Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaGenel18 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

18 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

18 haftalık gebelik, gebeliğin ikinci trimesterine dahil olan ve hamileliğin en rahat geçen  3 ayıdır. Artık bebeğiniz kendini iyiden iyiye hissettirmektedir. Bu dönemde hem bebekte, hem de sizde büyük değişikliklere hazır olmalısınız. Bulantılarınızdan arınmış olduğunuz ve iştahınızın açıldığı rahat rahat yemek yediğiniz zamanlardasınız. Yorgunluklar ve ağrılar sürse de olağanca rahat bir ruh halinde olmaya çalışmalısınız zira bebeğiniz sizin sesinizi daha iyi duyarken, sinir hücreleri ile sizi yoğun şekilde hissetmektedir.

18 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi

Bebeğiniz kız bebekse 18. haftada döl yatağı son şekillerini alır ama oğlansa genital bölgesi tam olarak oluşur ve ultrasonda cinsiyetini öğrenebilirsiniz.  Küçük kulakları oluşmuş durumdadır ve saydam derisinden damarları hala daha fark edilebilir. 18. haftada bebeğin sinir sistemi miyelin adlı bir madde ile kaplanır böylelikle sinir hücreleri arasındaki mesaj taşınma hızı artar ve bebeğinizin sinir sistemi gelişir. Bu da bebeğin; dokunma, koku alma, duyma, tat alma ve görme yeteneklerini kazanması anlamına gelir.

18 Haftalık Gebelik Sırasında Bebek Hareketleri

18. Haftada bebeğiniz esnemeyi öğrenir. Artık bebeğiniz kollarını ve bacaklarını bükebiliyor durumdadır.  Giderek hareketlenen bebeğiniz artık sıklıkla tekmelemeler, yumruklar, dönüşler ve yuvarlanmalar yaparak karnınızı tıpkı bir oyun alanı olarak kullanmaktadır.

18 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

18. haftada bebeğiniz 14 cm boyundadır ve ağırlığı 200 gram kadardır. Hacimsel olarak onu bir dolmalık bibere benzetebiliriz.  

18 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

18 haftalık gebelik döneminde annenin kan basıncı daha düşük değerlerde seyredebilmektedir. Bu aşamada oturduğunuz ya da uzandığınız yerden ani hareketlerle kalkmamalısınız. Aksi taktirde baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bu dönemde uzmanlar yan yatmanızı tavsiye etmektedir zira sırt üstü yatış pozisyonu rahminizden geçen kan damarlardan birini sıkıştırabilir. Bu aşamada yan yatarak uyuyabilir bacağınızın arasına ya da kalçanızın altına yastık yerleştirebilirsiniz.

18 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Gebeliğin 18.haftasında tansiyon düşüklükleri ya da yükselmeleri yaşayabileceğinizden ani baş dönmesi atakları ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için bundan böyle yavaş yavaş hareket etmeli ve özellikle de oturup kalkarken temkinli ağır olmalısınız.

18 Haftalık Gebelik Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

18. haftada yoğun bel ve sırt ağrısı çekebilirsiniz sebebi ise büyüyen göbeğinize bağlı olarak değişen ağırlık merkezidir.  Bu nedenle belinizdeki kaslar ileri doğru kasılır, karın kaslarınız ise dışa doğru itilir. Sırt ve bel ağrılarınız için ayaklarınızı yükseğe kaldırarak oturmanızı öneririz. Uzun ve sıcak suyla alınan banyolar da sırt ağrılarına iyi gelebilir.

18 Haftalık Gebelik Önerileri

Bu dönemde hamilelik kurslarına katılarak sizinle aynı heyecanı yaşayan anne adayları ile tanışabilir ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede hamilelik, bebek bakımı ile ilgili birçok yeni konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

18 Haftalık Gebelikte Beslenme

18 haftalık gebelik sırasında kendinizi sürekli olarak açmış gibi hissedebilirsiniz. Bu ara aşermeleriniz gittikçe artabilir. Ama bu dönemde ipin ucunu kaçırmamalısınız. Bu nedenle aşerme zamanlarında abur cubur tüketmemeli bunun yerine besin değeri yüksek gıdalar tüketmelisiniz. Örneğin pasta gibi hamur işi yerine sağlıksız besinlerden fosfor ve potasyum kaynağı olan muz gibi tatlı meyveleri tüketmelisiniz. Yine meyve doğranmış yoğurtlar tüketebilirsiniz. Yanı sıra cips gibi aşırı yağlı ve kalorili katkılı ürünler yerine evinizde kendi cipsinizi yapabilir, patatesleri fırında pişirebilir ya da patlamış mısır tüketebilirsiniz.  Her sabah güne sağlam bir kahvaltı ile başlamalı ve gün içerisindeki enerjinizden ödün vermemelisiniz. Her gün kahvaltıda bir adet iyi pişmiş yumurta yanında portakal suyu ya da bir bardak süt artı bir dilim ekmek tüketebilirsiniz. Bu tarz zengin bir kahvaltı size ihtiyacınız olan enerjiyi verecektir. Böylelikle fazla ve yararsız gıdalar tüketmek yerine besin değeri yüksek besinlerle kilonuzu koruyabilir ve bebeğiniz için sağlıklı şekilde beslenebilirsiniz. Yine hamileliğiniz boyunca hareket halinde kalmaya dikkat etmelisiniz. Yürüyüş yapmak ya da hamile yogası yapmak size iyi gelecek olan aktivitelerdendir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et