorsa özellikle tüketilmesi gereken ürünlerdir. İlk trimestere göre beslenme planınız az ama sık beslenmeyi temel almalıdır. Ayrıca bu dönemde annenin koku ve tat hassasiyetinden dolayı yağsız ve baharatsız yiyecekler tüketilmelidir. Mide bulantısını hafifletmek amacıyla da zencefil ya da nane çayı tercih edilebilir.

İkinci Trimester Dönem ve Anne Adayının Beslenmesi

Hamilelik döneminin 14 ila 26 haftalarının arasındaki dönem olarak adlandırılan ikinci trimester dönem, birçok anne adayı için hamileliğin en rahat dönemi olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde anne adayı bebeğin varlığına alışmış ve bulantılardan kurtulmuşken, bebek de minik bir insan formuna erişmiştir.

İkinci trimestere göre beslenme programınızın temelini bebeğin gelişimi için gerekli olan kalsiyum, protein ve demir kaynağı yiyeceklerin oluşması gerekmektedir. Bu dönemde özellikle beslenme programınızda ana ve ara öğünlerde süt ve süt ürünlerine yer vermeniz önerilmektedir. Ayrıca haftada iki kez et ve et ürünlerinin tüketim de protein ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olacaktır. Balık tüketiminizde ise cıva içeriğine ve çiğ balık tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Akşam yemeklerinde ise sizi rahatsız etmeyecek daha Akdeniz mutfağı tarzında zeytinyağlı ve yeşil sebze tüketiminizi sağlayacak yemekler yemeniz önerilmektedir.

Üçüncü Trimester Dönem ve Anne Adayının Beslenmesi

Son trimester dönem hamileliğinizin son üç aylık döneminde olmanızın getirdiği bariz bir mutlulukla birlikte bazı zorlukları da olan bir dönemdir. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte bebeğin anneye verdiği fiziksel rahatsızlık ve dışarı çıkma isteği artmaktadır. Bu dönemde bebeğin kilo alımının da artmasıyla birlikte anne adayının bel ve kalça ağrıları, solunum zorluğu ve artan krampların yaşandığı gözlemlenir.

Son trimestere göre beslenme programınız bebeğin kilo alımını desteklemeli ve kan değerlerinin arttırılması önceliklidir. Bebeğin doğum öncesi en çok kilo aldığı dönem son üç aylık periyottur. Bu süreçte anne adayı geçmiş aylarda olduğu gibi sağlıklı beslemeye ve protein, karbonhidrat alımına özen göstermesi gerekmektedir. Aynı şekilde bebeğin anemik doğmasını engellemek amacıyla kan yapıcı gıda takviyesini de arttırması gerekmektedir. Bunun için de yeşil sebzelere ve et tüketimine ağırlık vermesi önerilmektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et