Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamileyken Ne Kadar Yenmeli?

Hamileyken Ne Kadar Yenmeli?

Hamileliğin ilk günlerinden itibaren anne adayları üzerinde baskı oluşturup onların artık iki canlı olduğu için iki katı yemek yemesi gerektiği şeklinde yönlendiren bir algı mevcuttur. Ancak hamilelik döneminde annenin önemli olan nitelikli beslenmesidir yani bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri içeren yiyecekleri tüketmesidir. Hamilelikte beslenme programına ihtiyaç duyulmasının sebebi annenin düzenli ve dengeli besin alınımına yardımcı olmaktır.          

Hamilelikte İdeal Yeme Miktarı Ne Olmalıdır?

Normal kilolu bir anne adayının hamileliğinde ayda 1 kilo alacak şekilde beslenmesi gerektiği söylenmektedir. Özellikle ilk üç ayda beslenmede mide bulantısı ve tiksinmelerden dolayı anne adayının besin tüketimi azalır. Ancak bu süreçte bebeğin gelişimini olumsuz etkilememesi için anne adayının aşırı tatlı ve yağlı yiyecekler yerine daha tuzlu ve katı gıdalar tüketerek beslenmesi önerilmektedir. Yoğun mide bulantısı yaşayan anne adaylarının bu ilk bir iki ayda kilo verdikleri de gözlemlenmiştir. Bu yüzden anne adayının dengeli ve besleyici bir beslenme programına sahip olması çok önemlidir.

Hamilelikte beslenme

Anne adayının ilk üç ayda normalde günlük aldığı kaloriye ek olarak 150 kalori, sonrasında ise günlük 350-400 kalori fazla alması bebeğin gelişimi için yeterli olacaktır. Son üç aylık periyot bebeğin ve anne adayının en çok kilo aldığı dönem olduğundan bu süreçte günlük kalori ihtiyacınız fazladan 450 kaloriye ulaşabilir. Bu doğrultuda anne adayının hamilelikte sağlıklı ve dengeli bir yeme politikasıyla toplamda 11-12 kilogram alması beklenmektedir. Ancak hamilelik öncesinde fazla kilosu olan anne adaylarında bu kilo miktarının biraz daha aşağıya çekilmesi önerilmektedir.

Hamilelikte Fazla Yemenin Zararları

Hamileyken yediklerinize ve miktarına dikkat etmeniz hem sizin hem de bebeğinin doğum öncesi ve doğum sonrası sağlığı için oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almadan beslenmeniz bebeğinizin sağlıklı bir birey olabilmesi için gerekli fizyolojik ve nörolojik gelişimi sağlamasını engeller. Bunu da çok yiyerek değil onun için besleyici gıdalarla dengeli beslenerek gerçekleştirebilirsiniz.(Bu makalemizde bebeğin zeka gelişimini arttırmak için gerekli beslenme çeşitlerini öğrenebilirsiniz.) Hamilelik sürecinde anne adaylarının porsiyonlarını küçülterek öğün sayısını arttırması istenmektedir. Böylelikle aç kalmadan yemek yemeniz sağlanır ve hızlı kilo almanız engellenebilir. Anne adayının hamilelikte fazla kilo alması sonrasındaki süreçte anne için diyabet ve hipertansiyon riskini ortaya çıkarabilmektedir. Aynı şekildeanne karnından itibaren fazla kiloya sahip olan bebeklerin ilerleyen yaşlarda da kalp damar hastalıkları yaşadıkları gözlemlenmektedir. Ayrıca hamilelikte beslenme alışkanlığına dikkat etmemeniz ve fazla kilo almanız sağlıklı bir doğum yapmanıza da engel olabilmektedir. Bu durum hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını riske atmak demek olur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et