Cumartesi, Ocak 25, 2025
Ana SayfaBebekBebek BeslenmesiPrematüre Bebeklerin Beslenmesi

Prematüre Bebeklerin Beslenmesi

Gebeliğin 37. Haftasını tamamlayamadan doğum yapan anne adaylarının bebekleri, prematüre bebek olarak kabul edilmektedir. Prematüre bebeklerde doğumun kaçıncı haftada gerçekleştiği ve kaç kilo doğdukları prematüre bebeklerin beslenmesi ve muhtemel tedavi ve bakım koşullarıyla ilgili bilgi vermektedir. Bebeğin anne karnında geçirmesi gereken belirli zamanı tamamlayamamış olması bazı yetilerinin henüz olgunlaşmadığı anlamına da gelmektedir. Emme ve yutma refleksi de bu yetilerden biridir. Özellikle de 33. haftadan önce doğan prematüre bebeklerin normal zamanında doğan bebekler gibi beslenebilmeleri ne yazık ki söz konusu değildir.

premature bebek beslenmesi

Prematüre Bebeklerin İlk Beslenmesi

Hamileliğin 37. Haftası sonrasın yani normal zamanında doğmuş bir bebeğin, doğumdan bir saat sonra ilk beslenmesi anne sütüyle gerçekleştirilebilir. Ancak söz konusu prematüre bebekler olunca beslenme konusunda da bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. Yutma ve emme refleksini henüz kazanamadan dünyaya gelmiş olan prematüre bebeklerin direkt emzirilmesi mümkün olmayacaktır. Prematüre bebeklerin doğum haftaları 37. haftadan uzaklaştıkça yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kalma süreleri artacaktır. Kısmen de olsa anne karnında geçirmeleri gereken sürenin büyük bir kısmını burada tamamlamaları için kuvöz ortamı sağlanacaktır. Bu süreçte de beslenmeleri çoğunlukla ağız ve burundan sonda yardımıyla ya da direkt damar yolu üzerinden anne veya mamayla beslenmeleri sağlanacaktır.

Prematüre bebeklerde özellikle kilosu 1500 gramın altında olanların çok daha özen gösterilerek bakılması gerekmektedir. Bu konuda yoğun bakım hemşirelerinin de yoğun ilgisine muhtaçlardır. Prematüre bebeklerin beslenme programı onların ihtiyaç duyduğu şekilde doğum haftaları ve kiloları göz önünde bulundurularak özel bir şekilde hazırlanmalıdır. Erken doğum yapan annelerin sütü bebeğin kalsiyum, fosfor ve protein ihtiyacını karşılayacak kadar besleyici olmayabilir, bu durumlarda da anne sütünü zenginleştirici ürünler kullanılabilir. Özellikle kilosu düşük olan bebeklerinin gelişimini hızlandırması açısından anne sütünün zenginleştirilmesi oldukça önemlidir.

Tüm bebeklerde olduğu gibi prematüre doğan bebeklerin de anne sütü temel alınarak beslenmesi çok önemlidir. Hatta prematüre bebekler için çok daha hayati değerde olduğu söylenebilir. Anne sütü bebeğin sadece kilo alımı ve fizyolojik gelişimi için değil zihinsel gelişimi ve hayatının ilerleyen dönemindeki öğrenme düzeyi ve ruh sağlığı için de son derece önemlidir. Aynı zamanda anne sütü alerjik olmadığından bebeğinizin doğrudan tüketimi için uygundur. Sadece prematüre bebeklerde anne sütünü zenginleştirilmesi ve doktorunun öngördüğü bazı vitamin takviyelerinin de yapılması gerekmektedir.

prematüre bebek beslenmesiPrematüre Bebeklerin Evde Beslenmesi

Zorlu bir yoğun bakım döneminden sonra bebeğinizi eve getirmenin heyecanını yaşıyor olsanız da prematüre bebeği eve getirme sürecinin de oldukça zorlu olduğunun farkında olmanız gerekmektedir. Prematüre bebeklerin yoğun bakım ünitesindeki bakımı evdeki bakımlarına nazaran kısmen daha rahattır. Hem devamlı gözetim altında olmaları hem de tecrübeli yoğun bakım hemşireleri sayesinde bebekle doğrudan ilgi söz konusudur. Ancak anne babanın evde bunu sürdürebilmesi için öncelikle anneye bazı eğitimler verilmektedir.

Prematüre bebeklerin taburcu edilebilir hale gelmesi için öncelikle emme ve yutma refleksinin gelişmiş olması beklenir. Bu süreçten sonra anne de evde biberon ya da kap yardımıyla ve bebeğin ihtiyacına göre 2 ya 3 saat aralıklarla zenginleştirilmiş anne sütü vermeye devam eder. Prematüre bebeklerin evdeki beslenme süreci de doktorunun yakın takibinde olmalıdır, toz ve sıvı olarak anne sütüyle karıştırılan zenginleştiricilerin dozu doktorunuzun onayladığı şekilde devam ettirilmelidir. Normal doğan bebeklerde ilk altı aydan sonra ek gıdalara başlanır ancak prematüre bebeklerde bu süreç biraz daha uzatılabilir. Prematüre bebeklerde ek gıda başlangıcının da mutlaka doktor onayı doğrultusunda yapılmalıdır.

 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et