Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaGenel SağlıkAlzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer hastalığı nörolojik bir durumdur. Beyin hücrelerinin ölümü nedeniyle bilişsel gerileme ve hafıza kaybı ile karakterizedir. Bu hastalık hafif başlar ve ilerledikçe kötüleşir. Alzheimer hastalığı demansın çok yaygın bir şeklidir. Alzheimer hastalığı tedavi edilemez, ancak tedavi alzheimer semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Alzheimer hastalığına ne sebep olur?

Alzheimer hastalığı, beyin hücreleri ölmeye başladığında ortaya çıkar. Beynin boyutu büyük ölçüde küçülür. Beyin dokusunun çok az bağlantısı ve sinir hücresi vardır. Postmortem/otopsi, yalnızca sinir dokularının içindeki küçük kapanımları gösterebilir. Buna yumaklar ve plaklar denir. Plaklar, beta-amiloid (amiloid plakları) adı verilen bir maddenin birikmesi nedeniyle oluşur. Beyin nöronlarının düğümleri, tau adı verilen bir proteinin parçalanması nedeniyle oluşur. Araştırmacılara göre, alzheimer hastalığı protein anormalliklerinin çok ötesine geçiyor. Alzheimer hastalığı yüzleri ve nesneleri tanımayı zorlaştırır. En belirgin işaret, problem çözme, yargılama ve akıl yürütmeyi içerir. Vasküler demans adı verilen bir demans türü, felç gibi travmatik bir olaydan kaynaklanır. Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen demans türüdür.

Alzheimer hastalığının evreleri:

  • Preklinik (semptom veya belirti yok)
  • Hafif bilişsel bozukluk
  • Bunama

Alzheimer hastalığı geliştirmede risk faktörleri:

  • Yaş- Bu bozukluk genellikle 85 yaşından büyük insanları etkiler. Araştırmalar ayrıca 65 yaş grubundaki birçok insanın alzheimer hastalığından daha sık muzdarip olduğunu kanıtlıyor.
  • Aile geçmişi- Bilim adamları, alzheimer hastalığının genlerde kalıtsal olabileceğini kanıtladılar. Ailenizde alzheimer varsa, yaşlandıkça bunu geliştirmeniz daha olasıdır.
  • Belirli bir gen- APOE veya E geni olarak adlandırılan bir gen, bir kişiyi alzheimer hastalığına bu gen türüne sahip olmayan bir kişiden daha duyarlı hale getirir.
alzheimer hastalığı

Alzheimer hastalığına neden olabilecek önlenebilir faktörler:

  • Yüksek tansiyon , kolesterol ve diyabet gibi hastalıklar  alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabilir.
  • Mesleki ve düşük eğitim düzeyi.
  • Travmatik kafa yaralanmaları.
  • Uyku apnesi gibi uyku bozuklukları da alzheimer hastalığına neden olabilir.
  • Çevresel toksinlere, beyin plaklarına, diş eti hastalıklarına ve rozasealı kişilerde maruziyet alzheimer hastalığına daha yatkındır.

Alzheimer hastalığının tedavisi:

Alzheimer hastalığı, nörolojik fonksiyonları kontrol etmek için testler yapılarak ve EEG, MRI ve CAT taraması gibi beyin taramalarından geçirilerek teşhis edilebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et