Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamKıyafetlerde Tüylenme Nasıl Önlenir?

Kıyafetlerde Tüylenme Nasıl Önlenir?

Sonunda aradığınız kıyafeti ve rengi buldunuz. Ancak sadece bir yıkamadan sonra kıyafetlerde tüylenme başladı. Hiç kimse bu küçük çirkin tüyleri ya da pamukları kıyafetlerin üzerinde istemez. Gerçekten kötü bir görünüm olur. Bu yazımızda kıyafetlerde tüylenme sebepleri ve kıyafetlerde tüylenme hakkında detayları paylaşacağız.

Kıyafetlerde tüylenme nedir?

Kıyafetlerde tüylenme ya da pamuklanma, kısa veya kırılmış lif grupları küçük bir düğüm veya top şeklinde birbirine dolandığında oluşur. Kıyafetlerde tüylenme, normal kullanım sırasında sürtünme veya aşınma nedeniyle oluşur.

kıyafetlerde tüylenme

Kıyafetlerde tüylenme sebepleri nelerdir?

Pamuklanma genellikle giysilerin kollarının altında, gömleğin yakasında ve manşetlerinde, kazakların çeşitli bölgelerinde görülür. Fazla sürtünmeye maruz kaldığı için kıyafetlerde tüylenme oluşur.

Hangi kumaşların tüyleneceğini tahmin etmek zor olsa da, tüylenmeye daha yatkın olan bazı kumaş ve elyaf türleri vardır. Örme kumaşlar, iplikler daha gevşek olduğu için dokuma kumaşlardan daha fazla tüylenme eğilimindedir. İpek ve keten gibi uzun liflerden yapılmış kumaşlarda, yün, pamuk, polyester ve diğer sentetik ipliklerden üretilenlere göre daha azdır. Lifler, pamuk / polyester karışımı gibi bir kumaşta karıştırıldığında genellikle diğerinden çok daha güçlüdür. Daha zayıf lifler kırılır, daha güçlü olan lifin etrafında düğümlenir ve bir tüylenme oluşur.

Kıyafetlerde tüylenme, ne yazık ki, yıkama yükündeki diğer gevşek iplikler için bir mıknatıs haline gelir ve ikisi birbirine dolanır. Bu yüzden siyah bir kumaş küçük beyaz düğümlerle sonuçlanır. Bu beyaz düğüm başka bir kumaştan gelen tüydür.

Kıyafetlerde tüylenme nasıl önlenir?

  • Tüyleneceğinden şüphelendiğiniz giysiler için çamaşır makinesinin yumuşak pamuklular için olan ayarını kullanın. Daha yavaş çalkalama ve daha kısa yıkama döngüsü giysilerinizi koruyacaktır. Veya daha yumuşak olan elde yıkamayı seçin.
  • Herhangi bir giysiyi elde veya makinede yıkamadan önce giysiyi ters çevirin. Bu, kumaş yüzeyinin diğer giysilerden, fermuarlardan ve düğmelerden aşırı derecede aşınmasını önler.
  • Yıkamadan önce kıyafetleri uygun şekilde ayırın. Hassas çamaşırların kot ile aynı yükte yıkanması, kumaş yüzeyinin daha fazla aşınmasına ve zarar görmesine neden olacaktır. Havlu kumaş gibi tiftik oluşturan kumaşları diğer giysilerle yıkamaktan kaçının. Polyester üzerinde kopuk lifler varsa, havlu kumaştan gelen tiftik polyester yüzeye sıkıca yapışacaktır.
  • Çamaşır makinesini çok fazla doldurmak, giysilerin kolayca hareket etmesine yer bırakmaz ve giysilerin yüzeyine zarar verir.
  • Sert temizleyicileri ve zarar veren ağartıcıları kullanmayın, ipleri zayıflatarak kırılmasına ve tüylenmesine neden olabilir. 
  • Yıkama sırasında yumuşatıcı kullanmayı deneyin. Kumaş yumuşatıcıdaki bileşenler, aşınmayı azaltmak için kumaşın liflerini kaplar.
  • Kurutucu kullanıyorsanız dikkatli olun. Dokuma kumaşları ve örme giysileri düz bir yüzey üzerinde hizalayın. Diğer kumaşlardan kaynaklanan aşınmayı azaltmak için hassas çamaşırları mümkün olan en kısa sürede çıkarın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et