Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaGenel SağlıkTarçın Yağının Faydaları Nelerdir?

Tarçın Yağının Faydaları Nelerdir?

Tarçın yağının faydaları saymakla bitmez. Tarçın yağı çeşitli besinlerle doludur, bu yüzden sunabileceği çok farklı sağlık yararları vardır. Aromaterapi için bir difüzörde kullanılabilir veya rahatsızlığa bağlı olarak doğrudan yiyeceğe veya cildinize eklenebilir.

Tarçın yağının faydaları arasında en dikkat çekeni ağrı kesici olmasıdır. Artritten muzdarip hastalara yardımcı olabilir. Etrafınızdaki havayı içinde bulunan bakterilerden arındırarak bakteriyel enfeksiyonları önleyebilir. Moralinizi yükselterek depresyonun önlenmesine yardımcı olur. Şeker hastalığına yardımcı olabilir ve hatta sindirim sisteminin ve böbreklerin daha iyi çalışmasına etki eder.

Tarçın esansiyel yağı özellikle kadınlar için faydalıdır. Banyo suyunda kullanılan birkaç damla, ağrılı ve rahatsız edici idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir ve ayrıca ağrılı adet kramplarından kurtulmaya faydalıdır.

Ayrıca, enfeksiyon ve hastalıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olan bağışıklık sistemini güçlendirir ve ayrıca vücudun ihtiyaç duyduğu iyileşme süresini azaltmaya yardımcı olur.

Tarçın yağı

Tarçın, yemek pişirmede ve sağlıkta çeşitli uygulamalarla dünyada en yaygın kullanılan baharatlardan biridir. Bu baharatın chini, cannella ve kayumanis gibi başka isimleri de vardır.

Tarçın yağı, baharatın kendisinden çok daha güçlüdür, bu yüzden baharat yerine bunu kullanmak daha mantıklıdır. Yaygın olarak kullanılan iki ana tarçın yağı türü vardır: tarçın yaprağı yağı ve tarçın kabuğu yağı. Her ikisi de çok fazla sağlık yararı sağlar ve yalnızca bitkiden (kabuk veya yaprak) çıkarıldığı yerde ve renkte (tarçın yaprağı yağı daha açık bir renge sahiptir) farklılık gösterir.

Aktarlarda farklı marka tarçın yağı bulabilirsiniz. Tarçın, kullanılan eski baharatlardan biri olduğu ve tüm dünyada oldukça popüler olduğu için yağı temin etmek çok zor değildir.

Tarçın yağının faydaları

Tarçın yağının besin değeri

Tarçın esansiyel yağının besin değerini anlamak için tarçının besin değerine bakmak gerekir. 100 gr tarçında, 0,3 gr doymuş yağ, 0,1 gr çoklu doymamış yağ ve 0,2 gr tekli doymamış yağ olmak üzere 12 gr yağ bulacaksınız. İçinde herhangi bir trans yağ veya herhangi bir kolesterol yoktur. İçinde 10mg Sodyum vardır. Ayrıca 4g protein içerir ve bunun dışında önerilen toplam günlük A vitamini dozunun %5’i, kalsiyumun %100’ü, C vitamininin %6’sı, demirin %46’sı, B-6 vitamininin %10’u ve %15’i bulunur. İçinde D vitamini ve B-12 vitamini yoktur.

Tarçın yağının sağlığa faydaları

  • Diş, diz ve sinir ağrıları için tarçın yağı

Tarçın esansiyel yağı doğal bir ağrı kesici olarak kullanılır. Kronik ağrı, eklem sertliği, kas ağrısına yardımcı olduğu bilinmektedir. Doğrudan ağrıyan bölgeye bir taşıyıcı yağ (zeytinyağı gibi) ile karıştırılarak uygulanabilir .

Tarçın yağı ayrıca, uzun saatler boyunca çalışırken ortaya çıkan vücut ağrılarının yanı sıra kas düğümü ağrısı ve bel ağrısından kurtulmak için de kullanılabilir.

  • Tarçın yağı havadaki bakteri ve mikropları öldürür

Tarçın esansiyel yağının büyük bir sağlık yararı da bir difüzör aracılığıyla bir aromaterapi şekli olarak kullanmaktan gelir. Çevrenizdeki havadaki bakterilerden kurtulmak için okaliptüs yağı, biberiye yağı, çay ağacı yağı ve hatta limon yağı gibi antibakteriyel özellikleri ile bilinen diğer uçucu yağlarla birlikte kullanılabilir. Tüm bakteri ve sivrisinekleri etkili bir şekilde öldürmek yaklaşık 10 dakika sürer, böylece kolayca hastalanmanızı önler.

