Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik15. Hafta GebelikHamilelikte Göğüslerde Yaşanan Değişimler

Hamilelikte Göğüslerde Yaşanan Değişimler

Hamileliğin başlamasından kısa bir süre sonra kadınlar vücutlarında, bazı değişikliklerle karşılaşırlar. Aslında midenin yükselmesi ve rahimdeki değişikliklerle birlikte göğüsler, hamilelik boyunca ve hatta doğumdan sonra çeşitli şekillerde değişen kısımlardandır. Hamile kadınlar, daha şiş ve hassas hissetmekle birlikte çatlaklarla karşılaşabilirler. Hamilelikte göğüslerde yaşanan değişimler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, bu makaleyi okumaya devam edin. Bu değişikliklerin neler olduğunu ve problemleri nasıl hafifletebileceğinizi öğrenin.

İşte hamilelikte göğüslerde yaşanan değişimler :

  • Göğüslerde ağrı

Bazı kadınlar için hamileliğin ilk belirtilerinden biri göğüs ağrısıdır. Bu nedenle hamilelikte ilk meme değişikliklerinden biri memelerde ağrıdır. Hızla artan östrojen ve progesteron hormonlarının bundan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Neyse ki, çoğu kadın bu ağrının ilk üç aylık dönemden sonra daha yönetilebilir bir düzeye indiğini veya hatta geçtiğini fark eder.

Aşağıdaki tavsiyeler ağrıyı en aza indirmenize yardımcı olabilir:

  • İyi oturan bir hamile sütyeni giymek
  • Balenli sütyenlerden kaçının
  • Yatarken pamuklu uyku sütyeni giyin
  • Göğüslerinizi bir yere çarpmaktan kaçınmak için ekstra özen gösterin
hamilelikte göğüslerde yaşanan değişimler

Bu muhtemelen hamilelik sırasında tüm meme değişiklikleri içinde en çok memnuniyetle karşılanan durumdur. Pek çok kadın, hamilelik sırasında göğüslerinin büyüklüğünün arttığını fark eder. Bazı kadınlar için bu, hamilelik boyunca yavaş yavaş, bazılarında ise birden ortaya çıkar. Göğüsleriniz hızlı büyüdükleri dönemlerde, cilt gerildikçe kaşınmaya başladığını fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda göğüslerinizi nemlendirmek yardımcı olabilir. Bazı kadınların göğüslerinde çatlaklar oluşur, ancak bunlar genellikle zamanla kaybolur. Hamilelik sırasında göğüsleriniz büyüyüp değiştikçe, iyi desteklenmelerini sağlamak önemlidir.

  • Damarların belirginleşmesi

Çoğu kadın, hamilelik sırasında göğüslerindeki damarların daha görünür hale geldiğini fark eder. Bu durum, hamilelik sırasında göğüslerinize artan kan akışından kaynaklanır. Bunu bebeğiniz doğduktan sonra da, özellikle sütünüz geldiğinde veya göğüsleriniz tıkandığında fark edebilirsiniz.

  • Meme ucu değişiklikleri

Göğüslerinizin emzirmeye hazırlanan bir parçası olarak, meme uçlarınızda da bazı değişiklikler fark edebilirsiniz. Örneğin, kadınların hamilelik sırasında meme uçlarının ve areolalarının koyulaştığını fark etmeleri yaygındır. Bazı kadınlar da hamilelik sırasında meme uçlarının büyüdüğünü fark ederler.

  • Sızıntı

Pek çok hamile kadın, göğüslerinin 16. haftadan itibaren kolostrum üretmeye başladığının farkında değildir. Bu nedenle, bazen yapışkan sarı renkli maddeyi göğsünüzden sızdığını fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda, göğüs pedi takmak, elbisenizin ıslanmasını önlemeye yardımcı olabilir.

  • Yumrular

Bazı kadınlar hamilelik sırasında göğüslerinde yumrular olduğunu fark eder. Bu tür şişliklerin yaygın nedenleri arasında kistler, fibroadenomlar (lifli doku) ve galaktoseller (sütle dolu kistler) bulunur. Bu yumrular genellikle iyi huyludur ve endişelenecek bir şey yoktur, ancak her zaman doktorunuz tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

  • Montgomery tüberkülleri

Göğüslerinizdeki küçük şişliklerin hamilelik sırasında da daha belirgin hale geldiğini fark edebilirsiniz. Bu küçük yumrular, Montgomery bezleri olarak bilinir ve bakterileri engellemek için bir yağ salgılarlar, meme uçlarının ve areolaların yağlanıp korunmasına yardımcı olur.

Hamilelikte göğüslerde yaşanan değişimler için düzenli meme kontrollerini yaptırmak önemlidir. Olağandışı bir şey hissederseniz veya fark ederseniz, hemen bir sağlık kurumuna müracaat edin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et