Kabuğu soyulmaması gereken meyveler neler olduğunu biliyor musunuz? Uzmanlar, günlük diyetinize yeterli miktarda meyve ve sebze eklemenin genel sağlığınıza önemli ölçüde fayda sağlayabileceğine sıklıkla dikkat çekmiştir. Ancak meyve ve sebzelerin kabuklarını soymak mı yoksa kabukları ile mi tüketilmesi gerektiği konusunda her zaman bir tartışma ve kafa karışıklığı olmuştur.
Bazı meyvelerin kabukları vücudunuzun ihtiyaç duyduğu iyi besinleri içerdiği için soymamanız gerektiğini biliyor muydunuz?
Çoğumuzun yaptığı gibi meyvelerin kabuklarını soyup çöpe atıyorsanız, bilmeniz gereken bir şey var. Her şeyden önce, meyvenin kabuğunu neden soyduğunuzu düşünün? Sebebi mikroplar ve bakterilerle mi, yoksa kimyasalların ve böcek ilaçlarının kullanımıyla mı, yahut bazen yenilebilir olmadıkları için mi? Sonuç olarak, onların size zararlı olduğunu düşünüyorsunuz.
Çoğu meyve ve sebze kabuğunun aslında sağlıklı olduğunu ve diyetimizin besin içeriğini artırmaya yardımcı olacağını biliyor muydunuz? İşte kabuğu soyulmaması gereken meyveler:
1. Erik
Erikler, çok çeşitli sağlık yararları olan, besin açısından zengin meyve seçeneğidir. Genellikle yeşil ve koyu mor renkte bulunabilirler.
Bu harika meyvenin kabuğu, oksidatif stresle ilişkili koşulların gelişme riskini azaltan antioksidan özelliklere sahip bitki bileşikleri olan polifenollerle doludur. Bu bileşikler cildin koyu renginden sorumludur. Zengin bir lif kaynağı olan erik, kabızlıktan etkili bir şekilde kurtulmaya yardımcı olur.
2. Armut
Armut meyvesini yemeden önce kabuğunu soyuyor musunuz? O zaman, yanlış yapıyorsunuz. Bu mucizevi meyvenin kabuğu, armuttaki toplam lif ve antioksidanların yarısını içerir. Lif, bağırsak düzenini destekler, kabızlığı giderir ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Bu nedenle, onu kabuğuyla birlikte yemek daha iyidir.
3. Kivi
Kivi meyvesinin bile soyulmadan yenebileceğini pek kimse bilmez. Evet, doğru duydunuz! Bu meyvenin kabuğu lif, folat, E vitamini ve C vitamini ile yüklüdür ve bağışıklığı artırabilir.
4. Elma
Bazı insanlar elmaları kabuksuz yerler ve bu hiç tavsiye edilmez. Bunun nedeni, Palan’a göre elma kabuğunun, doku hasarına karşı koruyan ve dejeneratif hastalıkları önleyen anti-inflamatuar kersetin de dahil olmak üzere yüksek bir antioksidan konsantrasyonuna sahip olmasıdır. Ayrıca kanser riskini azaltan triterpenoid adlı bir bileşiğe sahiptir.
5. Mango
Mango kabuğu, yağ yakmaya yardımcı olan ve yağ hücrelerinin üretimini azaltan özellikler içerir. Mango kabuğu ayrıca kanser, diyabet ve kalp hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olan karotenoidler, polifenoller, omega-3, omega-6 ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Bir mangonun kabuğunu içleri ile birlikte çiğ veya pişmiş olarak yiyebilirsiniz. Hem eti hem de kabuğu yemenin bir başka yolu da turşu hazırlamaktır.