Salı, Ekim 1, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik17. Hafta GebelikHamilelikte Şeker Yüklemesi Neden Ve Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Neden Ve Nasıl Yapılır?

Glikoz tarama testi, gebelik diyabetini belirlemeye yardımcı olmak için hamilelik sırasında standart bir testtir. Test iki adımda yapılır ve hamile bir kişinin glikoza (şekere) verdiği yanıtı kontrol eder. Kandaki yüksek glikoz seviyeleri, risk altında olduğunuzu veya gestasyonel diyabetiniz olduğunu gösterebilir.

Çoğu hamile kadın, hamileliğin 24 ve 28. haftaları arasında bir glikoz tarama testi yaptıracaktır. Doktorunuz, geçmişte gestasyonel diyabet teşhisi konduysa, diyabet riski altındaysanız veya rutin doğum öncesi kontroller sırasında idrarınızda yüksek düzeyde glikoz varsa, testi daha erken yaptırmanızı isteyebilir.

Gestasyonel diyabet, hamile bir kişinin yeterli insülin üretememesi veya insülini etkili bir şekilde kullanamaması durumunda ortaya çıkar. İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Kan şekerini (glikoz) vücutta depolanmak ve daha sonra enerji olarak kullanılmak üzere hücrelere taşımak gerekir.

Gebe bir kişinin gestasyonel diyabeti olduğunda pankreası çalışmaya ve insülin üretmeye devam eder, ancak kan şekerini düşürmez. Bu durumun tıbbi terimine insülin direnci denir.

Kesin mekanizma bilinmemekle birlikte uzmanlar, plasenta tarafından üretilen hormonların vücudun insülini gerektiği gibi kullanmasını engellediğine inanıyor. Aslında, hamile bir kişinin kandaki yüksek glikoz seviyelerini etkili bir şekilde düşürmek için üç ila dört kat daha fazla insüline ihtiyacı olabilir.

Kan şekeri değeri 140 mg/dL ya da üzerinde saptanan gebelere 100 gr. OGTT (Oral glukoz tolerans testi) yapılır. Üç saatlik 100 gr glikozla testin yeniden yapılması gerekir. 3 saat sürecek yüklemenin ardından, anne adayının gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak belirlenir.

Hamile kadınlar yapılacak şeker yükleme testi sonrasında aşırı fiziksel aktivitenin yapılmaması ve bu süreçte herhangi bir şey yenmemesi gerekir. Bunlar şeker yükleme testinin doğru sonuç vermesi açısından önemlidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et