Çarşamba, Kasım 27, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebeliğin gerçekleşmesinden doğum anına kadar geçen en önemli süreç olarak adlandırılan hamilelik sürecinde dikkat edilen temel noktalardan biri de anne adayının hamilelik sürecindeki beslenme alışkanlığıdır. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı söz konusu olduğundan hamilelik döneminde beslenme alışkanlığının daha çok bebeğin gelişimine katkı sağlayacak besin grupları üzerine yoğunlaşması gerekmektedir. Genel kanının aksine annenin her tükettiği besin bebeğe yaramamakta ve doğrudan bebeğe iletilmemektedir.

Hamileliğin İlk Üç Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebeliğin gerçekleşmesinin akabindeki ilk on iki hafta boyunca anne adayının hormon seviyelerinde ciddi artışlar olmakta ve bu durumda annenin mide bulantıları ve bazı koku ve tatlara karşı aşırı hassasiyet göstermesine sebep olmaktadır. Bu durumda anne yemek yeme konusunda zorlanmamalı ve anne adayı beslenme konusunda biraz daha serbest bırakılabilir. Ayrıca ilk on iki haftalık periyodun diğer bir dikkat çeken özelliği de uzmanların da açıkladığı gibi bu süreçte bebeğin gelişiminin annenin beslenme alışkanlığından ziyade anne ve babadan aldığı kromozomsal yapının sağlıklı olup olmaması şekillendirmektedir. Bu yüzden de annenin hemen bu süreçte direkt yoğun bir beslenme programı uygulamasına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Hamilelik Sürecinde Beslenme

Anne Adaylarının Tüketmesi Önerilen Besinler Nelerdir?

Kadınların hamilelik süreçlerini hastalık ya da özel bakıma ihtiyaç duyulan zamanlar olarak algılamaktan ziyade sağlıklı hayatın bir parçası olarak ele almalı ve hayatımızın normal akışında da dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz gerektiğini varsayarak; bu süreçte de aynı titizlikle dengeli ve sağlıklı beslenmeye önem vermeliyiz. Anne adayların da beslenme programlarının temelinde protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin gereği kadar alınması ilk şart olmalıdır.

Anne adaylarının beslenme programlarında dikkat etmeleri ya da öncelik vermeleri gereken bir iki husus ise şu şekilde sıralanabilir.

  • Öncelikle bebeğin zeka gelişimi üzerinde ciddi etkiye sahip olan folik asit ve omega 3 alımına dikkat edilmeli ve gerektiği noktalarda doktor kontrolünde vitaminler alınmalıdır.
  • Günlük beslenme düzeninde öğünler arttırılarak 5-6 öğüne çıkartılabilir ve bu sayede az da olsa sık sık besin tüketimi sağlanmış olur.
  • Su tüketimi özellikle arttırılmalıdır.

Hamilelik dışında da sağlıklı bir hayat için belli bir düzeyde uzak durulması gereken gıdalar vardır. Gıdaların da hamilelik döneminde özellikle beslenme programının dışında tutulması gerekmektedir. Bunlardan özellikle vurgulanması gerekenler işlenmiş gıdalar, hamur işleridir. Yağlı yiyecekler ve aşırı ve hızlı kilo alımına sebep olan şeker oranı yüksek ürünlerdir. Bunların dışında hamilelikte balık tüketimi her ne kadar sağlıklı olsa da bazı balıklarda bulunan yoğun cıva miktarından dolayı haftada ikiden fazla tüketilememelidir. Bunlara ek olarak hamileler için özellikle ilk üç aylık süreçte düşük riskini arttırma ihtimali olan bitkiler vardır. Kekik, tarçın, maydanoz ve kimyon gibi bazı bitkisel çaylardan da uzak durulmalıdır.

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalıdır?

Hamilelik sürecinde anne adayının tükettiği her besin direkt bebeğe ulaşmamaktadır. Annenin fazla kilo almasının da bebek için ekstra bir etkisi olmayacaktır. Aksine annenin bedensel olarak daha yorucu bir hamilelik geçirmesine sebep olacaktır. Dokuz aylık periyot dahilinde anne adayının ortama 10-12 kilo alması bebeğin gelişimi için yeterli olacaktır. Ancak anne adayının hamile kaldığı dönemde fazla kilo problemi varsa hamileliği boyunca bunu minimum da tutmaya çalışmalı ama diyet yapmayı da düşünmemeliler.

Hamilelikte beslenme programları genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. Hamileliğin haftaları ve bebeğin gelişim evreleri baz alınarak gebeliğin başlangıcından on üçüncü haftaya kadar olan ilk evredir. On üçüncü haftadan yirmi altıncı haftaya kadar olan ikici evre ve yirmi yedinci haftadan kırkıncı haftaya kadar olan son evre. Bu programlama dahilinde anne adayının ilk on iki hafta içerisinde en fazla bir kilo alması sonrasındaki aylardaki kilo alımı ise ayda ortalama 1.5-2 kilo arasında olmalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et