Cumartesi, Ekim 12, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelikte Ne Kadar ve Nasıl Et Tüketilmelidir?

Hamilelikte Ne Kadar ve Nasıl Et Tüketilmelidir?

Hamilelikte birlikte beslenme alışkanlığınızda da bazı değişiklikler yapmaya hazırlanıyorsanız eksik etmemeniz gereken bir gıda maddesinden daha bahsetmemiz gerekiyor, tabii ki et. Hamilelikte et tüketimi oldukça önemli bir konudur. Çünkü bebeğin gelişimi için kesinlikle gerekli olan protein, demir, kalsiyum, folik asit ve B12 kaynağı olan et, aynı zamanda anne ve bebek için bazı riskleri de beraberinde barındırmaktadır.

Hamilelik döneminde et tüketmek isteyen annelerin kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını korumak adına et tüketimlerinde dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Hamilelikte Et Tüketimiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Öncelikle her zaman olduğu gibi hamilelikte de et tüketiminizin güvenli ve temiz bir kaynaktan alındığına emin olmanız gerekmektedir. Buna ek olarakhamilelik öncesinde nasıl tercih ettiğinize bakmaksızın, hamilelik dönemindeki et tüketiminiz kesinlikle çiğ veya az pişmiş olmamalıdır. Özellikle tam pişmiş et tüketilmesi anne ve bebek sağlığı için bir zorunluluktur.Beslenme programınız içerisinde yağsız kırmızı etin sebzelerle tüketilmesi oldukça faydalıdır. Kırmızı etten sağlanan protein insan vücudu açısından gerekli olan aminoasitleri içermesi dolayısıyla da özellikle hamilelik döneminde diğer protein kaynaklarından çok daha büyük önem taşımaktadır.

hamilelikte et tüketimi

Hamilelikte et tüketimi anne bebeğin doğum sonrası süreçte de demir ve B12 eksikliği yaşamaması için oldukça önemlidir. Bebeğin anne karnında yeteri kadar demir depolayamamasının sonucunda demir eksikliğine bağlı anemi gözlenme ihtimali çok yüksektir. Özellikle hamilelik sürecinin ikinci trimester dönemden itibaren en az haftada iki kez et tüketimi anne ve bebeği sağlığı için gereklidir. Demir kadar önemli olan bir diğer vitamin de B12’dir. Hamilelik döneminden itibaren bebeğinizin B12 eksikliği çekmemesi için hamilelikte et tüketimine dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Et Tüketiminde Risk Oluşturan Faktörler

Kaliteli bir protein kaynağı olarak hamilelik döneminde de haftada 2 kez tüketilmesi önerilen etin özellikle hamile kadınlar söz konusun olduğunda bazı sakıncaları olabilmektedir. Kümes hayvanlarında ve diğer et kaynağı canlılarda bazı bakteriler olabilmekte ve bunlar hamile kadınlarda gıda zehirlenmelerine sebep olabilmektedir.

Hamilelikte et tüketimi söz konusu olduğunda tüm şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk vs.), çiğ et içeren gıdalar(çiğ köfte,suşi), cıva oranı yüksek balık türleri uzak durulması gereken et ürünlerindedir. Özellikle şarküteri tarzı pişmemiş ya da az pişmiş ürünler bakteri üretmeye devam ettiğinden anne adayları için sorun teşkil edebilmektedir. Hamilelikteaz pişmiş et tüketimi dolayısıyla bakteri kaynaklı gözlemlenen hastalıklar şu şekildedir; E. Coli, Toksoplazmozis, Salmonella, Listeria. Bu hastalıklar hamile olmadığınız dönemde sadece belli bir düzey rahatsızlıkla atlatabileceğiniz hastalıklardır. Ancak hamilelik söz konusu olduğunda anne ve bebek için risk oluşturabilmektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et