Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelikte Kahve İçebilir Miyiz?

Hamilelikte Kahve İçebilir Miyiz?

Hamilelikte kahve içebilir miyiz? Evet, ama ölçülü olarak… Çünkü aşırı kafein tüketiminin fetüs üzerinde zararlı etkileri olabilir.

Hamilelikte kahveden kaçınmalısınız. Bu durum hamileyken size işkence gibi gelebilir. Sabah kahvenize bağımlıysanız endişelenmeyin, içmeye devam edebiliriz. Ancak ilk üç aylık dönemde mide bulantısı ile sizi çok çabuk hasta etmesi oldukça olasıdır. Ancak bu dokuz ay boyunca kahve tüketimimizi sınırlamaya özen göstermemiz gerekecek. Bir yandan kahve, mide ekşimesi, uyku bozuklukları gibi gebeliğin tüm küçük ve sık görülen rahatsızlıklarını daha da kötüleştirebilir. Ve ikinci olarak, kahve, çay, kola bazlı gazlı içecekler, enerji içecekleri ve hatta çikolatada da bulunan önemli bir kafein kaynağı olduğu için. Aşırı kafein tüketimi fetüs üzerinde hasarlara neden olabilir.

Hamilelikte kahve içmenin riskler nelerdir?

Norveç’te sonuçları 2013’te yayınlanan yaklaşık 60.000 hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, kafein fetüste büyüme geriliğine neden olduğu ortaya konulmuştur. 200 mg ile 300 mg arasında kafein (1 ila 2 fincan kahve) tüketen annelerin, günde 50 mg’dan az kafein tüketenlere göre düşük doğum ağırlıklı bir bebek doğurma olasılığı daha yüksektir. Birkaç ay sonra bu kez Inserm tarafından yayınlanan bir başka araştırmaya göre, hamile kadınlarda kafeinin tehlikeleri konusunda bir kez daha uyarılmıştır. Bu çalışma, hamilelik sırasında kahve tüketiminin fetüsün beyninin gelişimini etkileyeceğini göstermektedir.

Bu sonuca varmak için araştırmacılar, dişi farelerde gebelik dönemi boyunca (19-20 gün) düzenli bir kahve tüketimi (insanlarda günde 2-3 kahveye eşdeğer) sağlandı.  Araştırma sonucunda şu açıklama yapıldı: “ Bebek fareler epileptik nöbetlere çok daha duyarlıydı ve yetişkin olduklarında, uzamsal hafıza ile ilgili önemli sorunlar yaşadıklarını, yani çevrelerinde yollarını bulmada zorluk yaşadıklarını gözlemledik.” Çalışmanın yazarı ise Christophe Bernard’dır. Araştırmacılar, hayvanlar üzerinde elde edilen sonuçların insan popülasyonuna aktarılmasının zorluğunu hatırlayarak bu sonuçları göreceleştirdiler.

hamilelikte kahve

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre hamile kadınların günde 300 mg’dan fazla kafein tüketmemesi gerekiyor ki bu da yaklaşık 3 fincan kahveye denk geliyor. Bununla birlikte, Norveç araştırmasına göre, kakao ve çayın da kafein içerdiğini belirterek, bebek için günde 200 mg kafeinin riskli olduğu belirtildi.

Bununla birlikte, psikoza düşme söz konusu değildir. Önemli olan kafein alımınızı azaltmak ve onun yerine meyve suları, bitki çayları veya kafeinsiz içecekleri tercih etmektir.

Kafeinli içecekler hakkında bilmeniz gerekenler

Ortalama olarak, normal bir fincan kahve içinde 95-200 mg kafein bulunur. Tüm kahveler aynı miktarda kafein içermez. Popüler inanışın aksine, çok güçlü bir kahvede, daha hafif bir kahveden daha az kafein vardır. Markaya bağlı olarak kahvelerin kafein içeriği değişmektedir. Örneğin bir McDonald’s kahvesi, kafein bakımından Nespresso kahveye göre çok daha düşüktür. Bir fincan çay ise 14 ila 70 mg kafein içerir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et