  • Artrit semptomları için tarçın yağı

Tarçın yağı, anti-romatizmal özelliklere sahiptir ve artritten kurtulmak için diğer anti-romatizmal yağlarla karıştırılabilir. Hardal yağı gibi bir baz yağ ile birlikte kullanıldığında, eklemlerde artritin neden olduğu ağrıdan hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Bu yağlarla günde bir kez masaj yapmak, bunun için en iyi yoldur.

  • Depresif ve anksiyete bozuklukları için tarçın yağı

Tarçın esansiyel yağı, depresyonlu insanlara yardımcı olduğu bilinmektedir. Şişeden yaklaşık bir dakika solunduğunda, zihni yatıştırmaya ve olumsuz duygu ve düşüncelerle savaşmanıza yardımcı olabilir. Tarçın esansiyel yağının kokusu oldukça hoştur, bu yüzden onu bir dakika boyunca solumak zor gelmeyecektir.

Tarçın yağının faydaları
  • Diyabet için tarçın kabuğu esansiyel yağı kullanın

Tek bir damla tarçın esansiyel yağının diyabete yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Yemeğinize veya salatanıza bir damla ekleyerek tarçının tüm besin değerinden faydalanabilirsiniz. Kandaki glikozu düşürmeye yardımcı olur ve ayrıca pankreası rahatlatır. Bunun nedeni, yağda bulunan ve glikoza etki eden ve onu düşüren sinnamaldehittir.

Tarçın yağı, diyabetik nöropati sırasında bacaklarınıza masaj yaparak da kullanılabilir. Hem ağrıyı hem de diyabetik nöropatiden kaynaklanan karıncalanma hissini azaltır.

  • Tarçın yağı böbrekleri korur

Tarçın yağının böbrek hasarını önlemeye yardımcı olan alloksanı uyardığı bilinmektedir. Ayrıca böbreklerinizi çevredeki toksinlerin neden olduğu hasarlardan koruyarak ve böylece genel olarak iş yükünü azaltarak yardımcı olabilir. Bu, böbrek fonksiyonunun artmasına yardımcı olur.

  • Tarçın yağı sindirim sağlığını iyileştirir

Tarçın esansiyel yağını, zeytinyağı gibi bir baz yağ ile seyrelterek, sindirim sistemindeki gazı azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Bu, karın bölgesine en az beş dakika masaj yaparak uygulanabilir.

Tarçın yağı ayrıca şişkinlikten kurtulmaya yardımcı olur. Ayrıca, kolonda ve ince bağırsakta iltihaplanmaya, kolit ve divertikülit gibi diğer durumlara da yardımcı olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonlarını önler.

Suda tarçın esansiyel yağı bulunan ılık bir su banyosu, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca İYE’lerden kurtulma sağlar ve bölgedeki diğer enfeksiyonlara yardımcı olur. Bunun için 10-15 damla yağ yeterlidir.

  • Adet krampları için tarçın yağı

Tarçın esansiyel yağı, emmenagog olan maddeler grubunun bir parçasıdır. Bu, düzensiz döngüleri olan kadınlarda düzenli menstrüasyonu teşvik etmeye yardımcı olduğu anlamına gelir. Ayrıca kramp ağrılarından çok ihtiyaç duyulan rahatlamayı sağlar. Bu nedenle, kadınlar için son derece yararlı olabilirler.

  • Tarçın yağı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirir

Tarçın yağının bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Bağışıklık sisteminin hem küçük hem de büyük enfeksiyonlar ve hastalıklarla başa çıkma konusunda yardımcı olur. Ayrıca, lupus gibi bağışıklık sisteminin neden olduğu oto bağışıklık hastalıklarının türlerini önleyerek de yardımcı olabilir.

  • Enflamasyon ve mantar enfeksiyonları için tarçın yağı

Tarçın yağı aromaterapide kullanıldığında, başka sağlık yararı da sunar. Nazal bölgedeki iltihaplanmayı azaltarak nefes almayı kolaylaştırır.

Tarçın yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun soğuk algınlığı ve grip gibi sorunlardan çok daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca vücut için çok iyi olan bir ısınma etkisi vardır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et