Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik31. Hafta GebelikGebelikte 31. Haftada Nefes Darlığına Çözüm Önerileri

Gebelikte 31. Haftada Nefes Darlığına Çözüm Önerileri

Hamileliğiniz ilerledikçe, özellikle 31. haftadan sonra minimum miktarda fiziksel efordan sonra bile nefes darlığı hissetmeye başlayabilirsiniz. Her zamanki gibi, bu hamilelik hormonları nefesinizi kesmekten sorumludur. İşte hamilelikte nefes darlığı hakkında bilmeniz gerekenler.

Nefes darlığı genellikle ne zaman başlar?

Nefes darlığı genellikle hamileliğin ikinci üç aylık döneminde başlar. Üçüncü trimesterde, bebeğiniz büyümeye devam ettikçe nefes darlığı artabilir.

Hamilelikte nefes darlığı neden olur?

Hamilelik hormonları beyninizi nefeslerinizin sıklığını ve derinliğini artırması için uyarır, böylece büyüyen bebeğiniz için daha fazla oksijen alırsınız. Bu hormonlar ayrıca solunum yolunuzdaki kılcal damarları şişirir ve akciğer kaslarını ve bronş tüplerini gevşeterek nefes darlığına sebep olur.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rahminiz büyüdükçe diyaframınıza doğru iter. Bu, ciğerlerinizi sıkıştırır, nefes aldığınızda tamamen genişleme yeteneklerini sınırlar ve yalnızca bir kat merdiven çıktığınızda maraton koşmuş gibi hissetmenize neden olur.

Hamilelikte nefes darlığı için ne yapabilirim?

Bu yaygın hamilelik belirtisini tamamen ortadan kaldıramasanız da, biraz olsun hafifletmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

  • Olabildiğince düz durun. Doğru duruş, ciğerlerinize işlerini yapmak için biraz daha yer verir.
  • Dolaşım için en iyi pozisyon olan sol tarafınıza yaslanın.
  • Kesinlikle günlük aktivitelerinize ve hamilelik sırasında egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz. Sadece vücudunuzu dinleyin ve kendinizi fazla zorlamayın.
  • Sakin kalmayı tercih edin.

Hamilelikte nefes darlığı için ne zaman doktora gidilir?

Ani, şiddetli göğüs ağrısı veya daha hızlı nabız ile ilişkili nefes darlığı yaşarsanız, hemen tıbbi yardım alın. Akciğerlerinize bir kan pıhtısı yerleşmiş olabilir. Bu durum (pulmoner emboli olarak adlandırılır) hamileler arasında, özellikle de bacaklarında kan pıhtısı olanlar arasında nadir görülen ancak tehlikeli bir durumdur.

Solunum problemlerinin zatürreden kaynaklanabileceğini de unutmayın. Genellikle ateş, göğüs ağrısı ve öksürüğün eşlik ettiği zatürrenin hamile insanlar arasında üçüncü önde gelen ölüm nedeni olabiliyor. Zatürre viral veya bakteriyel olabilir ve her iki tipte de potansiyel komplikasyonlar arasında solunum yetmezliği, erken doğum veya doğmamış bebeğiniz için tehlikeli olabilecek enfeksiyonlar yer alabilir.

Hamilelik sırasında kötüleşen astımınız varsa da tıbbi yardım almalısınız. Birçok astım ilacı, güvenli kabul edilir. Doktorlar genellikle daha lokal bir etkiye sahip oldukları için hamilelik sırasında inhale astım ilaçlarını reçete etmeyi tercih ederler. Bununla birlikte, göğsünüzün sıkıştığını veya ilaçlarınızın yardımcı olmadığını fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et