Hamilelik sürecinde vücudun farklı bölgeleri bu yeni durumdan etkilenir. Birçok kadın vücudundaki bu değişimlerin neler olacağını bilmediği için bu değişimler yaşandığında büyük korku ve kaygı yaşamaktadır. Bu yazı dizimizde sizlere hamilelik sürecinde vücutta yaşanılan değişimlerden bahsedeceğiz. Hamilelik döneminde vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen bu değişimlerden özellikle kadın memesinde meydana gelen değişimleri anlatacağız.
Hamilelik sürecinde memedeki değişimler gebeliğin ilk aylarından itibaren ortaya çıkar. Bu değişimler anne adayını bebeğin gelişimi için hazırlar. Bu değişimler anne adayını emzirmeye hazırlar. Annenin süt kanalları büyümeye başlar. Bu büyümeyle birlikte annenin memesinin hacmi artar. Göğüs bölgesinde hassasiyet artar. Hamilelikte göğüs büyümesi doğal bir süreç olup gelişen göğüsler bebeğin gelişine hazırlanır.
Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim?
Göğüs ucu çevresinde yer alan areola denilen bu koyu renkli bölge gebelikle birlikte daha fazla koyulaşıp genişler. Bu doku pütürlü bir hal alır. Bu değişim doğumdan sonra azalır fakat tamamen yok olmaz. Süt üretimine hazırlanan göğüste kan akış hızı artar. Meme üzerindeki toplardamar daha belirgin hale gelir. Açık tenli kadınlarda bu değişim daha net ortaya çıkar.
Damarların belirginleşmesi ile birlikte anne adayının aldığı besinler bebeğe iletilmek için hazırlık çalışmaları başlar. Hamilelik sürecinde göğüs akıntısı, göğüste duyarlılık ve acı, göğüslerde büyüme ve gelişme, memelerde ağrı, göğüslerde kaşıntı ve çatlaklar meydana gelir.
Doğum yapan annenin memesinden gelen ilk süt, bazı anne adaylarında görülmez. Hamilelik sürecinin 16. Haftasında süt salgılamaya başlanmasıyla birlikte meme ucunda sarı renkli bir sıvı gelmeye başlar. Bu sıvı normal bir sıvı olup bu durum sizi endişelendirmesin.
Gebelik Döneminde Göğüs Bakımı Nasıl Yapılır?
Hamilelik döneminde göğüs ağrısı ve kalıcı çatlakların oluşmasını engellemek için göğüs bakımına önem vermek gerekir. Bu dönemde anne adayları soğuk ya da sıcak suyla değil ılık su ile yıkanmalıdır. Göğüs temizliğinde sabun ve diğer kimyasal temizleyicilerden uzak durmalıdır.
Hamilelik döneminde göğüs uçları çok hassas olacağı için göğüs ucuna dokunularak fazla uyarılmaması gerekir. Aksi halde rahim kasılmaları yaşanır. Bunun sonucunda erken doğum riski ortaya çıkar.
Hamilelik döneminde göğüsler normal boyutun 3 katına çıkar. Bu dönemde anne adayı iyi destekli bir sutyen kullanması gerekir. Memeniz iri ve sarkma eğilimi varsa geceleri yatarken bile sutyen takmalısınız. Sutyen seçerken göğüs ucunu tahriş eden belenli sutyenlerden uzak durmalısınız. Sutyen % 100 pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır. Esneyebilen, terletmeyen, kalın askılı olmasına özen gösterin.